Miałam dzisiaj ochotę na coś innego , postanowiłam przygotować placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce(...)lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia 3 jajka 2,3 łyżki mąki domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów
Sama słodycz i szczypta chiliwłasnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło. Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. :) Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie . A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia(...)małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu. Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy nadmiar wody. Podajemy placki z sosem i puree. Smacznego! :) A już niedługo relacja z Masterchefa, nie możecie się doczekać? A jakie Wy popełniliście kulinarne wpadki? Czekam na odpowiedź w komentarzu. ~Moni Zapraszamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoplacuszki manny z brzoskwinią Dobre śniadanie, na dobry początek dnia . Placki dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 2 brzoskwinie ( lub inne owoce) 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła olej co i jak po kolei Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie(...)patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy placki krótko z obu stron na złoty kolor. Po każdym usmażonym placku, przecieramy patelnię, ręcznikiem papierowym z olejem. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na niej cząstki brzoskwiń przez 2-3 minuty. Placki wykładamy na talerze, układając na każdej porcji przesmażone brzoskwinie i podajemy
Kuchnia Babci BasiWitam, Dziś krótki przepis na placki kukurydziane, które świetnie nadają się do zrobienia domowych nachosów lub domowego quesadillas , Zapraszam :) Składniki (na 6 placków średniej wielkości): 75 gram mąki kukurydzianej 75 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 120 ml gorącej wody Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 2) Ciasto zagniatam(...)długo, aż uzyskam jednolitą kulę. 3) Odstawiam na 30 minut pod ręcznikiem. 4) Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można
Pause Gotowanie!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki: 1,5 szklanki(...)mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 500g grzybów 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Jajka ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki
Di gotujeTortilla popularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko(...)wymieszałam w miseczce majonez z ketchupem,dodałam parę pokrojonych papryczek piri-piri,czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki
potrawyregionalneżeby cebula zmiękła a następnie dodałam kurki. Dusiłam wszystko około 15 minut pod koniec wsypując pokrojony koperek, doprawiając solą i pieprzem. Dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze około 10 minut. Placki ziemniaczane: około 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka, mąkę, wsypałam sól, pieprz i sporo majeranku. Wszystko wymieszałam. Smażyłam placki na patelni na oleju. Można usmażyć małe placuszki lub tak jak ja to zrobiłam duże. Sosem z kurek polałam placka... czujecie ten zapach lasu?... Smacznego
potrawyregionalneplacek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula(...)rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm. Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi. Nałożyłam farsz na placki. Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto, aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia. Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 15 minut do uzyskania złotego
potrawyregionalneobieramy, kroimy i razem z cukrem przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki wody. Jabłka wykładamy na placek. Warstwa kokosowa: 200 g. wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany Białka ubijamy na pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie(...)sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut
Cynamonowe szczęściebarwie- pozytywnie nastawią nas na cały dzień. Smaczny, jesienny posiłek, który jest potwierdzeniem dla starego przysłowia "Kto rano wstaje... ten zje pyszne śniadanie". :) Składniki (na 2 porcje, 8-9 placków): 100 gram startej dyni np. hokkaido 100 gram sera twarogowego, zmielonego 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta cynamonu skórka z jednej pomarańczy 1/3 szklanki rodzynek 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki(...)jogurt naturalny i syrop klonowy do podania Wszystkie składniki (prócz oleju, jogurtu i syropu) mieszam dokładnie. Odstawiam na 10 minut. Rozgrzewam patelnię z łyżką tłuszczu i smażę nie niej placki po 1-2 minuty z każdej strony. o usmażeniu przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe placki podaję z jogurtem naturalnym i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać(...)kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podać placki z sosem i pomidorkiem
Gotowanie jest łatwenazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu(...)przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość
Food SquareZiemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną . Sos 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka(...)piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty. placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
O kuchni z uczuciemPlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę(...)mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym
Kuchnia co dnia