biała cebula, ok. 250 g portobello ( 3 szt.), 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Pieczarki(...)Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello. Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim kapelusze stroną portobello, wlewamy
Moniki Smakołykigrubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz(...)zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do cebuli. Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo masło klarowane do smażenia kilka łyżek oliwy z oliwek do panierki Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; polej mięso oliwą, dodaj
Zasmakuj Kuchniselera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc(...)Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej
e-PrzepisyKulinarneselera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc(...)Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej
e-PrzepisyKulinarnedwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty(...)pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach
Kolejny blog o gotowaniuMarokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru ¾ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczka kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki(...)pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki świeżo posiekanej mięty woda (proporcje wg. przepisu na opakowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu chili ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na rumiano kurczaka. Cebulę, paprykę i marchewkę kroimy
Mania Gotowaniatradycyjnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy - ja mam standardowe przyprawy, czyli pieprz, zioła prowansalskie, odrobinka soli oraz papryka. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Gdy grzybki będą już miękkie, dokładnie je myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy piersi z kurczaka, grzybki i cebulkę. Podsmażamy to, następnie dodajemy śmietanę. Automatycznie robi nam się sosik. Doprawiamy do smaku, jeżeli
My World by Dagmara Rekwarzyw. Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy
Walijskie Pichceniedanie obiadowe, ale sprawdzą się również jako przekąski imprezowe. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra) Dodatkowo: bułka tarta i mąka do obtoczenia piersi olej do smażenia Wykonanie: Piersi pokroić
Agusiowe smakołykiproste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć
Kulinarna PatilogiaSOSIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz małymi pomidorkami, wszystko zanurzone w sosie serowym i podane z pysznym makaronem. CUKINIOWE ŁÓDECZKI PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana i zapiekana z kurczakiem, papryką i serem to świetny pomysł na szybki, efektowny i smaczny obiad! PLACUSZKI Z CUKINII(...)MIELONYM PRZEPIS TUTAJ Gęsta i sycąca potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym. Można ją podawać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I CUKINII PRZEPIS TUTAJ Świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami
Blog z Apetytemkurczak wyszedł GENIALNY ! ! ! ! ! ! :) DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;) chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;) Składniki na (2 osoby): 1 pierś z kurczaka (ok 300g) 400-450g mieszanka chińska 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka(...)skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpapryki. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, około 7-8 minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion. Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie(...)Poskarżę się mojej mamie! MIESZANKA KREOLSKA 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe
Karo in the Kitchen