natrzyj nimi kurczaka od zewnątrz i od wewnątrz. Posól mięso. Soli nie należy żałować, ponieważ lepiej żeby drób był bardziej słony niż niedosolony. Ilość soli zależy od wielkości kurczaka – my na ptaka o wadze 1,6 kg zużyliśmy około 2 łyżek soli. Przypraw kurczaka pieprzem i roztartym w dłoniach suchym tymiankiem lub siekaniną świeżych listków. Tak przygotowanego kurczaka przykryj folią(...)stopni i piecz kolejne pół godziny . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij kurczaka z pieca i polej wytopionym sosem, następnie przewróć tuszkę na bok i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po kwadransie wyciągnij kurczaka, przewróć na plecy, polej sosem, przekręć kurczaka na piersi i wstaw plecami do góry na kolejne 15 minut. Po tym czasie powtórz procedurę: wyciągnij, polej
Niedzielny kucharz