Lubicie kasze?? U mnie w domu, choć kasze są najzdrowszym dodatkiem do obiadu, jada się je zdecydowanie najrzadziej. Lubimy kaszę jaglaną i w związku z tym
Smaki Na Talerzupieprzoliwa Przygotowanie:Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru.Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund.Na środku tortilli rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy
Smakowity Blog Kulinarnypołówki cytryny 150 ml oleju o neutralnym smaku (u mnie słonecznikowy) Jak zrobić sałatkę cezar z kurczakiem i grzankami? Rozpoczynamy od zrobienia sosu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w kielichu blendera i ubijamy do momentu powstania gładkiego sosu. Sos będzie dosyć gęsty. Po tym szykujemy pozostałe składniki . Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Posypujemy pieprzem(...)dodałem tylko 2/3 porcji sosu). Dokładnie mieszamy, aby każdy liść był okryty warstwą sosu. Wystudzoną pierś kroimy na mniejsze kawałeczki. Tak przygotowaną sałatę rzymską przekładamy do misy, w której będziemy serwowali. Na wierzchu układamy pokruszone na mniejsze kawałki grzanki, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i plastry parmezanu (aby uzyskać cienkie plastry parmezanu użyłem obieraczki do warzyw). Gotowe
Kuchnia ŁukaszaBardzo lubię ryż z piersią kurczaka, warzywami i sosem słodko-kwaśnym, robi się go szybko i fajnie smakuje (a żeby było szybciej to najwygodniej było kupić gotowy sos w słoiku). Jednak ostatnio staram się używać jak najmniej gotowych produktów, więc podjęłam się poszukiwań przepisu na sos, który godnie mógłby zastąpić ten sklepowy. Szukałam i znalazłam, nie jest może stricte słodko(...)nieduży por 1 duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 2-3 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić mięso i smażyć, aż odparuje wodę. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić
Simply Foodtego może być nawet twórcze Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka bez skóry 2 kulki mozzarelli 4 łyżeczki zielonego pesto 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli do smaku sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka(...)się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mozzarellę , każdą kulkę dzielimy na połowę , nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem i miodem . Tak przygotowane kawałki
Ogrodnik w podróżyProsta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już(...)migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Mango Papajasosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki(...)jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml ciemnego piwa mąka do panierowania 150 g płatków migdałowych sklarowane masło (masło ghee) lub olej rzepakowy do smażenia Połączyłam dokładnie składniki marynaty, odstawiłam na 10 minut. Kurczaka
Kuchnia Prezydentowejspecjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt(...)ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki
My Chcemy JeśćSoczyste plastry piersi z kurczaka z aromatycznym farszem pieczarkowym to przepyszna propozycja idealna na codzienny obiad. Kurczak idealnie komponuje się z grzybami, a dopełnienie w postaci sosu pieczarkowego tworzy bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Składniki: 3 nieduże piersi z kurczaka sol, pieprz 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe(...)sosu. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem pokrojonymi w drobną kosteczkę. Odkładamy na min. 30 minut. Następnie kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Ok. 500 ml wody zagotowujemy i wrzucamy do niej 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie oraz kilka ziaren pierzu oraz 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Podsmażone piersi przekładamy
Słodka Stronatakich dań, by przekonać się czy jest to coś dla nas czy są to kompletnie nie nasze smaki :) Składniki: 250 g makaronu chow main 500 g piersi z kurczaka ciemny sos sojowy pół czerwonej papryki 2 marchewki mały por sezam czosnek granulowany* 1 łyżeczka miodu* pieprz cayenne sól pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, zamarynować w sosie
Malinowo w kuchnilekka i smaczna. Bardzo polecam. składniki: główka sałaty lodowej szklanka makaronu świderki podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki ogórek sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu
6nieboWybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno(...)tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny:). Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić
Zapiski Młodej Żonydopełniają pyszne chlebki pita i warzywa. Do przygotowania tego przepisu użyłam tzatzików po polsku , jednak jeśli wolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka przyprawy harrisa (nie pasty) 1 łyżka oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 sałaty lodowej 4-5 chlebków pita (najlepiej
PatiGotujewietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży. Składniki Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyzka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 4 filety z piersi kurczaka(...)łyżki oleju z orzeszków ziemnych 200 g strączków groszku cukrowego Przygotowanie Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym. Ustawiłem
R'n'G Kitchen