Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim
Walijskie PichcenieKluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele
Walijskie PichcenieOd bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący
Walijskie PichcenieNaleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się
Walijskie PichcenieProściutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym
Walijskie PichcenieStwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im
Walijskie PichcenieNaleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego. Wtedy serwuję je sobie
Walijskie PichcenieW UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia
Walijskie PichcenieDla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :)) Lubią je i
Walijskie PichcenieMiało być coś całkiem innego. Plany takie, że głowa mała. Po przeanalizowaniu wszystkiego co posiadałam okazało się, że brakuje mi podstawowego składnika. Nie miałam ochoty biegać
Malinowe PocałunkiWiosna to czas, kiedy zaczynają zakwitać drzewa, krzaki ... Jest kolorowo i pięknie. Do długości nie znałam innych walów kwiatów prócz wizualnych. Od 3 lat skrupulatnie testuję
Malinowe Pocałunkidodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe
Kitchens Alphabetkuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie
Symfonia Smakówcukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy
prawdziwe jedzenie