płatki kukurydziane ciasto - 125 przepisów (strona:7/9)

Majonezowa babka cytrynowa 171

Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam

Mia Cucina Sofieta
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 154

zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A to dzięki temu, że w smaku nieco przypomina on chlebek kukurydziany, choć nie zawiera ani grama kukurydzy. Główną rolę gra tu siemię lniane, mimo że nie jest to składnik występujący tu w największej ilości, ale jego smak jest ewidentnie wyczuwalny. Smak(...)się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 min. Wyjmij chlebek z piekarnika i odczekaj 15 min, zanim wyciągniesz go z formy. Przed

Roślinna - blog wegański
Bułeczki od Tatter 136

teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać(...)solidodatkowo:1 jajko1 łyżka wody15 g maku200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa rodzaje mleka. Żółtka(...)wiśni z kompotu, konfitury lub z syropu 150 g borówek amerykańskich 120 g czereśni koktajlowych 250 g czekoladek typu Merci 200 g czekoladek wyższych niż Merci 100 g płatków z białej czekolady do dekoracji: 170 cm szerokiej ozdobnej wstążki Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym. W masę równomiernie powciskać połowę wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć

maniapieczenia
Współpraca z firmą Skworcu 179

warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować  z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza(...)nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny jej niepowtarzalny smak i aromat.   14. Papryka płatki Gochugaru 15. Suszone owoce Morwy białej

Słodkości i nie tylko
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 221

obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się  w jednolitą masę. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około(...)kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). Mikołaje z lukru:8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą). Następnie wyciąć z niego okręgi, będą stanowiły one podstawę buzi Mikołajów.  9. Biały lukier również rozwałkować i powycinać z niego półkola – księżyce, używając tej samej wycinaczki, której użyliśmy

Mała Cukierenka
Crumble bananowo-jabłkowe z kukurydzianą skorupką 140

Lubię moje studia. Trzy dni wolnego, dwa dni nauki i ta nauka na studiach magisterskich, cóż.. sami wiecie. Dodam, że jestem na studiach dziennych, państwowych

Słodkie Przyjemności
DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO? 290

masowo by je kupowali, bo "przecież gluten to białka" :D pełni on dużą rolę w czasie wypieku pieczywa - odpowiada za spulchnianie ciasta, jego wzrost. Ciężko by było zrobić normalny chleb z samej mąki bezglutenowej, z tego względu np. kukurydziane pieczywo nigdy nie występuje w formie bochenków. Natomiast jego dodatek do konwencjonalnych mąk w celu obniżenia zawartości glutenu w pieczywie(...)nieźle im to wychodzi. Jak reklam nie oglądam, tak jedna ostatnio rzuciła mi się w oczy (a w zasadzie uszy) - i tylko dzieki mojej siostrze. Była to reklama bezglutenowych płatków kukurydzianych dobrze znanej firmy. Siostra skomentowała: "O, takie to bym kiedyś spróbowała". Zaczęłam jej opowiadać o tym, o czym piszę i tutaj, po czym skojarzyłam: " chwila, przecież płatki KUKURYDZIANE

Katsuumi
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 221

łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje.Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze(...)wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu

Wypisz Wymaluj
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze(...)mój dzień wygląda tak...: 1.  Ciasto z ciecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 3 posilek (po treningu): dorsz, kasza gryczana, ogorki 4 posilek:  ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek:  ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2.  Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3.  Penne

Czarnawisienka
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 180

Gofry zawsze kusiły nas wyglądem, ale ich smak (mówimy o gofrach w restauracjach/cukierniach) wiecznie rozczarowywał (jako, że u nas - u matki i córki - nietolerancja nie jest

Wypisz Wymaluj