szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula kawałek (około 5 cm) pora 1 mała puszka kukurydzy 1 duże jajko lub 2 mniejsze 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy
Danka Pichcichilli) i na długo daje poczucie sytości. Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado. Przepis zaczerpnięty z bloga Jassicy Gavin Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy 400 ml 1 puszka czerwonej fasoli 400 ml 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki przecieru(...)opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub papryki słodkiej 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą (płaska łyżeczka), pieprzem i łyżeczką papryki wędzonej. Połóż na rozgrzanej oliwie i smaż po 7 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujewięc, zapraszamy Was w kolejną podróż do Tajlandii, tym razem z kurczakiem z makaronem po tajsku i produktami #House of Asia. Składniki: ok. 0,8-1kg kurczaka – piersi lub udka 400 ml mleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki(...)albo sitr and fry 2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 300g tajskiego makaronu ryżowego House of Asia Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę (na 1 kęs). Chili poszatkować, cebulę pokroić w talarki, paprykę w cienkie paski. Szczypior pokroić w jak najwęższe paski, włożyć do miski z lodowatą wodą
Pociąg Do Kuchnipomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera(...)zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do cebuli. Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g łososia wędzonego 250 g paluszków surmii 6 placków do tortilli - czosnkowe http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39745.htm 1 łyżka mielonego chilli 2 łyżki oleju chilli - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39765.htm 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku ser żółty z plasterkach po 2 plasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy. Przekładamy do miski, zalewamy octem i oliwą. Odstawiam do momentu aż nam się zetnie. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę, łososia i paluszki również. Przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię już nie dodając
ClauditteMissCookingniewielką ilością oleju. Ja frytki podsmażałam wcześniej. Piekarnik, wyłożyć blachę papierem i po ok. 20 min jedna – druga strona. Frytki ułożyć tak,żeby na siebie nie nachodziły. Mięso: Pierś kurczaka zamiast w kostkę pokroiłam w bardziej płaską kostkę, marynował się w misce, w lodówce całą noc, zmieszany z olejem (tak żeby w nim nie pływał) i przyprawie gyros. Rano(...)keczupu i trzy łyżki majonezu – wymieszać. Dwa ząbki czosnku – przeciśnięte, sól, pieprz, trzy łyżki majonezu, jedna łyżka gęstej śmietany 18%. Przygotowanie: Ułożone od spodu frytki, na to pierś i starty żółty ser do piekarnika na 180 tylko tyle, żeby ser się roztopił i żeby danie było gorące. Tą warstwę smaruję sosem nr 1, czyli keczup i majonez
Wasze Przepisyprzyprawę w płynie bez dodatku glutaminianu sodu. Sprawdźcie ofertę! Ja przygotowałam dla Was przepyszny przepis na chlebki pita z patelni z dodatkiem świeżej i zdrowej sałatki greckiej oraz soczystego kurczaka. Danie pyszne, zdrowe, ale i sycące! Taką pitę możemy zjeść na ciepło, jak i na zimno – nie wysycha! Świetny pomysł na lekki, wiosenny obiad! Ty też #zostanwdomu i ugotuj(...)czerwona cebula – 2 szt * czarne oliwki – 1 szklanka * ser feta – 250 g * mieszanka przypraw do greckiej sałatki VEGETA – do smaku DODATKOWO: * filet z piersi kurczaka – 300 g * sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHLEBKI PITA: Do misy wlewamy ciepłe mleko i wodę. Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże, oliwę i połowę
Ostra na Słodkobrukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania. Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki. Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam je z warzywami na parze, które codziennie(...)mnóstwo witamin i minerałów! A wiem, że ma dużo przeciwników... To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki? mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka) 750 ml wody 300g kapustki brukselki 3 ziemniaki (średnie) 2 marchewki (średnie) 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona
Di gotujeFrytki z posypką Składniki: - 1 paczka frytek ( ja kupuję w Biedronce 2 kg ) - 1 puszka groszku zielonego - 1 puszka kukurydzy - pieczarki - 2 piersi z kurczaka - kostka sera żółtego - sól - ketchup, majonez - tłuszcz do smażenia To jest danie, które przypomina mi najlepsze lata mojego szkolnego licealnego życia. Chodziłyśmy często z koleżankami do pewnego lokalu właśnie na tą potrawę. Postanowiłam(...)Paczka mrożonych frytek prostych 2 kg koszt ok.8 zł. Puszka groszku koszt ok. 1,30 zł, puszka kukurydzy koszt ok. 2 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł, 2 piersi z kurczaka koszt ok. 6 zł w zależności od wagi, kostka sera żółtego koszt ok. 4 zł za 250 gram. Przygotowanie: Frytki oczywiście smażę na głębokim oleju aż będą
Tanio smacznie i prostoWiem co jem! Niby fast food ale bez chemii. Składniki: jedna pierś kurczaka pomidor sałata ser ogórek cebula woda Panierka: szklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego(...)szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty
Niezły Młynek