łyżka jogurtu naturalnego albo śmietany 1 nieduży ogórek 1 pęczek szczypiorku 1 mały pomidor sól pieprz pieczywo masło do smarowania pieczywa Wykonanie: Ser rozgniatamy widelcem, szczypiorek drobno kroimy, ogórek w kostkę, pomidor w plastry.Do sera wrzucamy ogórka i szczypior, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko razem w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy masłem, układamy pomidora i wcinamy:) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesałatka to mój kolejny pomysł na sałatkę śniadaniową, którą polecam przygotować z tego co mamy pod ręką. Ta sałatka powstała z kilku liści sałaty lodowej, 1 pomidora, 1 jajka ugotowanego na twardo, 1 ogórka małosolnego, kawałka sera sałatkowego, 1 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem, oraz soli i ognistej mieszanki przypraw od Kamisa do przyprawienia. Smacznego. Liście sałaty rwiemy na mniejsze(...)paski, jajko i pomidora kroimy w ósemki, ser w kostkę, a ogórka małosolnego w pół plastry. Składniki układamy na talerzu, doprawiamy przyprawami i posypujemy frykasem grillowy, który jest mieszaniną marynowanych owoców i warzyw. Sałatka śniadaniowa (wakacyjna z tego co pod ręką) jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. Sałatka może też być lekkim dodatkiem do grillowanego mięsa. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo.2. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 3. Ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę.4. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki.5. Szczypiorek drobno posiekać.6. Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku.7. Sos dodać do sałatki
Kuchnia domowa Aniłyżki, sól morska - do smaku, ogórki konserwowe 1 większy, pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki i do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły najlepsza pasta na pieczywo razowe, grzanki, tosty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękupić.Będąc w Bułgarii zakupiłam kilka produktów na tę sałatkę i w końcu przyszedł czas żeby ją przygotować :)Najczęściej w Bułgarii spotykałam wersję sałatki z samymi ogórkami i pomidorami z dodatkiem sera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić. Składniki:bułgarski owczy, solankowy ser feta1 zielony ogórekkilka małych pomidorkówkilka czarnych oliwek1(...)mała papryka (u mnie czerwona)mała cebulaoliwa do skropienia Na półmisku kładziemy pokrojony w grubszą kostkę ogórek, pokrojone w ósemki pomidory, w paseczki pokrojoną paprykę i w piórka poszatkowaną cebulę. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ser, skrapiamy oliwą, dekorujemy sałatkę oliwkami koniecznie czarnymi oraz natką pietruszki. Sałatkę już nie solimy gdyż ser solankowy jest wystarczająco słony
Bon Appetit Małgorzatyogórek1 puszka kukurydzykoperek2 ząbki czosnkumajonezsól, pieprzSposób przyrządzenia:Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół
upichcicbłonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami.Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego.Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minutPorcje(...)pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami.Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami.Pesto pietruszkowe: pietruszkę zmiksować
SzczyptaSmaQTortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a
Słodka Stronapropozycja powinna spodobać się tym, którzy lubią łączyć świeże warzywa z kurczakiem. Na 2 porcje potrzebujemy: Kilka liści sałaty lodowej 1 ogórka 2 pomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty. Po usmażeniu, kroimy mięso w paski. Sałatę lodową rwiemy na paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich "górkę". Na warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych
Mój Smak na ŻycieSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól(...)pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy paprykę, pomidory, świeżego ogórka, obieramy ze skórki, kroimy wszystko w kostkę. Dodajemy do makaronu. 4. Siekamy drobno komperek dodajemy do warzyw. 5. Ser żółty kroimy w kostkę, szynkę w plasterki. 6. Dodajemy majonez
Kuchnia Pełna Pasjiczosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni.3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą kostkę - przekładamy do miski z kapustą5/ Dodajemy do miski uprażony słonecznik z czosnkiem z patelni i mieszamy. 6/ Dodajemy sos sojowy i olej słonecznikowy
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka(...)koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki oliwa z oliwek z makreli usunąć ości, skórę i mięsko widelcem pognieść w misce dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, ogórki małosolne, koperek do smaku dodać pieprz mielony, oliwę i dobrze wszystko połączyć schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły najlepiej nam smakuje z razowym chlebem posmarowanym
W Mojej Kuchni LubięKolejna sałatka idealna do obiadu czy grilla. Przepis na nią mam od koleżanki. To połączenie ugotowanego kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać
Magiczne Życie MartyDzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 4 łyżki oliwy 2 łyżki wody opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie
Krakowskie smaki Ani