biło jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już(...)wyobrazić. My byliśmy zawsze gorszy sort. Nie to co Niemcy. Np. białego chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był
Kryzysowa Książka KucharskaTRUSKAWKA to po jabłkach ulubiony owoc Polaków. Każdy kto próbował wie, ze polska truskawka jest najlepsza na świecie. Czy jednak wiemy tak naprawdę skąd pochodzi? Otóż gdyby nie człowiek świat nigdy by truskawki nie skosztował, ponieważ po prostu w naturze nie istniała. Możecie się Państwo zdziwić truskawka jest uszlachetnioną w wyniku skomplikowanych i długotrwałych zabiegów hodowlanych poziomką. Pojawiła się(...)białym koniuszkiem. Mają też mniej soku. Przeznaczone są przede wszystkim do zjadania na surowo. Przykładowe przepisy z wykorzystaniem truskawek: Chlebek truskawkowy Deser jogurtowy z mascarpone z truskawkami Puszysty placek z truskawkami Racuszki budyniowo - jogurtowe z truskawkami i bitą śmietaną Sernik na zimno z truskawkami Tarta z masą waniliową i truskawkami Tarta z truskawkami i pianką waniliową Muffiny kakaowe
Ciastka - domowe słodkościrozsądnych ilościach. Robiąc dżem zdałam się na swoją intuicję, wspomagając się mnóstwem rad z innych blogów. Jednak gdy w sobotę dostałam prawie 2 kilo rabarbaru, po zrobieniu pysznego placka pozostało pytanie: co z resztą? Przypomniała mi się reklama dżemów Łowicz, więc postanowiłam zrobić domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy. Na czysto truskawkowy zdecyduję się za rok. Oczywiście, na truskawkowo-rabarbarowy(...)kilkanaście godzin, z dżemu wyparowuje woda, dlatego rozłożenie gotowania w czasie daje takie fajne efekty. Aby przyspieszyć gotowanie dżemu, można wspomóc się pektynami. Można je uzyskać z wygotowania skórek jabłek lub kupić w proszku. Korzystaj wtedy z zaleceń na opakowaniu. Umyte słoiki i zakrętki najprościej wyparzyć w piekarniku: trzymaj je przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym
Anioszek w kuchniNiestety po menopauzie, kiedy poziom estrogenów naturalnie spada, doganiamy w tej kwestii mężczyzn. Wraz ze spadkiem estrogenów pojawia się zmiana dystrybucji tkanki tłuszczowej w kierunku sylwetki androidalnej, tzw. „jabłko” . Tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha i w konsekwencji zwiększa się ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Oczywiście nie zapominajmy o tym, że w każdym wieku mamy wpływ na nasze(...)Zapraszam także do wypróbowania kilku przepysznych, bezmięsnych przepisów z bloga: zapiekanka gryczana z cukinią i fetą, pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem, pieczona brukselka z batatem na szpinaku, wytrawny placek twarogowy . Przeczytaj także: Polub się z tłuszczem i chudnij zdrowo! Przetworzone i nieprzetworzone węglowodany. Na podstawie: – M. i H. Wilk: „Żyj w zgodzie ze swoimi hormonami” – S. Gottfried: „Dieta
Natka Pietruszkismakowy. Sandwich z awokado : w połączeniu z pomidorami, sałatą, serem i różnymi sosami tworzy pyszne i pożywne danie. Mango Mango – na Dominikanie jest niemal tak popularne, jak w Polsce jabłka, często rośnie w przydomowych ogrodach – drzewa są ogromne, kilkumetrowe, raczej nie wdrapiecie się jak na jabłoń, by zerwać trochę owoców, natomiast dojrzałe mango często spadają po deszczu, czy przy(...)szczególnie jako gaszącą pragnienie i dodającą energii przekąskę podczas zwiedzania. W większych sklepach czy na bazarach może Was zdziwić jak wiele odmian mango uprawianych jest na Dominikanie. Jak z jabłkami w Polsce, każda odmiana ma swoje charakterystyczne cechy smakowe i właściwości. Zostawiam więc mały przewodnik: Francis – ta odmiana jest jedną z najbardziej cenionych na Dominikanie ze względu
Eat me! Fit me!cytryny 30 g roszponki pół papryki ogórek 50 g białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez 2 minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń(...)minut. Co jakiś czas przemieszaj wszystko dokładnie. Podawaj z ogórkiem małosolnym. RAZEM: 1887 kcal / W: 286 g / B: 70,5 g / T: 54 g NIEDZIELA Śniadanie: Orkiszowe gofry jabłkiem [497 kcal / W: 77 g / B: 20 g / T: 10 g] 100 g mąki orkiszowej 1 łyżki (5 g) oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka sojowego szczypta soli
365 dni dookoła kuchni