Składniki: (blaszka o wymiarach 21 cm. x 25 cm.) 10 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml. lekko ciepłego mleka 1/4 łyżeczka soli 280 g
Delicious PlaceSkładniki: (2 bochenki o wadze 600 g.) Zaczyn: 200 g. mąki pszennej (typ 550-600) 200 g. mąki żytniej (typ 1200) 450 ml. letniej wody 2
Delicious PlaceSkładniki: (bochenek o wadze 1150 g.) 380 g. maki ziemniaczanej 225 g. mąki gryczanej 40 g. nasion chia (szałwia hiszpańska) 25 g. świeżych drożdży 1 czubata
Delicious PlaceSkładniki: (na bochen o wadze 1 kg.) Rozczyn 15 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 czubate łyżeczki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1/4 szkl. letniego
Delicious PlaceSkładniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb
Delicious PlaceSkładniki: 16 g. świeżych drożdży 70 g. cukru 400 g. maki pszennej tortowej (typ 450) 200 ml. ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Składniki: (na bochenek o wadze 1 kg.) 200 g. aktywnego zakwasu żytniego (np. takiego ) 50 g. mąki dyniowej 550 g
Delicious PlaceJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w
Ostra na SłodkoUmówmy się, kto nie lubi bułeczek? Małe, miękkie, pachnące masłem… Z domowymi konfiturami, masłem czy miodem są idealnym śniadaniem weekendowym. Nigdzie się nie spieszymy i
ladykitchenWitajcie :) Dzisiaj częstuję pysznymi bułkami, idealnymi na śniadanie lub kolację, ja nimi jestem zachwycona. A przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne
IzabelawkuchniDomowy chleb to kwintesencja dzieciństwa. Nie mamy jednak zawsze czasu aby przygotować tradycyjny chleb na zakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz
Kuchnia w oparachOd dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty
greenscarfCiekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno
Smakowity Blog KulinarnyChlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie
Gotowanie...to proste !Uwielbiam takie chleby w których coś mi chrupie pod zębem. Chleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem. Idealny chleb na kanapki
Moje Małe Czarowanie