Kochani, w tym roku w końcu się udało! Od paru lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło
Quinoa Raz!postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonych
Sama słodycz i szczypta chilibędą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. TUTAJ do pobrania dla Was plik formatu A4, ze świątecznymi ozdobami transferowymi na babeczki – używam
Karo in the Kitchentego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana... Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki: 2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pieprzny smaczekmacie pomysłu na prezent świąteczny, takie trufle to bardzo fajna opcja. Zdarzało mi się to robić wielokrotnie. Pomyślcie tylko nad jakimś ciekawym opakowaniem. Składniki: 100 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych daktyli 1 łyżka naturalnego kakao 1 łyżka whisky pół łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich (przepis
Kardamonovywięc szykuję dla Was mały cykl świątecznych przepisów. Mogę Wam zdradzić, że w następnych postach pojawią się przede wszystkim znacznie zdrowsze propozycje. A może jest coś , co chcecie szczególnie zobaczyć? Jeżeli tylko czas mi pozwoli, postaram się zamieścić je na blogu. Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo
Fabryka pomysłówroku opanowało mnie świąteczne szaleństwo i nie mogłam już wytrzymać ani dnia dłużej - musiałam zrobić pierniczki ! Dlatego jeżeli czujecie również ten przedświąteczny szał - podaję Wam przepis :) - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki sody oczyszonej - skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki - przyprawy do piernika - 1 łyżka masła - 1 jajko
dlaSmaQmogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka
Smaczna Pyzapachnące korzennymi przyprawami. Malutkie ciasteczka , które z pewnością trafią do tegorocznych goodi bags. Ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Należę do osób, które nie stresują się świętami, świątecznymi wypiekami czy świątecznym sprzątaniem. Zdążę to zdążę! Nie zdążę, korona z głowy mi nie spadnie…Grunt to wszystko zaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika. Śnieżne kule(...)masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta
codojedzeniawykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą (u mnie lukier + bakalie) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MAKOWA GWIAZDA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemnieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy chętnie uczestniczę we wszelkich wydarzeniach kulinarnych, będących dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Dużą przyjemność sprawiło mi zaproszenie do udziału w świątecznych warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Chrzanowską
Cztery Fajerynieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy chętnie uczestniczę we wszelkich wydarzeniach kulinarnych, będących dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Dużą przyjemność sprawiło mi zaproszenie do udziału w świątecznych warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Chrzanowską
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataherbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich przyjaciół. Myślę, że każdy by się ucieszył z takiego prezentu wykonanego własnoręcznie. Składniki (na 10 porcji płatków do zapakowania): 600 gram płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju kokosowego po 1 łyżeczce cynamonu, goździków i przyprawy do piernika szczypta anyżu 1 łyżka kakao
Mango Papajapropozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego
Ala piecze i gotujeprawda...?Na osłodę odchodzącego już klimatu świątecznego (u mnie choinka nadal stoi!) mam dzisiaj dla Was lody. Bo co, jak nie lody właśnie, najlepiej poprawia humor i sprawia, że człowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego
Pożeraczka, czyli raz adobrze