jeszcze nie raz. 1 filet z kurczaka ½ młodej cukinii 100 g żółtego sera 1 pęczek świeżego koperku 5 pieczarek 1 biała cebula 4 duże jajka ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich
VioletoweKucharzenieolej ok. 150ml. Farsz: - puszka pomidorów krojonych - ser żółty mozarella lub inny miękki ser ok. 250g. - pieczarki 150 - 200g. - średnia cebula ( ok. 100g.) - papryka czerwona (mała, lub pół dużej ok. 120g.) - fenkuł ok. 50g - pierś kurczaka - brokuł ( kilka różyczek) - sól, cukier, bazylia, czosnek świeży, rozmaryn, papryka słodka, pieprz. Drożdże rozkruszyć np. do kubka(...)wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić (poziomo wzdłuż), doprawić pieprzem, papryką słodką, rozmarynem, skropić olejem, zafoliować i odstawić. Oczyścić warzywa, różyczki brokuła obgotować w osolonej wodzie, resztę pokroić w piórka/paski, pieczarki osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie osączyć na sitku. Pozostałe warzywa
Lubię to gotujęZapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki
My Culinary Artzmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/tylko dlatego, że zrzucą z ramion wierzchnie okrycia. Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy bulgur 1 szalotka 1 ząbek czosnku 6-7 pieczarek kilka różyczek brokułu 1 łyżka papryki suszonej w płatkach 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżka oliwy sól pieprz A jak to zrobić(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić i dodać na patelnię. Różyczki brokuła
Kuchnia w opałachBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 kajzerki ok. 1/4 szkl. mleka 2 małe cebule 1 małe jajko 300-350 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy suszony majeranek sól, pieprz olej 1 łyżka masła Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso
Smaki Na TalerzuBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 kajzerki ok. 1/4 szkl. mleka 2 małe cebule 1 małe jajko 300-350 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy suszony majeranek sól, pieprz olej 1 łyżka masła Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso
Smaki Na Talerzusłonecznika 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis sól pieprz biały mielony Kamis 2-3 łyżki majonezu pieczarki marynowane Przygotowanie: Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso(...)odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Sałatkę wyłożyć na owalny półmisek formując na kształt ananasa. Na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe
Ala piecze i gotujetheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól, pieprz
W garach u GosiSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki(...)łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiępyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa(...)się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso. Mięso kroimy w słupki w poprzek włókien. Pieczarki kroimy w plastry, a cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Roladki: 300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek, 1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie: Pomidory(...)oraz do ostygnięcia. Piersi z kurczaka przekroić na niegrube plastry i rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć, położyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Zawinąć dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić
W kuchni u Monikiporcji Czas przygotowania: 1.5 l bulionu 2 łodygi selera naciowego 1 papryka słodka 2 piersi kurczaka ok 350 g surowych krewetek (świeże lub mrożone) ok 4 cm kawałek świeżego imbiru kilka liści limonki kafir 1 łodyga trawy cytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry(...)opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą, żeby pozbyć się lodu 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową 3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki
Słodki KompromisSkładniki: 1 szklanka (lub woreczek) kaszy (najlepiej gryczanej, ale można użyć swojej ulubionej) cukinia cebula pieczarki (100 g) papryka seler naciowy (jeden kawałek) pomidory (puszka) czosnek (ząbek) pierś z kurczaka przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka
NA MOIM TALERZU