pierś - 15998 przepisów (strona:366/1067)

kurczak z makaronem, marchewką i groszkiem 177

marchewką W środku tygodnia niewiele mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. składniki  dla czterech osób 400 g piersi z kurczaka 400 g dowolnego makaronu 4 średnie marchewki 200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła 1 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego maggi(...)sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przekładamy ją do miski, oprószamy  pieprzem, solimy, oraz doprawiamy  łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie na chwilę odstawiamy. Obieramy marchewki, kroimy je w drobną kostkę i gotujemy na półmiękko, na parze ( około dziesięć minut)  Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką

Miód i pieprz
PIZZA Z KURCZAKIEM 164

duszą, rzeczy przepiękne!   Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: 40 dag piersi z kurczaka 20 plastrów żółtego sera pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 5 plastrów boczku wędzonego 1 opakowanie mozzarelli zioła prowansalskie przecier pomidorowy Krokus Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy(...)ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn.  *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy.  *Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi.  *Na pozostałe ciasto wykładamy kilka łyżek przecieru, rozsmarowujemy. Układamy plastry żółtego sera

Z Majeczką w kuchni
Sałatka gyros 4055

Sałatka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych ketchup pikantny majonez  1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie

Bajeczna Kuchnia
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 178

Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka(...)świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste. Ponacinane filety

Wyprawy kulinarne
Kapsalon 189

pamiętam..Taką potrawę można zrobić i w jednej dużej formie, ale w takich małych każdy można sobie przyrządzić-poukładać warstwy jak chce, a nawet warzywa można wymieszać z sosem. pierś z kurczaka  przyprawa do gyrosa kapusta pekińska ogórek cebula  pomidory ser żółty  sosy (ketchup, sos czosnkowy itp.)  ziemniaki na frytki Ziemniaki obrać, pokroić w paski(...)usmażyć frytki.Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać z przyprawą do gyrosa, następnie usmażyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do pojemnika układać upieczone frytki, następnie usmażoną pierś , pokrojone warzywa i starty ser.Wstawić do piekarnika, wyciągnąć po roztopieniu się sera. .Na wierzch znów ułożyć warzywa i polać sosem

Moje domowe kucharzenie
Czerwona kapusta - duszona z pigwą 124

dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady(...)bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w sosie mole poblano 139

przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni(...)chili oraz tabasco.  Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlet drobiowy pod pierzynką 175

pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone

Monia miesza i gotuje
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 175

miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli i szczyptę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Skórę kurczaka na jego piersiach przy użyciu palca oddzieliłem od mięsa - czyniąc to ostrożnie, aby nie przerwać skóry. W powstałą kieszonkę włożyłem masło czosnkowe. 2 łyżki oliwy wymieszałem z sokiem z jednej cytryny, dwoma przeciśniętymi przez(...)rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka z puszki z piwem, powycinałem przy użyciu nożyc elementy kulinarne, to jest piersi, nogi i skrzydełka i nałożyłem na talerze wraz z upieczonymi warzywami. Podałem ze szklanką ciemnego piwa

Wyprawy kulinarne
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 434

przygotować sos smakiem podobny do oryginalnego sosu do kaczki. Z czasem uzupełnię wpis, dodajac instrukcję jak z owych składników wyczarować sos do kaczki po pekińsku. Jak przygotować i usmażyć pierś z kaczki, aby móc delektowac się tym smacznym mięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis(...)Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego cukru, miodu lub ostatecznie zwykłego miałkiego cukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych

Sztuka gotowania w/g Samiry
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 109

właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła(...)olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pierś kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy

Kuchnia w szuwarach
Sałatka o smaku curry z makaronem "sznurki" 145

Sałatka, w której bazą jest makaron "sznurki" a smaku nadaje przyprawa curry.     Składniki: -10 dkg makaronu "sznurki" -pierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego -kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry. Razem

Maminek kulinarny
Roladka z piersi kurczaka w sosie chrzanowym 137

podwójna pierś z kurczaka pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym

Gotowanie jest łatwe
Kaczka w galarecie 111

przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić aby lekko stężało. Naczynie(...)wyjęcie jej po zastygnięciu. Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia. Na galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć mielonym mięsem. Zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia.   zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania