pizza - 8481 przepisów (strona:93/566)

7 niezwykłych technik grillowania 209

grillu są szaszłyki. Są one doskonałym sposobem na dywersyfikację naszego grillowego menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki z grilla: http://naruszcie.pl/szaszlyki-wieprzowe-grilla/ Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie pizzy na grillu to szybki i prosty sposób na obiad i kolację z grilla. To fajny pomysł na urozmaicenie(...)sposobu spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Dzięki pizzy przygotowanej w grillu na takim kamieniu zabłyśniemy w towarzystwie niecodzienną umiejętnością. Kamienie do pizzy: http://naruszcie.pl/zawsze-idealna-pizza-z-grilla-najlepsze-kamienie-wypieku-pizzy/ The post 7 niezwykłych technik grillowania appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pizza wegetariańska 218

Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera żółtego(...)Goudy 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół ok. 12 zielonych oliwek zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej  W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól

Czerwień i błękit
Pizza libańska. 175

Postanowiłem, że od dzisiaj będę robił już tylko taką libańską wersję pizzy! Miejmy jednak nadzieję, że do jutra mi przejdzie, bo to przecież  oznaczałoby koniec naszego pizzowego tygodnia ;) Pycha! Po prostu pycha :) Mielona wołowina, cebula i pomidory zawsze wychodzą podobnie i występują w ogromnej ilości dań, ale tutaj niby niepozorny dodatek pistacji i syropu z granatów powoduje, że dostajemy(...)coś całkiem nowego i innego. Pistacje nie są ortodoksyjnym składnikiem libańskiej pizzy zwanej lahm bi ajeen lub sfeeha. Przyznaję, że sięgnąłem po nie zamiast orzeszków piniowych. Zrobiłem to jednak z premedytacją, bo uwielbiam ich kolor i smak i byłem przekonany, że dobrze zagrają w tym zestawie. I tak się stało. Jednak, co daje daniu ostateczny i wyjątkowy charakter, to syrop

zadanie-gotowanie
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 153

Dostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i pierwotnej. Chciałem już nawet wysnuć teorię, że jest to pradawna odmiana pizzy sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek(...)wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu

zadanie-gotowanie
Pizza z mozzarellą i pomidorami 126

Wypasiona pizza z dwoma rodzajami sera i pomidorem. Spód ciasta rewelacyjnie smakuje z sosem barbecue i suszonymi pomidorami i bazylią. A bogactwo składników sprawia, że pizza jest bardzo syta. (na 2 pizze o śr. 25 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej(...)Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy wędlinę, pieczarki, cebulę pomidora, szczypiorek i plastry mozzarelli. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15 minut. Jeżeli nasz piekarnik zapieka mocniej skracamy czas pieczenia.   Recenzja sosu Barbecue: Dotarła do mnie kolejna porcja rewelacyjnych sosów

VioletoweKucharzenie
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE 431

Uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, często ją przyrządzam z różnymi dodatkami, tym razem jako sosu do posmarowania ciasta na pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti , który świetnie się sprawdził w tej roli.   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko(...)widelcem, smarujemy sosem.  Salami kroimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone w paski, pomidora i pieczarki w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki układamy na pizzy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min. na termoobiegu. Na 5 min przed końcem posypujemy żółtym serem. Pizzę podajemy z ulubionym sosem

słodki bratek
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 144

Pizza przez dużą zawartość białej mąki i wysokotłuszczowego sera nie należy do produktów niskokalorycznych i dietetycznych. Na szczęście nawet będąc na diecie można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie.  Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby(...)wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto

wegujemy
Domowa pizza 155

wielu próbach i poszukiwaniach idealnego przepisu na ciasto do pizzy w końcu się udało. Przepis Tomka ( tu znajdziecie też kilka porad) znalazła i przetestowała najpierw moja siostra, ale i ja się w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne.  Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA  Składniki(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2  szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz

Bon appetit mon amie
Pizza z komosy ryżowej (quinoa) – Najprostsza pizza bezglutenowa 118

zdecydowania najprostsza pizza bez glutenu jaką robiłam. W dodatku bez drożdży i mąki. W smaku? Przepyszna! Nawet moja dwulatka zajadała ją, aż się uszy trzęsły :) Będzie to dla mnie świetny sposób na przemycenie komosy ryżowej. Chociaż moje dziecko uwielbia większość kasz, to za tą nie szczególnie przepadała. Pomysł na taką pizzę znalazłam w książce „Smakowita Ella” – Elli(...)białej. 150 g czerwonej komosy ryżowej 50 g czarnej komosy ryżowej łyżeczka octu jabłkowego kopista łyżka mieszanki ziół (organo, bazylia, suszone pomidory, natka pietruszki) szczypta soli himalajskiej Dodatki do pizzy mogą być takie jak lubicie. Ja bez ogórków kiszonych nie jadam ;) 3 łyżki domowego ketchupu z cukinii kulka mozzarelli di bufala 2-3 plastry szynki bresaola 2 ogórki kiszone bazylia

Mienta blog
Pizza na cieście francuskim 207

Pizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki(...)mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy

MarcinChef
Pizza z porem i kukurydzą 182

Pizza to jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw świata. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszną pizzę z warzywnymi dodatkami i chrupiącym brzegiem. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Pizzę podałam polaną pysznym keczupem ROLESKI . SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody niegazowanej 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto na pizzę na zakwasie 161

chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadprogramowo", tylko po to, aby zrobić pizzę. Ciasto jest cienkie, sprężyste i wyraziste. Świetne! Piekłam wyłącznie na kamieniu, ale sądzę że możemy piec taką pizzę również na blasze - być może zajmie to nieco więcej czasu.  Właściwie(...)mnie, domowa pizza już wyłącznie na zakwasie! Polecam! inspiracja  tutaj składniki - 2 średnie pizze ok 26 - 28 cm 1i 1/2 szklanki zakwasu, o temperaturze pokojowej * 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka grubej soli 1i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (plus dodatkowa na podsypanie) przygotowanie Wyjąć zakwas z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.  Rozgrzać

Stare Gary
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 194

Genialna pizza z mnóstwem cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI   (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli(...)pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni na 10-15 min, w zależności od wielkości pizzy i mocy piekarnika. Pizza powinna mieć lekko zarumienione boki i delikatnie przypieczony ser. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pizza margherita 237

skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory pizzy: czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii miały symbolizować narodowe barwy. Królowej bardzo zasmakowała pizza. Od tej chwili pizza z mozzarellą i pomidorami(...)układam tylko połowę mozzarelli, drugą połowę dokładam w połowie czasu pieczenia), kilka listków bazylii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut.  Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć kilka listków świeżej bazylii

królestwo garów
Pizza z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą 161

Cześć ! Dawno nie robiłam pizzy. Musiałam dziś ulec pokusie i przygotowałam pyszną pizzę z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą. Co powiecie na takie połączenie smaków : ) ?? Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie(...)pizze (2 porcje). Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej ! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, przyprawa

Moja pasja smaku