czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Miksturownikszklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona papryka 200g pieczarek cebula świeża bazylia Sos pomidorowy: 2 świeże pomidory (ewentualnie dobrej jakości passata) przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól morska i pieprz kolorowy, szczypta cukru 2 ząbki czosnku 1 cebula szalotka Przygotowanie: 1. Szalotkę kroimy(...)drobną kostkę, podgrzewamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia. Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże
VegUlkałyżki masła 4 łyżki oliwy 1 kawałek białego sera, pokrojony w większą kostkę (około 250g) 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (nie miałam, dałam w proszku) 1 łyżka curry ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli morskiej (jeśli zwykłej, to mniej) ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (ewentualnie czarnego) 1 puszka pokrojonych pomidorów ¾ filiżanki wody kleks śmietany lub majonezu Normal(...)około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wmieszaj kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne. Odczekaj pół minuty i wmieszaj pomidory, wodę i drugą łyżeczkę soli. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę lub majonez. Delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż kostki białego sera na patelnię, doprowadź do wrzenia. Wychodzą 2 porcje. Tego słucham... ( Talkie Walkie, Air ): Normal 0 21 false false false
Qlinarnie i Qlinarniekeczupu. Czyli chyba wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej
MODA NA BIOSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku sól, biały pieprz 100 g żółtego sera Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić(...)kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego
Ala piecze i gotujemnie serwowana na obiad. :) Nadzienia calzone mogą być, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone {4 porcje} Temperatura piekarnika: 210 o C | Czas pieczenia(...)oliwek 350 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 200 g cienko pokrojonej mozzarelli 200 g pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy 100 g startego sera gouda przyprawy: bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami
Z miłości do słodkościzasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię.Składniki (dla 2 osób):makaron2 żółtka4 łyżki śmietany 18%30g sera gran padano5 plastrów wędzonego boczkusól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła10 pomidorków koktajlowych1 niewielki brokuł (ok. 250g)pół małej cebuli czerwonejgarść liści bazylii1 ząbek czosnku3-4 łyżki oliwy z oliwekSposób przegotowania.SałatkaBrokuła gotujemy aż lekko(...)oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu.Makaron z sosemMakaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.Podsmażamy boczek bez oliwy.W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz).Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy wszystko aż ser się rozpuści
W kuchni wieczoremPuszka czerwonej fasoli;Puszka białej fasoli;Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%250g żółtego, potartego sera;Sól;Pieprz;Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy).Sposób przygotowania:Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna
Gospodyni Miejskaproponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryk opakowanie kaszy kuskus 8 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki 4 ogórki konserwowe sól, pieprz pół łyżeczki chilli 30 dag żółtego sera Wykonanie: Kuskus zalać wrzątkiem trochę powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w kostkę, natkę posiekać, dodać sól, pieprz i chili. Dodać do kaszy i wymieszać. Papryki przekroić na połowy
Pasja Smakudostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu . W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy i ser marynowany w winie) oraz miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć. Tak więc z dzisiejszego wpisu dowiecie się: jakich greckich potraw udało mi się spróbować w czasie wyjazdu, które tawerny na Kos są godne(...)cacyki) z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja
Chilli Czosnek i OliwaOdłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka
bastalenamąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę(...)przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki. Na warstwie pieczarek układamy plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy). Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała