lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem. Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.) Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach
Di gotujesłodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą
Aga w kuchnikawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami. Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami. Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę. Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia. Po upieczeniu odczekać 5 minut
Kuchcik gotujeRozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc kieszonki . Solimy , pieprzymy całego kurczaka z wierzchu i od spodu . Drugą kostkę rosołową rozcieramy(...)kurczaka , przykładamy masło . Zioła siekamy i dzielimy na dwie części , jedną upychamy pod skórę , tam gdzie siedzi masło ( na udach,piersiach i skrzydłach ) Cebulę szatkujemy na cienkie plastry ,układamy na blaszce do pieczenia , tak żeby dała się przykryć kurczakiem. Na niej ,wysypujemy resztę ziół . Kurczaka, układamy na kopcu z cebuli i ziół , polewamy stopionym masłem . Ostatnią kostkę ,rozpuszczamy w kubku
Ogrodnik w podróżywyjąć przez powstały otwór, chodzi o to aby skóra się nie uszkodziła, na piersiach zakończyć zdejmowanie skóry. Powstanie duży płat skóry, który rozkładamy na stolnicy. "Gołego" kurczaka okrawamy z mięsa - z ud, piersi. Mięso rozbijamy lekko, by było płaskie, układamy na skórze na jej całej powierzchni, posypujemy przyprawami, natkę pietruszki umytą, osuszoną kroimy i rozkładamy rzędem na brzegu, wzdłuż jednego(...)zastygła. Kroić w grubsze plastry na zimno. Uwaga: W opisie wygląda skomplikowanie, ale zapewniam, że wspaniale się ją przyrządza, szybko, a efekt pod każdym względem wart zachodu! Pozostałe elementy kurczaka można wykorzystać do ugotowania rosołu, czy zupy; nie może się nic zmarnować!; Zamiast gazy można użyć lnianej ściereczki, wówczas roladę można związać jak cukierek na końcach; Roladę przygotowała Jola Smacznego
kgwjanczewomarchewki duszonych w śmietanie, z dodatkiem koperku. Proste, domowe danie, do ryżu, makaronu i ziemniaków. My zjedliśmy z surówką z marchewki. Do dania wykorzystałam wytrybowanych udek z kurczaka ale można też użyć piersi. Jak nie macie groszku możecie zastąpić fasolką szparagową albo brokułami. Potrawka z kurczaka z groszkiem Składniki: 1 cebula pół pora 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła
Smaczny zeszytpotrzeba: 1,5 kg kurczaka w całości, ostra papryka w proszku, tymianek suszony, 15 gałązek świeżego tymianku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, czosnek granulowany, przyprawa typu Kucharek Wykonanie: Kurczaka myjemy, rozcinamy wzdłuż piersi tak, żeby można było go położyć na płasko, obsypujemy obficie z każdej strony i pod skrzydłami kucharkiem, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, suszonym tymiankiem. Układamy na blaszce świeży rozmaryn
Bułka z ChlebemProsty sposób na nudne piesi. Wystarczy nadziać je mieszaniną pomidorów, szpinaku i sera a powstanie nowe, pyszne danie, idealny obiad dla każdego kto lubi piersi ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikCurry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny
Bernika - moj kulinarny pamietniktemu wszystkie upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce
Poranek na słodkołyżek pasty Patak’s Tikka Masala 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1x400g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej 1/2 szklanki bulionu drobiowego 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;)) 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj pastę
karmelowyfilety z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć
Zakamarki mojej kuchnipłasko! Przepis na kurczaka na płasko Składniki: 1 cały kurczak, 3 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka papryki w proszku, łyżka suszonego majeranku lub innych ulubionych ziół, ćwierć kostki masła, 1 cebula, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka pieczonego na płasko? Gotowanie trzeba zacząć od specjalnego przygotowania mięsa – kurczaka połóż na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrych i mocnych nożyczek
Kulinarna PolskaKolejny pomysł na szybki obiad, którego urozmaiceniem jest dodanie nowego produktu jaki pojawił się na rynku, czyli białka z jajek kurzych firmy Newella. Obiad to połączenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrobiowa sos: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dion 8 łyżek oliwy z oliwek sok z połówki cytryny składniki połączyć na jednolitą masę sposób wykonania: Pierś posypać pikantną przyprawą do kurczaka, usmażyć, ostudzić. Na półmisku wyłożyć mix sałat, układać naprzemiennie pokrojona gruszkę, ser i pierś. Posypać granatem, polać sosem
Darcia w kuchni