przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś(...)kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Aby nie była surowa, można ją wcześniej przeciąć wzdłuż. Do miseczki nałożyć liście
Kuchnia w opałachzwany również filetem szwajcarskim można uznać za ulepszoną wersję zwykłego sznycla. I choć zazwyczaj robiony jest z cielęciny, to w naszych domach bywa bardzo często robiony z fileta z piersi kurczaka. Ot, filozofia praktycznie żadna – bo faszerowany szynką i serem – ale smak… A smak jak wiemy, w kuchni jest najważniejszy ;) Składniki: 1 filet z kurczaka 2 plastry
Jacob Tastesjakąś imprezkę przez starszą córkę..ja "podkradłam " jej trochę w pojemniczek dla młodszej córki..U mnie w pojemniku akurat nie była wymieszana...tylko polana sosem czosnkowym i ketchupem. . pierś kurczaka kapusta pekińska pomidory ogórek cebula fioletowa kukurydza konserwowa ketchup McDonald's sos czosnkowy Develey przyprawa do gyrosa sól Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniegrzybami. Potrzebujemy: Ciasto na pierogi: 3 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowana pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kindziuka z dzika Kuchnia Myśliwska 1 opakowanie fety 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz Panierka: 2 jaja 1/4 łyżeczki soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych(...)połączenia się składników. Ciasto odstawiamy, aby przestygło, lecz nie do końca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem. Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu. Pierś z kurczaka drobno siekamy, dodajemy do niej pokruszoną fetę. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz kindziuk, którego również kroimy w kosteczkę. Zarumienione dodajemy do pokrojonego kurczaka oraz pokruszonej
MamaOskarkaSkładniki: większa pierś kurczaka mąka 1 większy por 1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem ) puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek ) oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka kilka kropel sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać
Gaździnka warzyjako samodzielne danie, np. na obiad czy kolację. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz przepisy na dania główne . Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1/2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona Olej 1 cebula Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki ciepłej wody Sól 15 g cukru 1/4 kostki świeżych drożdży(...)ciasto i wyrabiamy je ręką. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy farsz. Cebulę oraz pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni i następnie dodajemy do miski. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodę, kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia i następnie dodajemy do pieczarek z cebulą. Paprykę również drobno
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGrillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie opakowanie rukoli ½ czerwonej papryki 200g pieczarek oliwa do smażenia dressing: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico (opcjonalnie) sól, czarny pieprz(...)Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy. Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce. W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem
Pyry na Gazporównaniu do mojego Męża- ja zawsze lubiłam połączenie mięsa z owocami. Postanowiłam więc na grilla przygotować dla siebie porcję kurczaka z suszonymi morelami. Składniki: 1 pierś z kurczaka ok 8 suszonych moreli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek(...)Sposób przygotowania: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie nacinamy w 3 miejscach po skosie. Suszone morele drobno siekamy i napełniamy nimi nacięcia. Pierś układamy na kawałku folii aluminiowej i polewamy oliwą z oliwek. Zawijamy sreberko i pozostawiamy na ok godzinę w lodówce. Pierś grillujemy najpierw przez ok 30 minut w folii
Kuchnia w czekoladziemasła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli -1 łyżka oregano Nadzienie: -500 g pieczarek -1 cebula -1 czerwona papryka -1 puszka kukurydzy -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -około 250 g sera żółtego -2 łyżki ketchupu -przyprawa gyros -sól, pieprz Dodatkowo: -1 jajko, roztrzepane, do posmarowania pierogów Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru(...)wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1 godzinę (przykryte ściereczką). --> Nadzienie: --> Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. --> Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, większe możemy pokroić na jeszcze mniejsze części. Cebulę kroimy
Marta Gotujegłód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy
Różne smaki w kuchniniesamowicie smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 duże piersi z kurczaka 100 m. mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki(...)kostkę średniej wielkości , taką 2 x 2 cm . Podsmażamy na patelni , na dużym ogniu , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy
Ogrodnik w podróżychili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, dość ostry. Nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie. Kurczak był
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka konserwowa domowej roboty 1/2 papryki czerwonej surowej 2 pomidory papryka ostra mielona, oregano, pieprz, szczypta soli 1/2 szklanka wody 1 mała cebula Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu lub odrobinie oliwy. Warzywa kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka, przyprawiamy według uznania przyprawami
Moje-pitraszenieprzygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Polecam! 2 średnie cebule 1 listek laurowy 2 goździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki(...)smażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały
Codzienne Gotowaniekaszą jaglaną , domowym bazyliowym pesto oraz z sałatka.Danie jak pisze jest wyjątkowe , zdrowe i sycace , i tu się z tym zgadzam :-) .Zapraszam. Składniki na 1-2 porcje 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej 2 szkl.listków jarmużu ( bez stwardniałych części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska(...)uprażone migdały 1/4 szkl.wody źródlanej ************************************** Zmiksować wszystkie składniki pesto i wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.Jarmuż umyć i drobno posiekać.Suszone pomidory pokroić w cienkie paski.Pierś kurczaka lub indyka umyć , osuszyć i pociąć na cienkie sznycelki.Doprawić solą i roztartymi w dłoniach zioła prowansalskie. Obsmażyć na patelni jarmuż z dodatkiem start ego lub wyciśniętego przez praskę czosnku , doprawić gałką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki