oleju Dodajemy pokrojoną w kostkę, przyprawioną pierś z kurczaka Gdy kurczak jest gotowy dosypujemy kaszę i chwilę smażymy Dodajemy wodę, kostki rosołowe oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 35 min co raz mieszając. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wody. Kiedy kasza wchłonie bulion, a warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia. Smacznego
Studencka Michaziemniaki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka curry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy
Qchnia po prostusobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. Smażenie kotlecików Pomysł
UgotowaćTymianek Czosnek granulowany Sól himalajska Pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka nadkrawamy w poprzek co kilka cm. Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Wydrążamy środek. Układamy pokrojone w paski awokado co 2 rozcięcia. W resztę nakładamy mozzarellę. Paprykę kroimy w paseczki. Układamy na naczyniu żaroodpornym. Posypujemy parmezanem i przyprawami. Na warzywach układamy kurczaka i ponownie doprawiamy. Pieczemy
Czarnawisienkaszaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania,ale nie mogą być małe
Viola cooks with passionzadowoliła moje podniebienie :D Potrawka to miks warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaję daniu pysznego smaku i pięknego aromatu. Mimo dokładnemu wymieszaniu wszystkiego myślę, że danie prezentuje się apetycznie i nie przypomina "mamałygi" :D Składniki (3 porcje): 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 cała pierś z kurczaka 2 cukinie 2 garście
Zdrowie na języku :PBrokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasiróżnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty z czerwonej papryki
potrawyregionalnemąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez
VioletoweKucharzenieSkładniki:filet z piersi kurczaka ok.200gmarchewkacebulaskórka cytrynowa kawałek imbirukawałek kapusty pekińskiejszklanka mleka kokosowego olejprzyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendramakaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki
prawdziwe jedzenieCzaniecki, 2 garście rukoli, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 por, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem
Aga w kuchniciekawy, miodowy smak i aromat. Dobre połączanie warzyw i mięsa raczej nie może nie smakować. Nawet wybredni, jeśli chodzi o takie smaki mężczyźni w moim domu zjedli kolację bez dąsów.PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego
Pasja SmakuObieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin(...)pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland. WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie użyć mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku
Karo in the Kitchentakże gdy lubisz dać swojemu organizmowi dawkę witamin w postaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją(...)szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kilka kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek. Przygotowanie kurczaka Pierś kroimy w cienkie paski. Do odrobiny oliwy dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i nacieramy kurczaka. Marynujemy mięso kilka godzin (wersja dla cierpliwych). Płatki tłuczemy na mniejsze kawałki. Ja zwykle robię to wałkiem do ciasta, wsypując płatki
Mój Smak na Życietarte z zielonymi warzywami . Podtytuł tej książki brzmi - "dania w 20 minut" i faktycznie autor przedstawia tam proste dania kuchni włoskiej, które można zrobić w mniej niż pół godziny. Do takich potraw należny także balsamiczny kurczak ze szparagami, a ponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie(...)kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego 150-200g pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz Jak przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski
Codzienne GotowanieŚwięta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je
Pasja SmakuSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to
OliveandThymeZupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz
Trzeci talerzGulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta, święta i po świętach... Dziś zrezygnuję z ciast bo zapewne macie ich dość na jakiś czas, dziś mam sałatkę którą zapewne znają wszyscy. Oto moja
Radość kipiąca uśmiechem.miksujemy blenderem do połączenia składników. SPRING ROLLSY Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż, tak aby uzyskać 3 mniej więcej równe porcje. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i sezamem. Tak przygotowanego fileta grilluj przez 4 minuty, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po przestygnięciu pokrój go na wąskie paski. Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski
Kierunekuchniaklimaty na talerzu? :) Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 2 duże łyżki sezamu duża marchewka 1 czerwona papryka 50g makaronu sojowego 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa
ChilliJemydodatkiem pysznego kurczaka i fasoli. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa uniwersalna 4 ugotowane ziemniaki w mundurku 0.5 ugotowanego selera 2szt.pietruszki 5 ugotowanych na twardo jajek 1jabłko 1puszka kukurydzy 1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli 1 majonez 2 łyżki musztardy biała część pora 3 ogórki kiszone Sól i pieprz ******************************************** 1. Surowe warzywa ugotować do miękkości w skórce, obrać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka. Dodać pastę tom kha. Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki
Jemy Pijemydodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola
Wiem co jemPrzepis znalazłam u Kulinarnej Piniaty . Szybki do przygotowania obiad, z bogactwem smaków. Potrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób
Pasja Smakupora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować
Kto ugości moich gości?sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody
W Mojej Kuchni LubięTo moja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki
Magiczne Życie Marty