rozpływa się w ustach. Sos, w zależności do upodobań, można doprawić bardziej na ostro. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki dla dwóch osób: 2 piersi z kurczaka sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana 2 łyżki oleju Sos słodko-kwaśny: 1 mała cebula 4 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki(...)ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut. 2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku lub na głębokiej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy
Tajskie smakimnie same się nie zrobią. Do następnego. Może w niedzielę się tutaj znowu pojawię. Ciao. Składniki: 100 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 1 duża pierś z kurczaka pół puszki ananasa mała puszka kukurydzy 1 mała żółta papryka pół małej czerwonej cebuli pół pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki majonezu(...)Pierś kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej sos sojowy i rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie najpierw moczyło się go 3 minuty w zimnej wodzie, później odlewało się tę wodę i zalewało się wrzątkiem kolejne 3 minuty, odcedzało i przelewało pod bieżącą wodą). Piersi z kurczaka
KardamonovySkładniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)szparagi i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i szparagi przekładamy do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania. Osuszamy na ręczniku papierowym i przecinamy na pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
My Culinary Artkolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka por (bała i zielona część) 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania : ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto(...)minut w temperaturze 180 stopni nadzienie: W międzyczasie por pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy por podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć na podsmażonym porze. Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku
Pyry na Gazmięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew
Moniki Smakołykitreściwą kolację, chociaż jestem pewna, że podana na imprezie- zamiast tradycyjnej majonezowej- też miałaby powodzenie! :))) 4 porcje Sałatka: * mix roszponki i rukoli- po 1 dużej garści na porcję * pierś z kurczaka- 2 szt. * ananas- 4 plastry * ryż- 120 g * słonecznik- 2 łyżki Dressing miodowo-musztardowy: * oliwa z oliwek- 2 łyżki * miód- 1 łyżeczka * musztarda- 1 łyżeczka * sok z cytryny(...)łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Piersi z kurczaka zamarynować w ulubionych przyprawach minimum 30 minut przed grillowaniem, a następnie zgrillować na patelni. Ananasa pokroić w plastry, również zgrillować. W międzyczasie ugotować ryż i lekko podprażyć słonecznik (na suchej patelni). Na półmisku wyłożyć składniki. Dressing miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Polać przed samym podaniem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaidealny. Jest to potrawa którą można zrobić tak na prawdę z czegokolwiek, możemy dorzucić to, co nam zalega w lodówce ;) Moja dzisiejsza wersja wygląda tak: Składniki: 1 pierś z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu papryka ostra w proszku sól, pieprz bazylia Cebulkę i czosnek(...)kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu
Idę coś wszamaćZiemniaki naprawdę wcale nie są takie złe! Sięgając po nie z umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek imbir PRZYGOTOWANIE(...)Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu! Smacznego
peanutbuttermonsterkolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego(...)szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki
Ze smakiem i z pasjąrukoli, mój drogi czytelniku — podglądaczu gorąco polecam dodać ją do swojej kuchni i odkryć fascynujący świat tej niezwykłej rośliny. Składniki Rukola Pomidory koktajlowe Ananas Feta Chipsy Tortilla Grillowana Pierś z kurczaka Dresing Oliwa z oliwek Sok z limonki Sok z ananasa Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Po pierwsze zacznij od przygotowania dresingu, po prostu wymieszaj składniki w ilościach odpowiednich(...)Ciebie. Po drugie nałóż rukolę i polej ją dresingiem. Po trzecie dodaj kawałki ananas, pokrojone pomidorki, pokruszoną fetę, pocięta na kawałki grillowaną pierś z kurczaka. Na koniec pokrusz kilka chipsów tortilli, posyp całość, by coś chrupało i oczywiście pożeraj
RafalCook5szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 25g świeżych drożdży 0,5szkl. mleka 1 łyżeczka przyprawy włoskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros ok. 250g pieczarek 2 ogórki konserwowe ok. 200g żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wyrośnięcia. Mąkę, sól i cukier wsypałam do miski. Dodałam przyprawę włoską, olej i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i wymieszałam z przyprawą gyros. Mięso usmażyłam na niewielkiej ilości oleju na patelni i wyłożyłam na talerz. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach
Waniliowe ImprowizacjeSKŁADNIKI: - mix kasz (u mnie: kasza bulgur, pęczak, soczewica zielona) - 1/3 woreczka (33 g) - filet z piersi kurczaka - (100 g) - cebula czerwona - (50 g) - ciecierzyca (z puszki) - (50 g) - olej kokosowy - (3 g) przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka słodka WYKONANIE: Kaszę ugotować, podzielić na 3 części. pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na odrobinie oleju
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasdaniu z piersi kurczaka przyszedł czas na danie z użyciem udek. Pieczone udka z kurczaka Udka kurczaka przyrządzone we właściwy sposób są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Takim udkom mało kto jest się w stanie oprzeć, a na ich sam widok każdemu cieknie ślinka. Każde mięso, bez względu na rodzaj, najlepiej smakuje uprzednio zamarynowane. Marynata może być
mecookspieczarkowym lub chrzanowym, ale bez sosu również smakują wybornie :) My jedliśmy dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką. Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Piersi zmielić. Cebulę
Agusiowe smakołykicebulką, kawałki kurczaka i ciągnący ser. Polecam bo takie kotleciki zaspokoją największy głód. 1 średniej wielkości batat 1 marchewka 1 biała cebula ½ pora (białej części) 200 g fileta z piersi kurczaka 6 jajek ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Wędzona czerwona papryka Olej do smażenia Batata oraz marchewkę obieramy
VioletoweKucharzenie