W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie
U FiolkiDzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie
Fiolka w kuchniP epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki
Food SquareMarchewka nie jest zarezerwowana wyłącznie jako składnik zup, surówek czy jako dodatek do obiadu. Okazała się świetnym i wartościowym składnikiem śniadania, które smakuje jak najlepsze desery
Karo in the KitchenTorcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniateraz! Mogę w końcu śmiało powiedzieć, że znalazłam najlepszy z najlepszych**. Dla nas absolutna rewelacja. Ma wszystko to co brownie posiadać musi i tylko jedną wadę - znika tak szybko, że następnym razem muszę sobie przygotować jeszcze jedną skrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć(...)już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać się będzie
KUCHARNIACiasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta(...)dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dodajemy mąkę. Krótko łączymy składniki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Całość pieczemy przez 40 -40 minut w 180 stopniach. Szybkie ciasto ucierane: Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 10 g proszku do pieczenia(3 łyżki) 5 jajek Miękkie masło ucieramy. Dodajemy cukier nadal ucierając. Następnie dodajemy
Ciasta z tradycjamikarpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto(...)ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem
Smakowy RajIle razy macie ochotę na coś słodkiego? Ile razy musicie sobie odmówić, bo jak nie dieta, to z czystego lenistwa nie chce Wam się iść do
Karo in the Kitchenlody waniliowe z olejem z pestek dyni. Podobnie jak halloweenowa latarenka z dyni, amerykańskie ciasto dyniowe, gnocchi z dyni, sałatki, desery i oczywiście klasyki typu kawa pumpkin spice, której szybko będziemy mieć dosyć. Każda szanująca się blogerka i każda para zakochanych jedzie wtedy na dyniową farmę, żeby zrobić sobie zdjęcie z wielkimi dyniami. Na szczęście możemy sobie zrobić dynię(...)posypania 4 łyżki orzeszków ziemnych do podania Zobacz pełny przepis tutaj. 4. Grzane piwo dyniowe Lubicie grzane piwo i pumpkin spice latte? Jesienią nasza kuchnia pachnie dynią i piernikiem, więc można połączyć te 2 przysmaki w grzane piwo dyniowe. Składniki na piwo dyniowe: 500 ml jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru (lub ¾ łyżeczki przyprawy
Ugotowane pozamiatanektóry wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale zmienia oblicze współczesnej kuchni polskiej. Czyli polskie smaki, ale lepiej doprawione i podkręcone oraz klasyki kuchni bliskowschodniej, ale z czymś znajomym. Taki piernik, ale różany, śliwkowe tiramisu czy szparagi w harrisie. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni Autorka: Samar Khanafer Wydawnictwo Buchmann(...)roku. 100 przepisów na placki wg. Picante Jalapeno to doskonały podręcznik kreatywności i inspiracja do nauki fotografii kulinarnej. Placki mogą być przecież słodkie, wytrawne, swojskie jak u babci, egzotyczne, szybkie i codzienne oraz wykwintne na specjalne okazje, ułożone w piramidkę jak amerykańskie pankejki i potraktowane jako baza pod bogate dodatki, warzywne, mączne, podane z jajkiem sadzonym, stylizowane na placko-burgery
Ugotowane pozamiataneprzy migrenowych bólach głowy. Rzepakowy Kolor - słomkowy, niemal bezbarwny Smak - subtelny, delikatny, łagodny Zapach - ma delikatny zapach kwiatów rzepaku Właściwości - Z uwagi na to, że zawiera dużą zawartość glukozy szybko się krystalizuje i rzadko można go kupić postaci płynnej. Miód ten obniża ciśnienie krwi i uzupełnia niedoboru potasu w organizmie. Z tego powodu uznawany jest przy schorzeniach układu(...)miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki: Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy
Ciastka - domowe słodkościdrugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać roztopioną przestudzoną margarynę, następnie powidła śliwkowe i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 200 ° C Ciasto ptysiowe - w rondelku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie(...)produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać
Ciastka - domowe słodkościsię z łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc(...)Dunkel) jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych! Bardzo często po nią sięgamy i możemy ją polecić zarówno do słodkości (co widać na załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze
Wypisz Wymaluj