mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego(...)Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej
wyzwania kuchenneklik ), gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na smaczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie się pięknie prezentowała na Waszych stołach . ROLADA z KURCZAKA z OWOCAMI Składniki: 1 pierś z kurczaka ze skórą 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wiśniówki(...)wody 2-3 liście laurowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Z kurczaka wycinamy ostrożnie pierś ze skórą. Pierś myjemy, osuszamy posypujemy solą, pieprzem majerankiem oraz czerwoną papryką. Suszone owoce moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc) w wiśniówce, następnie gotujemy z wodą i liściem laurowym kilka minut. Studzimy i odsączamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kładziemy na desce
Bon appetit mon amiewszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku(...)koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce
Maślane ciasteczkoKurczak jest bardzo wdzięcznym w obróbce mięsem. Gotowanie, smażenie i pieczenie kurczaka nie powinno sprawiać kłopotów nawet mniej wprawnym kucharzom. Podobnie jest z wędzeniem kurczaka. Osobiście uważam, że jest to najprostsze mięso do uwędzenia. Kiełbasa jest pracochłonna, boczek wymaga pilnowania temperatury, szynkę można łatwo przesuszyć, z rybami obchodzić się trzeba delikatnie. Kurczak nie sprawia takich problemów. Dlatego też przygotowaliśmy banalnie(...)być wysokie, aby można było zalać kurczaka w całości zalewą. Zalewamy kurczaka przygotowaną i ostudzoną zalewą. W zależności od naczynia, możemy potrzebować więcej litrów zalewy. Przygotowujemy ją w proporcjach podanych w pierwszym punkcie (120g soli albo peklosoli na 1 litr wody). Kurczaka można docisnąć aby nie wypływał. Ja stosuję duży i ciężki talerz. Kurczak powinien peklować się 24h. Jeśli mamy
ProstePesto.plcukinii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto z cukinią i kurczakiem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 3/4 szklanki ryżu do risotto 0,5 piersi z kurczaka pokrojona w kostkę 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu może być więcej garść posiekanego szpinaku opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki(...)smaku Instrukcje Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pilnujemy żeby się nie spalił ponieważ wtedy stanie się gorzki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy kilka minut. Do mięsa dorzucamy ryż i przesmażamy chwilę, aż się zeszkli. Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion
To co lubię - gotuję i polecampomidorami i bazylią, tak dużą ilością bazylii to połączenie idealne! Smakuje równie dobrze na następny dzień, gdzie smaki sałatki się ładnie przegryzą. Składniki (na 5 porcji): 2 filety z piersi kurczaka (ok 400-500g) 150 g makaronu kokardki 6-8 pomidorów suszonych z oliwy 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1 doniczka świeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej(...)podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem
CookYourselfbazylią, tak dużą ilością bazylii to połączenie idealne! Smakuje równie dobrze na następny dzień, gdzie smaki sałatki się ładnie przegryzą. Składniki (na 5 porcji): 2 filety z piersi kurczaka (ok 400-500g) 150 g makaronu kokardki 6-8 pomidorów suszonych z oliwy 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1 doniczka świeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej(...)podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem
CookYourselfSkładniki: 5 średnich piersi z kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Papryka ostra (przyprawa) Czosnek granulowany 15 śliwek kalifornijskich 5 ząbków czosnku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki
ClauditteMissCookingbędą nimi zachwyceni. Osobiście nie przepadam za klasyczną panierką z bułki tartej, która chłonie tłuszcz jak gąbka. Kotleciki pasują do pieczywa, frytek, różnych sałatek i sosów. Polecam! 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, duża) słodka papryka w proszku (u mnie wędzona) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko (duże) kasza manna Ponadto: odrobina tłuszczu do smażenia Pierś z kurczaka należy
Di gotujezwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca i podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka aż prawie cały płyn odparuje. Studzimy. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotujemy
Kolorowy Przepisownikobiadek, czyli zupka z kurczakiem, kukurydzą, cebulą, porem i marchewką a do tego aromatyczny dodatek kolendry, czosnku i kurkumy... pychotka! Składniki na 3 porcje: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka pół szklanki kukurydzy z puszki 1 duża marchew 1 mały por 1 mała cebula 2 kostki bulionowe - drobiowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka słodka i ostra kolendra kurkuma(...)śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka oliwy - u mnie pikantna Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na 4 mniejsze części i wrzucamy na osolony wrzątek. Piersi z kurczaka gotujemy ok. 15 min - wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno pokrojonego pora - podsmażamy
Alutka-Gotujeszkoły. Uwielbiam połączenie kurczaka z owocami w sałatce. Na jednym talerzu mamy zdrowy i pożywny posiłek. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim 1/2 ananasa 1 mango 1 pierś z kurczaka 1 papryczka chili koper świeży 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz czarny i czerwony papryka wędzona, słodka olej rzepakowy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki(...)oliwy z oliwek koper świeży Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Mango obieram i kroję w kostkę. Ananasa także. Pamiętamy o usunięciu z ananasa niejadalnego środka. Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i słodką, dodaję trzy łyżki oleju rzepakowego. Odstawiam na 10 minut. Potem smażę na patelni. Do ryżu wystudzonego dodaje
wesoła kuchniaWiem, wiem po świętach ciężko patrzeć na jedzenie ;) Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;) Składniki: 400g piersi z kurczaka 400g marchewki 2 cebule czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku ok. 100g sosu słodko-pikantnego sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia kalafior romanesco (lub zwykły) Pierś z kurczaka myjemy
Czerwona PorzeczkaEfektowna i smaczna sałatka, zadziwi nie jednego waszego gościa przy świątecznym stole. Składniki: 2 słoiki pieczarek marynowanych 3 marchewki ok. 300 g piersi z kurczaka 1/2 słoika kiszonych ogórków 5 jajek 3 ziemniaki 150 g sera żółtego ok. 3 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek (może być mrożony) sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy
IMPRESJA SMAKUbrokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, mały jogurt naturalny, oliwa, ser żółty, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy
Kuchnia Pełna Pasji