pomidor - 8433 przepisów (strona:350/563)

Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 223

Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy przez około 45 minut na środkowym poziomie. Nam danie smakowało najlepiej z frytkami i pomidorami bez dodatków. Choć może dla niektórych brzmieć ekscentrycznie, smakuje naprawdę świetnie. O ile oczywiście lubi się szpinak i niecodziennie połączenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 159

momentu, aż woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu. Do tego surówka ze świeżego, zielonego ogórka i pomidorów przyprawionych sosem vinegret... Niebo w gębie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 431

smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret

Kuchenna Kontrrewolucya
Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym 176

cebulę i szklimy ją. Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika. Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka. Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut. Gotowe! Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet Pożarskiego 4800

kotlety. Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia. Podajemy z pomidorami, surówką z kapusty i frytkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Marynowane cebulki 144

ostatniego marynowania pomidorów zostało mi nieco zalewy. I chociaż wystarczyło tylko na jeden maleńki słoiczek, dokładnie też tyle miałam akurat maleńkich cebulek. ^_^ Właściwie, to dobrze wszystko się złożyło, bo od kilku lat planowałam je zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 188

roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.   125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem i ułożyć plastry mozzarelli. Piec w temperaturze

Weekendy w domu i ogrodzie
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE – idealne śniadanie! 190

jajka, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku, smażymy aż jajka się „zetną” CAŁOŚĆ: Przygotowanym, farszem nadziewamy naleśniki, zwijamy w rulony, kroimy pod skosem. PS. Świetnym dodatkiem są świeże pomidory oraz sok pomarańczowy! Smacznego

Ostra na Słodko
Mini roladki w sosie pomidorowym 1125

Pomysł na podanie schabowych w innej formie. Uwielbiam smak keczupu i pomidorów. 500 g schabu 150 g pieczarek Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 szklanki keczupu 2 łyżki natki pietruszki Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe). Każdy płat dzielimy na paski ok. 5 cm. Przyprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Pizza hawajska 162

pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę 250 g pomidorów, pokrojonych w kostkę skórka starta z limonki 70 g posiekanych orzeszków ziemnych (pominęłam) po małej garści posiekanych listków mięty i kolendry (POMINĘŁAM NIESTETY) sól, pieprz Składniki salsy mieszamy w misce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 182

całe mnóstwo czasopism kulinarnych, które namiętnie kolekcjonuję i to zazwyczaj z nich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady

My simple kitchen
Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem balsamicznym 175

Bruschetta, to przekąska wywodząca się z Włoch, a po naszemu mówiąc jest to grzanka, której podstawą- w wersji tradycyjnej- jest pieczywo, oliwa, czosnek oraz pomidory z dodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja  przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti po maltańsku 136

spaghetti to niezwykłe połączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać

Milion Smaków
Babeczki z mięsem i cukinią na parze 233

wszystko się razem ładnie połączy i rozkładamy "masę" do silikonowych foremek na muffinki.  Parujemy przez 20 minut. Podałam z kaszą pęczak, fasolką szparagową i sałatką z rukoli i pomidora skropionymi olejem rzepakowym Sosta ♡ Skomentuj

MamaOskarka
Detoks - dzień 5 284

pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już

pyszne zdrowości