placek po - 1500 przepisów (strona:86/100)

RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE 219

Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim

Walijskie Pichcenie
KLUSECZKI FRANCUSKIE 151

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 140

Od bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI 135

Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SELERA 234

Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 165

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM 185

Naleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego. Wtedy serwuję je sobie

Walijskie Pichcenie
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 142

W UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 130

Dla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :)) Lubią je i

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 142

Miało być coś całkiem innego. Plany takie, że głowa mała. Po przeanalizowaniu wszystkiego co posiadałam okazało się, że brakuje mi podstawowego składnika. Nie miałam ochoty biegać

Malinowe Pocałunki
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 164

Wiosna to czas, kiedy zaczynają zakwitać drzewa, krzaki ... Jest kolorowo i pięknie. Do długości nie znałam innych walów kwiatów prócz wizualnych. Od 3 lat skrupulatnie testuję

Malinowe Pocałunki
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 222

dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe

Kitchens Alphabet
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 234

kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie

Symfonia Smaków
"półkarpatka" z truskawkami... 131

cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki na drugie śniadanie 182

wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy

prawdziwe jedzenie