Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku
BullioPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około
BullioPomysł na szybki obiad! Kurczak w kremowym serowym sosie z dodatkiem zielonej soczewicy i makaronu durum. Pyszny i syty obiad! 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 cebula 7 pieczarek 2 łyżki zielonej soczewicy 2 łyżki kukurydzy 1 szklanka bulionu drobiowego 100 g serka topionego gouda 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz 1 szklanka makaronu(...)świderki durum Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plastry. Soczewicę moczymy wcześniej przez pół godziny w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy filet z kurczaka i pieczarki. Gdy mięso troszkę zmięknie dodajemy odsączoną soczewicę i kukurydzę. Całość podlewamy bulionem
VioletoweKucharzenieMuffiny zawsze kojarzą się w wersji słodkiej . Ja prezentuje muffiny w wersji na słono z mięsem z piersi kurczaka , fajnie smakują i są w wersji light ,jeżeli ktoś stara się ograniczać spożywanie kalorii to fajnie się nadają aby takie muffiny przygotować . Składniki 1 duża pierś z kurczaka 1 papryka(...)pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za duże kawałki, do mięsa
Mój Smakwiedziałam, że muszę go mieć i wyczarować z niego coś pysznego. Bundz to delikatny, mocno śmietankowy serek (w smaku trochę przypomina mozzarellę), pierwszy skrzep do produkcji oscypków. Tak powstała pierś kurczaka w śmietanowym sosie, do tego brokuły i niezwykle delikatny bundz, to wszystko podałam z makaronem kokardki. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam zrobić to ekspresowe danie, jeżeli tylko będziecie mieli(...)dostęp do tego podhalańskiego sera. 250 g makaronu kokardki 1 pierś z kurczaka 200 g sera bundz 500 g mrożonego lub świeżego brokuła 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g śmietanki 30% natka pietruszki 1 łyżka oleju sól i pieprz 1. W dwóch garnkach wstawić wodę, w jednym ugotować brokuły podzielone na różyczki (muszą być al'dente), w drugim
Krylowa Kuchniasezonie, kiedy pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować. Przepis z tej strony składniki: 500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry sól sos: 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej 2 ząbki czosnku 200 g pomidorów z puszki 2 papryczki chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki(...)czerwona cykoria Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić. Umieść kurczaka w misie wolnowaru. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładka masę w blenderze lub malakserze. Zalać piersi kurczaka i gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać na drobne strzępy
Stare Garymarynatę do kurczaka. Smak okazał się hitem. Przygotowane w ten sposób mięsko możecie wykorzystać do sałatek, domowych fast foodów czy po prostu jako danie główne. 400 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego lubczyku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy
VioletoweKucharzeniepiersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 3 – 4 łyżeczki curry 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy(...)Ananasa kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy pierś z kurczaka, kukurydzę i ananasa. Dodajemy jogurt grecki i curry. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą. Gotową sałatkę hawajską wstawiamy do lodówki na godzinę. Można podać z ulubionym pieczywem. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu
My Chcemy Jeśćrazu podajemy. Przed samym podaniem można polać sos 2 łyżkami śmietanki (odłożonej) i łyżką zamieszać fantazyjne esy floresy;) Jeśli danie ma być dla większej liczby osób, gotowe piersi kurczaka wyjmijcie na deskę, ostrym nożem pokrójcie w plastry i ponownie ułóżcie na sosie. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka marynata: po 1 łyżce: miodu, musztardy francuskiej i miodowej lub Dijon
cool and mintyWielkimi krokami zbliża się sezon na sałatki. Poniżej przedstawiam sałatkę z groszku, roszponki i grilowanego kurczaka. Sałatka jest ładna kolorystycznie i bardzo sycąca. Lubię zestawienie delikatnej roszponki z groszkiem i kukurydza. Mam nadzieję, że Wam się też spodoba. Wykonanie jak tradycyjnie w sałatkach, nic skomplikowanego(...)Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem
Lubczyk i Waniliabędzie to identyczne danie ale moja inspiracja... A więc, dziś mam dla Was ryż biało czerwony z grillowaną cukinią i papryką z sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka. Porcja dla 2 osób: Składniki: 100 g białego ryżu 100 g czerwonego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól Falksalt czarny pieprz(...)czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj ok 35 min na małym ogniu w osolonej wodzie. W tym czasie umyj piersi z kurczaka, zamarynuj w przyprawach i oliwie z oliwek, Odstaw do lodówki. Jak zrobić sos ajwarowy? Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, paprykę czerwoną kroimy odjąwszy gniazda nasienne
Bike By LifePyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne. 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy
VioletoweKucharzenieObiadu czwartkowego część druga. Kurczak duszony w pomidorach ok 1h dla 2 osób Składniki 1 kurczak - ja dałam pierś z kurczaka 1 kg pomidorów lub mały przecier lub puszka pomidorów w zalewie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 papryka jak ktoś lubi to kolka oliwek sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Jeśli używamy świeżych pomidorów to obieramy(...)patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor, następnie dodać warzywa. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Kurczaka dusić na patelni ok 50 minut aż będzie miękki od czasu do czasu mieszając ( pierś kurczaka dusiłam jakieś 25 minut). W połowie duszenia dodać czosnek i przyprawić. Jeśli tak jak mi nie chce wam się obierać papryki to dodajcie ją razem z czosnkiem i przyprawami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnizdobyć na nią przepis i zrobić w domu. Udało się. SKŁADNIKI: 35 dag sera żółtego 3 duże łyżki majonezu 2 jajka 25 dag pieczarek (ok. 13 sztuk) 1 pierś z kurczaka ( ok. 400g) 3 małe cebule łyżka masła do smażenia sól pieprz czosnek niedźwiedzi przyprawa do gyrosa przyprawa do grilla WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i rozbij(...)Wymieszaj; 5. Blaszkę wyłóż papierem, rozsmaruj cienko masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25 min; 6. Na jeszcze ciepłą masę serową połóż pierś z kurczaka i pieczarki. Zwiń w roladę.Owiń roladę w papier i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 25 min; 7. Podawaj na zimno, np. z sosem czosnkowym w formie
Prosty przepis naryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu(...)rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy 2 łyżkami oliwy i zostawiamy do zamarynowania na przynajmniej pół godziny. Na filetach kładziemy listki szałwii i każdy zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki oliwy
Smakowity Blog Kulinarny