osobę, wychodzi 7-8 muszelek na osobę) połowa podwójnej piersi z kurczaka (zazwyczaj kupuje się podwójne) szklanka mrożonej marchewki + groszek (kupuję mix, złączona marchewka i groszek) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół szklanki tartego parmezanu (ewentualnie tarty żółty ser) oliwa z oliwek / masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielona kolendra - płaska łyżeczka Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z oliwą
Zasmakuj Kuchnikurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku 1 łyżka wegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku
Kubki smakuProponuję zrobić ją z tuńczykiem. Dla mięsożerców alternatywą jest grillowana pierś z kurczaka. Dobrze się sprawdzi jako syty lunch do pracy. Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą. Sałatka z makaronem i tuńczykiem Proporcje na dwie głodne osoby: - puszka tuńczyka w kawałkach - 2 pomidory - mała papryka ( u mnie zielona) - 1/4 pęczka koperku - kilka liści sałaty
kawawszklanceZamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE
Kuchnia DanusiSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć
Gaździnka warzyłyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo
OstryKęszasmakuje..:)Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim seremSkładniki1 pierś kurczaka1 buraczek (ugotowany lub upieczony)kilka plasterków sera koziego (lub fety)2-3 pomidorki koktajlowekilka listków sałaty1-2 łyżki zmieszanych nasion słonecznika i dynisól, pieprz, paprykaulubiony smakowy olej – u mnie rzepakowy1. Kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzonego pokroić w plasterki
UgotujmyTo.plwyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek
Kuchnia moimi oczamiłyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo
OstryKęsBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 filet z piersi kurczaka 2 puszki kukurydzy konserwowej 5 szklanek wody kawałek słoniny - ok. 10 dag pokrojonej w kostkę 3 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej pietruszki 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Mięso
pieprzny smaczeksmacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie
Zasmakuj Kuchniprzyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu curry ostra
Bajeczna Kuchniatłuszczu, sos na jogurcie z dodatkiem majonezu light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona
Smaki Ewybrązowym ryżem i warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curry Przygotowanie: Marynata : kurczaka kroimy w paski, wkładamy
Kitchens Alphabetspodziewałam. Sos słodko-kwaśny (przepis na 8-10 słoików 0,5l) 3 kg pomidorów 1kg cebuli 1 duża czerwona papryka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3/4 szklanki octu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonego czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki białego pieprzu(...)pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Można zredukować gramaturę składników i ugotować jedną porcję sosu, ale czy warto? Oceńcie sami. Na zdjęciach pierś z kurczaka w sosie słodko
Zapiski Młodej ŻonyPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane
Magiczny GarnekPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane
Magiczny Garnekfajne połączenie piersi z kurczaka z ziemniakami oraz marchewką , super smakują , a przy okazji podać swoim bliskim coś nowego . Składniki 1 duża pierś podwójna 3 jajka 1 marchew 2 duże ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej pół łyżeczki
Mój SmakPierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy na kawałki i kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone 150 ml mleka kokosowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przecieru 1/2 szklanka bulionu sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju natka pietruszki lub kolendra
Kulinarne Fantazje Marioligrillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml sok z ananasa, puszka 400 g 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem
codojedzeniaSkładniki:- 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy pęczak- 1 pierś z kurczaka- 1 duża cebula (lub dwie małe)- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki- 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii- płaska łyżeczka oregano- szczypta rozmarynu- szczypta soli - pół łyżeczki curry- 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania)- łyżeczka słodkiej papryki- łyżka oleju Na początku marynujemy kurczaka - do umytego
Kulinarne zapędy Kokosa