ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto: 1 filet z kurczaka, 8 – 10 małych kulek mozzarella ok. 250 g, 125 g pomidorów krojonych (1/2 puszki), 2 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, 2 łyżki groszku (może być mrożony lub konserwowy), oliwki zielone tyle ile lubicie, pieprz czarny grubo mielony, sól
Moniki SmakołykiZ przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi
Przepisy AleksandryOd 3 tygodni publikuję przepisy na zapiekanki ...jak kiedyś średnio nam smakowały, tak teraz nie możemy się nimi najeść :). Dzisiejsze danie jest bardzo syte i aromatyczne
Przepisy Aleksandryposzczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę smaku
Milion SmakówBardzo rzadko robię zapiekanki i zdziwiło mnie, że wczoraj nabraliśmy na nią ogromnej ochoty. W lodówce były wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do dzieła. Poniżej
Przepisy Aleksandryfareast-language:EN-US;} Lekka sałatka z mozzarelli Zdrowa i smaczna przekąska na gorące dni, które właśnie nadchodzą. Składniki: -> ½ kulki serka mozzarella -> ½ opakowania mix sałat -> 2 średnie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Full SmakuSmaczna sałatka o wyrazistym smaku z sosem musztardowym. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1/2 główki sałaty lodowej 1 mozzarella 30 dag piersi kurczaka kilka pomidorów suszonych 8 zielonych oliwek ewentualnie kapary z zalewy ( wykorzystałam dodatek do pomidorów suszonych) 1. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić według uznania, usmażyć. 2. Sałatę porwać na kawałki. 3. Mozarellę, oliwki i pomidory pokroić
Kto ugości moich gości?się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam
Chilli Czosnek i Oliwaroślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku pół średniej cukinii 1 mała czerwona cebula kilka suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie mozzarella ( u mnie pół kulki, możecie dać więcej) Mięso: Z piersi kurczaka wykrajamy kostki, błonki i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę. Przygotowujemy(...)suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z 2 jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory i oliwki. Całość polewamy masą jogurtową, wierzch posypujemy startą mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach
Zawsze głodna!mąki pszennej1 jajko1 żółtko 20 dag roztopionego masła1 płaska łyżeczka soliodrobina lekkiej wodySkładniki na nadzienie:150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno)6 - 7 pomidorów suszonych1 pęczek szczypiorku1 duża kulka mozzarelli250 ml śmietanki kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem(...)Następnie samo ciasto podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 s. C. Szczypiorek drobno siekamy, mozzarellę ścieramy na tarce, wszystko mieszamy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy
Bon Appetit Małgorzatykolejna wersja słynnej pomidorówki, ale w nico innej odsłonie: Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 niewielka cebula 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 szklanki rosołu mielona papryka słodka wędzona oraz ostra sól, świeżo zmielony pieprz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy obraną cebulę(...)kroimy w drobną kosteczkę oraz czosnek, który przeciskamy przez praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewocukru 4 łyżki oleju ok 250 ml ciepłej wody mały koncentrat pomidorowy 6 pieczarek 1 większa czerwona cebula kilka gałązek zielonej cebulki 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) kilka plasterków wędliny kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Przygotowanie: Mąkę przesiać do większej miski razem z olejem. Do kubka włożyć drożdże - zasypać solą i cukrem - wymieszać, wlać(...)oregano i ziołami prowansalskimi. Czerwoną cebulę posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym do 250 st C piecu przez
Gaździnka warzytylko miłośnikom smaków Italii. Calzone 80g drożdży łyżeczka cukru/zdrowszego słodzidła żółtko jajko 200g masła 5 łyżek śmietany 5 łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek kiszony 1 cebula pół czerwonej papryki roztrzepane jajko + mak/sezam/zioła/czarnuszka Drożdże rozpuścić(...)przygotować sos pomidorowy – wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i odstawić, żeby się nieco przegryzł, moja mieszanka ziół to: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra oraz mieszanka przyprawowa z pomidorów, czosnku i czarnuszki. Kiedy drożdże ładnie nam się spienią, trzeba je dorzucić do mąki i przemieszać drewnianą łyżką, po czym wrzucić pozostałe składniki poza masłem i wstępnie wyrobić ciasto. Masło
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta kilka pieczarek 1 kulka mozzarelli kawałek żółtego sera 1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut(...)pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą
Moja Galeria Smaku