pierś - 15998 przepisów (strona:85/1067)

Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 96

Aromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)Każdą z piersi przekroić na dwie mniejsze części a następnie naciąć wzdłuż włókien tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować

Bullio
Kotleciki z piersi z kurczaka 122

Cześć Dziś będzie zaległy, nawet bardzo zaległy, przepis na kotleciki z piersi kurczaka. W mojej rodzinie różnie się na nie mówi, najczęściej, że są to tzw. podwójne kotleciki. Nazwa ta wzięła się z proporcji składników - podwójnych składników. W sieci i czasopismach kulinarnych spotkałam się natomiast z nazwą kotleciki szarpane. Przepis ten "przywędrował" do mnie przez łańcuszek osób. Ja wiem przynajmniej(...)recepturę dostałam od jednej z kuzynek. Ona natomiast przepis tę zaczerpnęła z wiedzy i doświadczenia jednej z weselnych kucharek, tzn. pań gotujących na wiejskich weselach. Kotleciki z piersi kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, patelnię, łopatki do przewracania, papierowe ręczniki, płaski talerz. Przygotuj składniki: piersi z kurczaka lub podwójny filet, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

blog.moje-pasje.info
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim 107

Piersi z kurczaka w cieście francuskim robi najlepsze moja mama. Z dodatkiem jeszcze szpinaku nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Takie przekąski można serwować na ciepło lub na zimno. Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Uwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje(...)niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki

Pink Envelope
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 153

usmażyć bez panierki na patelni grillowej, albo zrobić jeszcze bardziej dietetyczne i ugotować na parze. Do tego ziemniaczki, jakaś smaczna surówka i obiad gotowy :) Składniki na 2 porcje: podwójna pierś z kurczaka (ok. 450-500 g) przyprawa do kurczaka 1 duża kulka sera mozzarella ok. 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju panierka: 1 jajko + bułka tarta   Piersi(...)kurczaka umyć, osuszyć i każdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka.    Mozzarellę pokroić na plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik

Simply Food
Bażant pieczony 121

sól, Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper). Masło zagotować z rozmarynem. Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) piersi i uda bażanta. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a bażant będzie wspaniale soczysty. Masło które zostanie przestudzić. Podważyć dłonią(...)skórę bażanta na piersi i włożyć pod nią masło. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą pierś. Przykryć bażanta plasterkami szynki. Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam

królestwo garów
Kebab w bułce z grilla elektrycznego. 169

Składniki: -pierś z kurczaka -przyprawa do kebaba/gyrosa -sałata lodowa lub kapusta pekińska -ogórek -pomidor -200 ml. jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka turecka lub inny okrągły chleb Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos czosnkowy, można go nawet zrobić kilka godzin przed. Czosnek przeciskamy przez prasę, Dodajemy do jogurtu naturalnego i majonezu. Doprawiamy solą(...)pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Piersi myjemy, kroimy na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Sałatę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Chleb turecki kroimy na 4 części. Środek przekrawamy dopiero po upieczeniu. Do usmażenia piersi i upieczenia bułki na chrupiąco użyłam  grilla Opti Grill + XL firmy Tefal.  Piersi smażą się

Magia jedzenia.
Kurczak z ziemniakami i bobem 132

różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi z kurczaka pęczek koperku 250 g sera mascarpone olej rzepakowy ok 2 łyżki masła  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem(...)przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta, piersi powinny być równej grubości, a przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie 3. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić

Słodki Kompromis
Pierś z kurczaka marynowana w maślance 111

pasuje niemal do wszystkiego. Tym razem kurczaka podałam z makaronem ( Bio Natura ) i konfiturą z żurawiny. Pychota! Jestem też ciekawa na Wasze ulubione i sprawdzone sposoby - dotyczące soczystych piersi z kurczaka. Podzielicie się nimi? 500g piersi z kurczaka  150-200 ml maślanki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju  Piersi(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem. Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut. (Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie

Di gotuje
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 352

domówce nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto propozycje lekkich i smacznych dań - idealnych na sylwestrową imprezę w domu. Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz(...)solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół

My Chcemy Jeść
Pierś z kaczki 127

stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć.  Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej.  PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu i soli(...)suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Bon appetit mon amie
Sałatka Curry 164

sklepie. Jeżeli dodamy stosunkowo dużo ryżu, to będzie ona też bardzo tania w porównaniu do innych sałatek, a nadal będzie całkiem smaczna. Składniki: -400g białego ryżu -800g piersi z kurczaka -puszka kukurydzy -1,5 opakowania przyprawy curry -łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, dodaje głównie ładny kolor) -6 łyżek majonezu -4 łyżki jogurtu naturalnego -puszka ananasa -sól, pieprz, papryka chili Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka należy umyć, sprawdzić czy nie ma w niej pozostałości kości, czy też nieapetycznego tłuszczu a następnie wrzucić do gotującej się wody. Do wody należy także dosypać płaską łyżeczkę przyprawy curry, tak aby mięso przeszło nią podczas gotowania. Po około 15-20 minutach ( w zależności od grubości mięsa) wyjmujemy je do ostygnięcia i do wywaru który nam został

Tanie przepisy studenckie
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 147

szale przedświątecznych przygotowań może nam zabraknąć czasu na ciepły, smaczny posiłek, więc dziś zaproponuję szybki i pyszny pomysł na obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka w śmietanowym sosie, mówię Wam palce lizać, a na dodatek robi się go w kilka chwil :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu wstążki ok. 500 g piersi z kurczaka(...)pieczarek opakowanie szpinaku baby 100 g topionego serka śmietankowego mała śmietana 18% przyprawa do kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i wrzucić na rozgrzany olej. Pieczarki pokroić na półplasterki (lub mniejsze kawałki jeśli są duże), dodać do podsmażonej (już

Simply Food
Sałątka jarzynowa bez jajek 129

robiłam sałatki jarzynowej bez jajek, więc postanowiłam spróbować. Co dla mnie dziwne, sałatka bardzo mi posmakowała.Postanowiłam więc podzielić się przepisem. Składniki: 1 duży ziemniak 1 pojedyncza pierś kurczaka 10 pieczarek z zalewy octowej oika(marchew, groszek, kukurydza) ki ciecierzycy z puszki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu,sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Ziemniak myjemy i wkładamy(...)garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie przelewamy go zimną wodą i odstawiamy aby przestygnął. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem . Kroimy w drobną kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy i wykładamy na gorącą pokrojoną pierś. Obsmażamy aż mięso zrobi się białe z każdej strony (można usmażyć na oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekana tortilla z kurczakiem 151

Ostatnio mam jakieś zachcianki no coś do jedzenia na szybko , a że miałam placki tortilli i pierś z kurczaka to od razu zapaliła mi się lampka co mogła bym z tym zrobić . Efekt końcowy był pyszny , znakomicie nadaje się na imprezę ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 podwójna pierś z kurczaka  1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)łyżka przyprawy gyros  2 plastry sera żółtego  2 placki tortilli  2 łyżki ketchupu  2 łyżki majonezu  Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę , posypuję przyprawami i przekładam na rozgrzaną patelnie , smażę około 15 minut , następnie usmażoną pierś z kurczaka przekładam na jeden placek tortilli i przekładam na patelnie z odrobiną oleju i układam

Mój Smak
Pieczona pierś z indyka 664

domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)Skworcu ) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaska łyżeczka pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku olej rzepakowy ------------------------------ pierś z indyka (moja ważyła 800 g) Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy. Oleju dajemy tyle, aby marynata była łatwa do rozprowadzenia, ale gęsta. Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy

Smak mojego domu