smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić
Monia miesza i gotujemnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek(...)olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie
Kuchnia w opałachinnej odsłonie. Dzięki inwencji twórczej, powstało bardzo smaczne i wyjątkowe danie. Mężowi bardzo smakowało a to najlepsza opinia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 7 suszonych pomidorów - pęczek natki pietruszki - 20g żółtego sera - około 7 plastrów szynki parmeńskiej - łyżeczka suszonego tymianku - łyżeczka suszonego oregano - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)reszty farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość smażymy przez około 10 - 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Następnie odrobinę solimy i pieprzymy z obu stron. Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser. Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchniKapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki. Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem(...)ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki na Kapsalon: 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros 200 g sera żółtego (np. Gouda, Ementaler, Radamer) pół główki sałaty lodowej – ok. 250 g 6 dużych pomidorków, najlepiej dojrzałych i słodkich pół średniej
Kulinarne Przebojeboczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto
Atlas SmakówSkładniki: 1 duża pierś kurczaka, 1 kostka rosołowa Knorr, 3 łyżki oliwy. dekoracja: pomidor sałata lodowa oliwki czarne ser solankowy PRZYGOTOWANIE: Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka
Aga w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To jedno z moich ulubionych dań, które gości już od jakiegoś czasu w moim domu. Przygotowuję je na
Marta GotujeSkładniki: 2 piersi z kurczaka duże opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami olej do smażenia Sos 3/4 gęstej śmietany 18% 3/4 szklanki mleka 3 jajka 70g startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Warzywa wyjąć wcześniej(...)zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Z podanych składników zrobić sos, mieszając wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół kurczaka polać wszystko połową sosu z serem, przykryć pozostałymi warzywami, kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut
Pychotkaaaananasy. Tak wiec idac tym tropem przygotowalam szaszlyki na hawajska nute, proste i smaczne. Bardzo soczyste miesko z dodatkiem slodkawego ananasa i stopionego sera, ktory doskonale komponuje sie z cala potrawa. skladniki: 300g piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo
Przysmaki Karolkipiersi z kurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę
Jadło i czytadłoGarofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Pomidory i ser mozzarela kroimy w plasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy
Podróż w kulinariałatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz(...)foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju
Na Ciasteczkowych Papierachjajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju farsz: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por biała część sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos: 500 ml przecieru pomidorowego 80 g serka fromage czosnkowy pieprz bazylia świeża ser żółty do posypania Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki i miksuję blenderem. Naleśniki smażę(...)odrobinie oleju. Pierś z kurczaka, obraną cebula i czosnek mielę maszynką do mięsa. Por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję mięso i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam wykałaczką. Sos: Przecier przelewam do garnka i na wolnym ogniu przesmażam aż się zredukuje i zrobi gęsty. Na końcu
wesoła kuchniawłaśnie włoskie danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust. Składniki do wykonania kurczaka: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku świeża szałwia szynka parmeńska żółty ser w kawałku sól, pieprz Składniki do przyrządzenia kaszy: szklanka kaszy jęczmiennej czosnek świeża szałwia oliwa z oliwek 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli(...)gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego
upichcicczerwonej papryki i kilka warstw żółtego sera, ale to w końcu wariacja ;) Składniki na ok. 4 porcje: 300g ryżu ok. 250-300 g sera żółtego (tartego lub w plastrach) ok.700 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 2 cebule 1 duża czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych ostry keczup majonez Ryż ugotować na sypko. Piersi z kurczaka pokroić(...)wysmarowanego olejem lub oliwą naczynia żaroodpornego lub tortownicy (moja miała śr. 28 cm) wysypać cały ryż, wyrównać, posmarować majonezem i keczupem, a potem kolejno warstwami: 1/3 żółtego sera, mięso z cebulką, 1/3 żółtego sera, papryka, ogórki, 1/3 żółtego sera, majonez i keczup. Zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać na ciepło. Wierzch można posypać posiekana natką
Simply Food