się na co dzień, jak i od święta bądź w sezonie grillowym. Składniki dla wersji na redukcji: 400 g łodyg selera naciowego (po obraniu z części niejadalnych) 500 g piersi kurczaka 2 jajka 100 g papryki czerwonej 60 g oleju MCT (u mnie na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym 20 g musztardy(...)czarny mielony papryka czerwona mielona opcjonalnie majonez, śmietana i inne tłuszcze – wliczyć do makro Łodygi selera naciowego obrać z niejadalnych części (listki) a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Oprószyć przyprawami i podsmażyć na odrobinie tłuszczu lub na patelni beztłuszczowej. Paprykę umyć, wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. Jajka ugotować
Ola la LCHFpysznej zapiekanki A jeśli lubicie ryż brązowy, również jest on dobrym wyborem. Tym czasem nie przedłużam i zapraszam po przepis ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 200g ryżu Basmati 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)odstawiamy do wystygnięcia. Brokuł blanszujemy 3 min, również w osolonej wodzie, po czym odcedzamy go i kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiizmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki
Smaki Na Talerzuwykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad. SKŁADNIKI 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego 330 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety(...)jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez
Passions hobbies lifeSkładniki: 100 g ryżu 1/2 wędzonej piersi kurczaka (ok. 120 g) pęczek rzodkiewek (8szt.) 1/2 puszki kukurydzy (ok. 120g) 1 mały słoik marynowanego selera 1 krótki ogórek pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, studzimy. Pierś kurczaka kroimy w paski, ogórka i rzodkiewkę kroimy w plastry. Selera
Qchnia po prosturazem wykorzystałam pora. Roladki upiekłam w piekarniku pod pierzynką z mozzarelli. Jako dodatki do roladek podałam puree z selera i surówkę z marchewki i rzepy . składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 1 cebula 300 g pora, biała i jasnozielona część sól ziołowa tymianek pieprz 1/2 szklanki białego wytrawnego wina ok 200 g mozzarelli olej do smażenia masło(...)całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia. Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Na każdy rozbity płat
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka czarnuszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś
Qchnia po prostupodanych składników wyjdzie około 6 porcji, proporcje można zmniejszyć, ale zapiekanka smakuje również odgrzana w w mikrofalówce. Jeśli chcemy wersję mniej kaloryczną, można zrezygnować z majonezu. Składniki: duża pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 200 ryżu cebula 200g konserwowych ogórków/pieczarek/papryki czerwona papryka puszka kukurydzy konserwowej 250g żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego sól, pieprz natka(...)pietruszki Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby był lekko twardy. Paprykę kroimy w paski, pikle w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser ścieramy na tarce. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, ryż smarujemy łyżką majonezu i ketchupu. Na to nakładamy
e-PrzepisyKulinarnetamari 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka i podsmażam
Book of spellsjest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody(...)startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. CONFIT Z KACZKI Mięso wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy
Kierunekuchniaobiad. Do przygotowania szybkich paprykowo-ziołowych kawałków kurczaka użyłam masła klarowanego Sertop. Polecam! Aby poznać inne pyszne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku około 1 i 1/2 łyżki przyprawy kebab gyros pieprz i sól do smaku (soli odrobina) 2 pełne łyżki masła klarowanego(...)Sertop Na sos czosnkowy: 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu jogurt naturalny (u mnie pół małego kubeczka, chciałam łagodniejszą wersję) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy nasze kawałki kurczaka. Całość posypujemy przyprawą kebab gyros. Mieszamy delikatnie. Chwilę smażmy, dodajemy starty ząbek czosnku, słodką czerwoną paprykę, mieszamy
Słodkie okruszkiKurczak z warzywami w sosie chrzanowym to szybki i mało skomplikowany przepis na obiad. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: duża pierś z kurczaka cebula średnia marchew 2 garście groszku mrożonego 2 łyżeczki tartego chrzanu łyżka masła łyżka mąki szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnekurczaka na rodziny obiad. Mój siostrzeniec i moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam szczerze – każdemu smakowały Znikły wyjątkowo szybko Polecam i Wam, spróbujcie. Składniki: 4-5 pojedynczych piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka Skworcu 15 łyżek mąki kukurydzanej 15 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Skworcu szczypta soli 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku Skworcu(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu mleko Dodatkowo: do obtoczenia kawałków kurczaka: mąka pszenna i kukurydziana zmieszana w tych samych proporcjach (po około 20 łyżek każdej) olej do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroję na małe kawałki. Przekładam do miski i obsypuję przyprawą do kurczaka. Mieszam, aby przyprawa pokryła mięso. Wstawiam do lodówki na około 30 minut. Do miski wsypuję
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka baby) 1litr bulionu warzywnego 1 puszka mleczka kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz ryż Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie
Qchnia po prostu