pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:54/167)

Lebkuchen 344

mamy grudzień! Możemy powoli myśleć o piernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka piernikowe 530

piernikowe szaleństwo .Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały(...)CKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku.Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier .Polać nim wystudzone pierniki .Przechowywac najlepiej w metalowej puszce lub szklanym słoju.Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 194

pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku jej nie czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę. Domowa przyprawa do piernika zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek, ale to nic złego - smakują bowiem wybornie. W dodatku są cudownie mięciutkie od razu po upieczeniu - dlatego sądzę, że dziurki okażą się zbędne - do Świąt(...)ostudzonej herbaty1/2 łyżeczki sody oczyszczonejlukier królewski:30 g białek150 g cukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cobbler - co to takiego? 2954

store dessert og bagebog, którą bardzo lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja jeżynowo-jabłkowa bardzo przypadła mi do gustu. Do ciasta dodaje się przyprawę do piernika, deser więc pachnie już trochę jesiennie i wspaniale rozgrzewa. Idealny comfort food. Razem ze mną cobbler przygotowały Lejdi i Mirabelka.Cobbler jeżynowo-jabłkowySkładniki:(na formę 20x25 cm)ciasto(...)cukru trzcinowego50 ml mlekawypełnienie:2 jabłka400 g jeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki Katarzynki 190

Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu;1 łyżeczka przyprawy do piernika;1 łyżka kakao;100 g cukru pudru;1 jajo;400 g mąki pszennej;3 łyżeczki proszku do pieczenia;1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie(...)dałam 2 łyżki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść

Gospodyni Miejska
Pierniczki katarzynki 353

tylko kruszymy drożdże od razu do ciasta.Pierniczki katarzynkiProporcje na 30 pierniczkówCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 szklanka cukru1 czubata łyżka miodu1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej7 g suszonych drożdży25 g masłaWykonanie:Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne pierniczki 376

roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek(...)migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne wzorki. Tak czy inaczej - liczy się fakt, że zrobicie to sami, nawet

sama złodycz
piernikowa chatka 194

Piernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że  dach się  nie zawalił się:) W końcu jak przystało

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernikowe serducho 154

dotrzymało ono do świąt bo w zasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:)  Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Świąteczne pierniczki 1088

pełne łyżki miodu  lipowego 200 g cukru pudru 125 g  margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4  łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe serca z lukrem 475

pełne łyżki miodu  lipowego 1 szklanka cukru pudru 125 g  margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3  łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi karmel i wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORCIK PIERNIKOWY 144

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto

RAROSSA
Piernikowe choinki z lukrem 358

Przepis z magazynu Kuchnia zainspirował mnie do stworzenia choinki z piernika ;-) Pierniczki choinki- Składniki: 100g cukru pudru (ok. 4 czubate łyżki) 400g mąki pszennej tortowej pół szklanki miodu płynnego 3 łyżeczki przyprawa do piernika (20g) 2 łyżki masła (ok. 70g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao Lukier Cukier puder […] The post Piernikowe choinki

Kulinarne Przeboje
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 168

białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat.  Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj(...)ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru  125g miodu akacjowego po pół łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie

Symfonia Smaków
Pierniczki bez leżakowania 395

wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać(...)dłużej (oczywiście każdy piekarnik jest inny i warto sprawdzić na pierwszej turze pierników, czy podany czas jest odpowiedni), gdyż będą później twardsze.Pierniki nie są słodkie, więc można ich zjeść całkiem sporo bez poczucia przesłodzenia

Smakołyki Bereniki