Dziś zapraszam na arabskie chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to przyprawa
Kulinarne przygody GatityWrzuć na luz, jeśli masz możliwość wyjedź gdzieś gdzie zieleni więcej niż bloków i reklam. Pospaceruj po łące, wystaw twarz ku słońcu, podnieś wysoko głowę do
SMYKWKUCHNIPyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek
Oryginalny smakPyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku. Składniki (mi wyszło 12 bułeczek): 50 g drożdży łyżeczka cukru
e-PrzepisyKulinarneUpały w ostatnim tygodniu duże, więc chleb toskański, wybrany do pieczenia w sierpniowej piekarni przez Anię , jest jak najbardziej na miejscu. Przepis podany przez
Stare GaryJak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich. Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry
Ostra na SłodkoPrawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że
Czerwień i błękitPszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki
Bullioskładniki: 450 g mąki pszennej orkiszowej 50 g mąki razowej orkiszowej 1 jajo 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml
Domowy Smak JedzeniaBułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie
BullioFocaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić
Stare GaryProziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki
Tradycyjna KuchniaDługo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera
Kuchcik gotujeKrzewy w babcinym ogródku uginają się pod ciężarem pięknych, soczystych porzeczek, których nie było komu pozbierać. Dlatego podczas wolnego pojechałam na działkę i z uporem
W poszukiwaniu inspiracjiWybraliśmy się na rowerową przejażdżkę wzdłuż Dunajca i liście chrzanu aż się prosiły o zerwanie. Chleb pięknie mi wyrósł, dzisiaj ma już trzeci dzień, a świeżość
Apetyczna babeczka