okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny i świeżemu koperkowi zupa ta jest bardzo aromatyczna i wyrazista. Polecam. Jest naprawdę przepyszna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziela angielskie 5 liście laurowe ok. 8 ogórków gruntowych 1 duża cebula 2 puszki kukurydzy sok wyciśnięty 1 1/2 cytryny 2 pęczki koperku śmietana do zabielenia(...)łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny, dokładamy włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Kurczaka rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebule
Pobite gary BarbaryWyśmienita sałatka z kurczakiem i rukolą na kolacje. Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem Składniki: piersi z kurczaka - 1 szt podwójna ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka(...)sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Ogórka obrać, pokroić w słupki. Kurczaka, ogórka i papryki
Kuchnia Danusinajlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata kurczak Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu 1 łyżeczka kolendry mielonej garść świeżej kolendry skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka(...)soli pieprz czarny mielony Przygotowanie: Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata boczek: 600 g surowego boczku
kuron.com.pldzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut... Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie) kurczak 3 duże, pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki słodkiej papryki sól i pieprz, do smaku dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa makaron 300g makaronu farfalle 2 duże, czerwone papryki(...)paprykowa pierś z kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania 2-3 łyżki drobniutko startego Parmezanu, lub więcej, do smaku Najpierw kurczak : oczyść mięso z błonek i chrzastek, włóż do miski, wlej olej i wsyp paprykę; dokładnie wymieszaj, przykryj kawałkiem folii kuchennej i wstaw do lodówki na cała noc. Następnie rozgrzej piekarnik
Lejdi of the houseryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola mix sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor(...)wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać letnią przegotowaną wodą. 3. Papier ryżowy namaczać w letniej wodzie (przez około 15 sekund). Namoczony papier stanie się lekko
UgotowaćPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków. Składniki: piersi(...)kurczaka , szynka wędzona parzona , suszone morele - polecam Kresto , sól , pieprz, majeranek - do smaku, mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki , jajko , mąka , bułka tarta - do panierowania, olej do smażenia. Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele - jedna
Codzienna kuchnia niecodziennamięsne sosy, warzywa i makaron, to prosta propozycja niewątpliwie jest dla Was. Ja w swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki(...)wody 1 mała cebula ulubiony makaron – u mnie zwijka Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy po wierzchu przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy
Słodkie okruszkiNiegdyś przysmak PRL teraz wraca do łask i bardzo dobrze bo to mega pyszny, delikatny kotlet z siekanego mięsa piersi kurczaka z dodatkiem ubitego białka jajek i sporej ilości zielonej pietruszki. 400 gram fileta z kurczaka 2 jajka M 3 pełne łyżki bułki tartej 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki ok. 40 gram roztopionego zimnego masła sól pieprz opcjonalnie wegeta Mięso
Andzia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso wychodzi
Marta Gotujenigdy nie robiłam takich potraw w domu. Do czasu kiedy nie dostałam tego przepisu… Teraz na pewno będę robić częściej bo wyszło pyyyszne. Składniki: trzy pojedyncze piersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu(...)curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy sok z limonki łyżeczka imbiru szczypta kuminu i papryki słodkiej kolendra świeża Wykonanie: Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam
Mama z miastaroboty . No cóż tu więcej pisać, mój syn jest zachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek(...)świeży pomidor majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję
Kuchnia Vikismaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka 4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę(...)koniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćprzyprawy. Świetnie sprawdzi się tu garam masala czy kurkuma. Do kurczaka ze szpinakiem użyłam smacznej i słodkiej dyni piżmowej. Możecie ją zastąpić słodkimi ziemniakami. W takim szybkim gulaszu świetnie sprawdzi się też zdrowy jarmuż albo inne warzywa, na przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze(...)sprawdzą się udka bez skóry i kości. Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią: 500 g piersi kurczaka, mała dynia piżmowa, duża garść szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 1-2 płaskie łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól
Lekcje w kuchnitakie, że teraz mogę naszą ulubioną potrawę zgłosić do konkursu. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i jest naprawdę smaczna. Gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka oliwa 2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 200 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz 500 g makaronu penne(...)WYKONANIE Mrożony szpinak i groszek umieścić w misce i zostawić do odmrożenia. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do brytfanny lub dużej patelni. Następnie polać oliwą, posypać Vegetą Natur i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Mięso smażyć od czasu do czasu mieszając do momentu, aż nie będzie surowe. Do mięsa dodać szpinak i groszek, wlać śmietanę
Passions hobbies lifeOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne