piersi kurczaka - 15231 przepisów (strona:249/1016)

KOTLETY SIEKANE Z PIERSI KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CZOSNKIEM KONSERWOWYM 1564

ciepło, ale ja lubię je też podjeść jak są już zimne :) Do przygotowania kotletów siekanych wykorzystałam  czosnek konserwowy Jamar  i przyprawy  Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * połowa czerwonej papryki * 3 jajka * 5-6 łyżek mąki pszennej * 1/2 łyżeczki soli * pieprz czarny mielony - na czubku łyżeczki * 2-3 łyżeczki  pietruszki(...)suszonej * 6-7 ząbków czosnku konserwowego * 1/2 łyżeczki  przyprawy do kurczaka Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.  W misce umieścić mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki. Dodać przyprawy, suszona pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy, formując okrągły placek. Smażyć na małym ogniu

Zrób to smacznie
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 141

kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku* czosnek granulowany* sól, pieprz Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach

Smaki Na Talerzu
Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym 134

według tego przepisu:) Czekałam cały rok, by móc przygotować je ponownie:) Ech, zjadłabym jeszcze…. Polecam gorąco. 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 ml śmietany 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu np świderki lub penne kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz

Smaki Na Talerzu
Roladki z suszonymi śliwkami i fetą podane z ryżem 170

często słyszy się narzekania na pierś z kurczaka. A to że nijaka, że sucha, szybko się nudzi itd itp. Ja się z tym nie zgadzam, mięso samo w sobie smaczne, delikatne, chude z masą białka. A dzięki swojej delikatności, ma ogromny potencjał. Dziś postanowiłam zrobić roladki ze suszonymi śliwkami. Jednak to nie są byle jakie śliwki,  HELIO(...)pochodne  są szczególnie niebezpieczne dla osób z astmą.  Te  śliwki  możemy śmiało sami zajadać i serwować bliskim . Ponieważ są pozbawione takich specjałów. Roladka:  2 piersi kurczaka kilka  śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż szczypta kurkumy dla koloru  Mięso wkładamy

Dieta moja pasja
ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM 169

Roladki z piersi kurczaka bądź indyka  można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta  mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis(...)została ona zjedzona ot tak po prostu. Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja!       Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu

potrawyregionalne
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe 202

kotleciki z dodatkiem pieczarek. Możemy ugrillować je w ogrodzie na grillu, ale poza sezonem również je przygotujemy – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 500-700 g mielonego mięsa kurczaka 1 cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy(...)łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie ze zmielonych 3 pojedynczych piersi kurczaka wyszło 10 kotlecików). Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej więcej po 8 minut z każdej strony na lekko zwilżonym olejem grillu elektrycznym (przedostatni stopień grzania

Smaki Na Talerzu
Roladki z serem pleśniowym i cukinią 158

jest on jakoś przesadnie mocno nachalny. Cukinia też fajnie tutaj pasuje. Nam smakowało, a Wy, jeśli lubicie takie sery, również powinniście być zadowoleni:) 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego (u mnie Roquefort) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (ok 100g) garść ziaren sezamu 1 cukinia 2-3 łyżki mąki krupczatki suszona bazylia, oregano sól, pieprz Umyte

Smaki Na Talerzu
Kebab na frytkach 191

nadzieję, że jak ktoś będzie miał ochotę, to po prostu przygotuje i nacieszy się smakiem ;)  Składniki na salaterkę o śr. ok 25cm 300g mrożonych frytek 2 duże piersi z kurczaka 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. 2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką. Mięso układamy na frytkach. Posypujemy startym żółtym serem

Kuchnia w czekoladzie
Drobiowe kotlety z pieczarkami i serem 175

łyżeczka warzywka  10 pieczarek  15 dag sera żółtego twardego  olej do smażenia  bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka ( do panierowania ) Wykonanie  Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą aby nie porozrywać mięsa , jak mamy rozbite kotlety , przyprawiamy naszymi przyprawami , przekładam do miski , następnie obraną cebulką(...)stronach . Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty ser żółty , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 10 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem , po tym czasie kotlety gotowe do podania

Mój Smak
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 241

mojego menu.Na początku przygotować ciasto. Wymieszać razem: jajko, mąkę, mleko, sól i tyle wody, żeby powstało dość gęste ciasto. Na koniec dodać sezam i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać.Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć w mące i przełożyć do ciasta naleśnikowego. Wszystko

Świat Domowej Kuchni
Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola 295

sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smakowało nieziemsko. To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu. Zróbcie koniecznie! Mięso: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej 3/4 – 1 szkl. śmietanki 30% 100 g sera gorgonzola kilka listków bazylii kilka pomidorków koktajlowych Sałatka

Smaki Na Talerzu
Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich 97

Najlepiej jest dość cienko je rozbić, by szybko się usmażyło. Warstwa orzechów jest dość gruba, ale nie przejmujcie się, jeśli całe kotlety nie będą obtoczone orzechami. 1 duża pojedyncza pierś kurczaka 150-200 g orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając

Smaki Na Talerzu
Kule z piersi kurczaka z boczkiem i żółtym serem 160

obsmażone mięso dopiekałam w piekarniku. Wyszło mięciutkie i soczyste. Bardzo dobre. Jeśli ktoś lubi ser żółty i boczek, to to danie będzie mu smakowało. 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka około 200 g wędzonego boczku około 150 g tartego żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo do panierki: 2 jajka mąka bułka tarta Boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni

Smaki Na Talerzu
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 230

jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać(...)pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić

Monia miesza i gotuje
Drobiowe mini hamburgery 187

hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy  Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy  Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od  Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody(...)blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy

Bajeczna Kuchnia