placki - 22990 przepisów (strona:205/1533)

Krokiety z kapustą i grzybami 160

placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).  Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć(...)ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć

Di gotuje
Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym 162

dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.  Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy. Białka z cukrem ubić na sztywno(...)delikatnie połączyć z masą serową. Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach, złożyć dwa brzegi (do środka) a następnie dość luźno pozwijać w rulony. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki. Przygotować sos. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i polać po naleśnikach. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (pod przykryciem

Di gotuje
Domowe tortille 403

mąki kukurydzianej lub pszennej.  A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.  Domowe tortille   Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie(...)łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku.  Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach.  Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.  Podgrzany placek

Lawendowe Niebo
Placek orzechowy z dynią 226

Ostatnio szukałam ciekawych przepisów, i jeden znalazłam tutaj klik Posłużył mi za inspirację do stworzenia placka z dyni. I wyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby(...)chcemy dodać jakieś bakalie, teraz jest dobry moment. I mieszamy naszą masę, aż nam się wszystko złączy J Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek (wychodzi średnica około 25cm) – można też uformować ciastka, wychodzą pyszne ;) Pieczemy w 180ºC przez około 15-18 minut w trybie grzania góra-dół, aż ładnie zbrązowieje. Trzeba go pilnować

Jak gotować i nie zwariować
Placek Marchewkowy 111

wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku(...)jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki:  5 jaj 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju np. rzepakowego Utrzeć jajka

Kubki smaku
.1178. przepis poszukiwany 83

placki z mąki kokosowej z waniliowym jogurtem sojowym i chocolate chips~ Niezbyt urodziwe te placki...Muszę w końcu prosić Was o pomoc - jeśli ktoś ma przepis na wegańskie placki z mąki kokosowej, które nie będą się kruszyć i rozpadać na patelni to niech mnie poratuje! :( P.S. Wczoraj wiele osób pisalo że chciałoby spróbować świeżych daktyli wiec jeśli

breakfast of dreams
Jesienne Ciasto Orzechowe Miodownik 161

pozostała, gotujemy orzechową słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp. 180*C przez 15 minut. Pozostałe placki pieczemy same również w tej samej temperaturze i tym samym czasie. Z reszty mleka i budyniu należy przygotować gęstą masę budyniową od czasu(...)czasu ją mieszając, którą studzimy i wykładamy na jeden z upieczonych  "samotnych" placków i ten oto placek będzie robił za podstawę. Nakładamy na niego kolejny "samotny placek" i smarujemy go masą krówkową, a na samą górę kładziemy ciasto z pięknie błyszczącymi się orzechami co ukaże nam w całej okazałości cudne ciasto "Orzech" Ciasto nieco może stwardnieć lecz

W Moim Magicznym Domu
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 133

przyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro  przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie

Moje domowe kucharzenie
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 133

placuszki z miodem i płatkami W zimny ponury poranek, trudno wyobrazić sobie na śniadanie coś lepszego niż miodowe placki. A jeżeli do placków dodamy zdrowych orkiszowych płatków, to po zjedzeniu takiego śniadania, pogoda za oknem od razu wyda nam się ładniejsza. składniki dla trzech osób 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka  2/3 szklanki gorącej wody 1 szklanka(...)minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu i podajemy

Miód i pieprz
ROSTI – SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE 261

Rosti to placki ziemniaczane , wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym. Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą. Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy(...)minut. Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju! UWAGA! Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały. Smacznego

Ostra na Słodko
Piernik czternastodniowy 146

wstawić do lodówki na 14 dni. Po 14 dniach do ciasta dodać przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować masę: Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym(...)dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić. Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem. Ciasto podzielić na mniejsze części. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając

Mama Gotuje
Placek po węgiersku 158

papryki wędzonej od  Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od  Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy(...)smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron. Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany

Bajeczna Kuchnia
Wegańskie Pancakes 105

Najprostsze wegańskie placki.  wegańskie pancakes Przepis: własny / 1 porcja / 50 g mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 70 ml mleka(...)sojowego łyżeczka octu winnego Mąkę wymieszać z sodą i solą. Mleko wymieszać wraz z octem, wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, nalać na nią odrobinę oleju. Smażyć placki z czubatej łyżki ciasta, na średnim ogniu, z dwóch stron. Placki poddawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Pikelets 137

Pikelets, czyli australijskie placki. Do tego kubek mleka owsianego, słodki syrop i jestem w niebie. same węgle ;d The sharp knife of a short life, well I’ve had just enough time   Pikelets polane syropem z cukru trzcinowego Przepis: z bloga Eat, little bird / 1 porcja / 50 g mąki pszennej około 60 mleka małe(...)jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli odrobina masła do smażenia Wszystkie składniki wsypać, wlać do miski. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Placki (1 placek = 1 łyżka ciasta) smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Proste placki z cukinii 143

Placki po usmażeniu wychodzą chrupiące i smaczne, najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 2 jajka 1 małą cebula 5 łyżek mąki pszennej Sól, pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia(...)Cukinię mocno odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy starta na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy, placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania