placki - 22990 przepisów (strona:154/1533)

Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami 111

Jeśli macie zapas suszonych grzybów, polecam przygotowanie na obiad tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone. Składniki (na 8 placków): 50 g suszonych grzybów 600 g ziemniaków ząbek czosnku cebula(...)przeciśnięty przez praskę. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować w płaski placek. Resztę grzybów (i ewentualnie resztę farszu) umieścić w małej patelni, dodać łyżeczkę suszonych płatków czosnku, posiekaną drugą połówkę cebuli i dolać do nich 100 ml wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień

Weekendy w domu i ogrodzie
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 134

kulę, a następnie wałkujemy na placki o grubości około 1-2 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie(...)wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na grubość około 1 cm, składamy na pół i znów wałkujemy na prostokąt o wymiarach 80 cm x 40 cm, następnie dzielimy na pół (80 cm x 20 cm) i każdy taki pas dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane 121

Chyba wszyscy lubią placki ziemniaczane. To danie „kameleon” dobre zarówno na słodko jak i na słono, w wersji klasycznej ze śmietaną jak i nowoczesnej z ketchupem. Składniki: 1kg ziemniaków 3 łyżki mąki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)pełna łyżka) olej do smażenia Przepis: Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, Dodać 3 łyżki mąki, jajko i przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Masę na placki dokładnie wymieszać, Placki smażyć na rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru, Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Stefanka 177

Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą? :) Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli(...)kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły, jeżeli nie mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Placki ukrainki z mięsem mielonym 140

Odkąd spróbowałam tych placków u cioci na imieninach, robię je bardzo często w swoim domu. Placki znikają w mgnieniu oka a przepis jest banalnie prosty. SKŁADNIKI: 30 dag mięsa mielonego 1.5 kg ziemniaków 2 cebule 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE: 1. Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj na tarce(...)jajka i 1 białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj; 3. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 żółtko; 4. Rozgrzej tłuszcz na patelni, kładź placki ziemniaczane, na nie nakładaj małe porcje mięsa i przykrywaj masą ziemniaczaną; 5. Podawaj same bądź z sosem, np. pieczarkowym. SMACZNEGO

Prosty przepis na
Klasyczne placki ziemniaczane 100

słodycz zamieniłam na smak wytrawny od razu zmieniłam do nich podejście. Cukier zastąpiłam solą a obecnie najbardziej smakują mi z sosem czosnkowym :) Jak to bywa przy tego typu plackach, należy uważać podczas smażenia, aby tłuszcz nie był zbyt gorący (bo placki się spalą a w środku będą surowe), ani zbyt zimny, ponieważ będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Powinny(...)dodać jajka, mąkę i trochę pieprzu. Wodę po ziemniakach zlać a do masy ziemniaczanej dodać osiadłą na dnie naczynia skrobię. Całość dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki formować równej wielkości placki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami

My simple kitchen
Rogale Marcińskie. 123

kulę, a następnie wałkujemy na placki o grubości około 3-4 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie(...)wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na grubość około 1 cm, składamy na pół i znów wałkujemy na prostokąt o wymiarach 80 cm x 40 cm, następnie dzielimy na pół (80 cm x 20 cm) i każdy taki pas dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę

Rozpustne gotowanie
Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem 75

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać słodzidło, aromat waniliowy, białko i budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kulki wielkości małego jajka, rozwałkować na cienkie placki, na placki wyłożyć nadzienie twarogowe i zlepić brzegi formując pierożki. Pierożki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na około 15-20 minut. Następnie posmarować żółtkiem(...)posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Aby zrobić „zawijaski” należy rozwałkować ciasto na cienkie placki, posmarować olejem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Naciąć placek od środka do brzegu, podnieść brzeg i zrolować tak, aby uformować stożek. Gotowe zawijaski wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i również

Smaki Armine
Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami 130

dużych ziemniaków 1 jajko 1 mała cebulka 2-3 łyżki mąki sól, pieprz 20 dag pieczarek masło klarowane tarty żółty ser siekany szczypiorek Sposób wykonania: 1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać(...)Usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu. 3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kuchnia domowa Ani
Orkiszowe galette z jabłkami 106

połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę. Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć(...)połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę. Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć

Pełny talerz
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 149

Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi   śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale. Przepis pochodzi(...)łyżeczki soli 3-4 łyżki bułki tartej 2 kg śliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez

Trzeci talerz
Pani Walewska 116

przekładamy do formy 23x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 żółtka 2 szklanki (500) ml mleka(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy do niego po łyżce budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki

Cynamonowe szczęście
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 84

smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle przecierane(...)ugotowanie wyśmienitej, prostej zupy, nie jest takie łatwe i trudniej jest się nią zachwycić, a tu się udało.  Plince z pomoćką to takie niby proste danie, a jednak... placki też nie każdy umie usmażyć. A jak porównywać nowoczesne interpretacje tych dań?  Czy możemy sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki? Placek ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka

królestwo garów
Placek iłowiecki 120

Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia. Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania