pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:30/115)

Schab w sosie pomidorowym z makaronem 577

minuty. Schab pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać z makaronem oblanym sosem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Calzone, The Marble Rye (Seinfeld) 215

przez ok. 25 minut. Nadzienie, jakie kto woli. Ja użyłam: 1 mała cukinia ½ kg pieczarek 2 czerwone papryki 4 pomidory 3 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 300 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 100 g startego sera żółtego 2-3 kulki mozzarelli, drobno pokrojonej zioła prowansalskie sól, pieprz Warzywa i pieczarki drobno pokrój. Podsmaż na oliwie (odlej wodę

Qlinarnie i Qlinarnie
KOKTAJL POMIDOROWY 102

Pomidory uwielbiam pod każdą postacią. Dziś podsyłam przepis na zdrowy sok pomidorowy. Schłodzony smakuje najlepiej.  Składniki 3 pomidory  2 łodygi selera  1 marchewka  kilka listków bazylii  świeżo mielony pieprz  Przygotowanie  Wyciśnij soki z warzyw, dodaj bazylię, pieprz, całość dopraw szczyptą pieprzu

Kukuleczki
Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą 105

odżywczych. Zatem dziś padło na gęstą, kremową pomidorówkę. W krajach, gdzie pomidory są soczyste i słodkie najlepiej robić taką zupę ze świeżych pomidorów. U nas niestety są o wiele mniej aromatyczne. Dlatego warto sięgnąć po pastę pomidorową, która jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących w doskonałe pomidory. Więc do dzieła. Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą

Right Behind The Kitchen
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 134

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :) Na te gołąbki Madzia zużyła tylko połowę

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 156

godzinę w 160 stopniach. Dobrze jest podawać te gołąbki z sosem pomidorowym, takim samym jak przy poprzednich gołąbkach, czyli: puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 194

opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej

Basia w kuchni
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 450

sól i świeżo mielony pieprz ·                      olej/oliwa Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą: ·                      3/4 szklanki czerwonej soczewicy(...)puszki krojonych pomidorów (2 x 400g) ·                      1 cebula ·                      1 czubata łyżeczka majeranku

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 271

octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży)  5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól  2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól Makaron spaghetti

Apetyt na Zielone
SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 182

świeżych pomidorów oraz tartej dyni, to pełne smaku sezonowe danie, które lubią wszyscy niezależnie od wieku i płci. Najlepiej smakuje właśnie teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni. Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos,  nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy.  Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej(...)szklanka tartej dyni 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g chudej mielonej wołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę szczypta chili sól morska, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu sojowego

cool and minty
Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami 618

można zostawić) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 2  duże pomidory  150 g koncentratu pomidorowego 1/2 szkl.octu 3/4 szkl. cukru 2 łyżki soli 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu (zioła oczywiście mogą być świeże nie suszone) Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach,cebulę kroimy w kostkę,dodajemy sól,mieszamy(...)odciskamy) Po tym czasie warzywa gotujemy aż zrobi się z nich papka(ok 30-40 min),następnie dodajemy do nich cukier i ocet,pokrojoną papryczkę chili i pokrojone pomidory- gotujemy jeszcze 20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła,pieprz i gotujemy jeszcze koleje 20 min. Rozdrabniamy sos blenderem i dojemy do słoiczków,pasteryzujemy 10 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Spaghetti bolognese 191

wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule -   1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych -  około 220ml   przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie  - papryka ostra - papryka słodka - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy(...)międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się nie przegotowała. Zbyt miękki jest niesmaczny. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii

Qchnia po prostu
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 126

świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić pod przykryciem do miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy

W kuchennym oknie Ewy
Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 146

mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy(...)talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą. Smacznego

Słodkie okruszki
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 189

sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze

Poezja smaku
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 232

namoczenia (jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano(...)się lekko obsmaży dodajemy papryczkę chilli i czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby smaki się przegryzły Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania