polędwiczki wieprzowa - 1267 przepisów (strona:71/85)

Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 141

Niesamowicie aromatyczna marynata i glazura w jednym o niecodziennym smaku i korzennym aromacie. Delikatnie pachnie cynamonem. Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną(...)jakiś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury, która pięknie karmilizujensie pod wpływem ciepła. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej tłuczkiem. Dobrze jest dodać do glazury trochę pieprzy kajeńskiego, który dodatkowo podkręci smak mięsa. Do schabu można podać zgrilowaną kapustę rzymską. Wystarczy

Niedzielny kucharz
Serowe kuleczki bankietowe 219

chudego 4-5 kostek gorzkiej czekolady 5-6 łyżek sezamu naturalnego 7-8 orzechów włoskich opakowanie 50 gr anchois ( anszua ) 7-8 sztuk moreli kilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowej sól do smaku Przygotowanie : Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki. Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj(...)obtocz w orzechach, czekoladzie i sezamie. Udekoruj przygotowanymi wykałaczkami i od razu podaj do stołu.  Rada : Morela pasuje do czekolady Anchois świetnie zgrywa się z orzechami  A polędwiczka z prażonym sezamem Smacznego

Mechanik w kuchni
Polędwica a’la Wellington 111

W Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i

Kuchnia Pokoleń
Ragoût Christophera. 188

suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona(...)papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 167

kilka składników typowych dla kuchni dalekiego wschodu, które mogą uchodzić za wyszukane jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny, 200 gram(...)moździerza dodałem 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego i 2 goździki. Całość starłem na proszek. Polędwiczkę umyłem, pozbawiłem wszelkich błon i pokroiłem na medaliony o grubości około 1,5 cm. Do naczynia dodałem pokrojone mięso, przygotowaną mieszankę przypraw, pokrojone w piórka cebule dymki - bez szczypioru

Wyprawy kulinarne
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 244

oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe, było pyszne, mięciutkie i soczyste..Teraz przyszła kolej na pierś z kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej(...)Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć pierś i odstawić na godzinę .Szpinak podsmażyć na łyżeczce oliwy z dodatkiem soli, pieprzu.Pierś posmarować majonezem, położyć szpinak, ułożyć kawałek odciętej polędwiczki z piersi.Zwinąć roladkę, spiąć wykałaczką, obtoczyć w pozostałej oliwie z kostką i smażyć na oliwie z każdej strony na rumiano

Moje domowe kucharzenie
POLĘDWICA WIEPRZOWA DUSZONA Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI 217

tego będę robiła a ja odpowiadam,ze jeszcze nie wiem. Tak też było gdy kupowałam cukinię....no i w końcu się przydała.Wyszło smacznie.   Składniki:   polędwica wieprzowa ok 50 dag pęczek szparagów 1,5 cukinii 1 duża cebula sól,pieprz,papryka ostra,czosnek 1 łyżka śmietanki 30% Polędwicę umyć,osuszyć,usunąć błonki i pokroić w plastry grubości(...)dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać.Chwilkę dusić. Polędwiczki podałam z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko - najlepszy i najpyszniejszy zestaw

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 181

Tak przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem 118

pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania.   Polędwice wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Następnie, oprószamy mięso z obu stron pieprzem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.   Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na pieniące się masło układamy mięso i smażymy(...)ogniu przez 3 minuty.   W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy na patelnię, cały czas mieszając. Wkładamy usmażone polędwiczki, zmiejszamy ogień na minimum i dusimy jeszcze chwilę – maksymalnie 3 minuty.   Danie jest gotowe do podania – świetnie smakuje z ziemniaczkami w talarkach lub z kaszą.   Powrót

Smaczna Strona
Gniocci z polędwiczką w pesto 123

Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni.  Składniki na Gniocci: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko szklanka mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: zielone pesto polędwica wieprzowa 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki, jak w przypadku dobrze nam znanych kopytek, należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu rozgnieść praską. Dać im chwilę na odparowanie i przestygnięcie. Póki jeszcze(...)widać po zdjęciach - moje nie są zbyt urodziwe. Ważne, że smaczne, czyż nie? Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy jak tylko wypłyną. Teraz czas na wieprzowinkę. Będzie trochę szybciej. Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy gotowe pesto (kupuję porcję świeżego, taką "na raz") i pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam patelnię pokrywką i duszę całość

Karczma Honorietty
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 201

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 331

takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu to klasyk, który(...)piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odkrawamy polędwiczki. Każdą z piersi dociskamy dłonią do deski i dzielimy w poprzek ostrym nożem na dwie jak najbardziej zbliżone wielkością części. Szykujemy sobie deskę, młotek do rozbijania mięsa i grubą folię

Karo in the Kitchen
Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym 138

polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie. Składniki (polędwica) : 1 polędwica wieprzowa kilka śliwek kalifornijskich sól, pieprz, papryka ostra łyżka masła klarowanego Składniki (marynata) : 150 ml oleju rzepakowego ( polecam ten ) łyżka musztardy d'jon łyżka miodu łyżeczka przyprawa do wieprzowiny Składniki(...)plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki. Ps.: Ja w między czasie przygotowałem pieczone rozetki z ziemniaków które również efektownie wyglądają co widać na ostatnim zdjęciu poniżej. Polędwiczkę w takim wydaniu można podawać samodzielnie (tylko z sosem) lub z ziemniaczkami w wersji typowo obiadowej

Mechanik w kuchni