Moja dzisiejsza propozycja to taki szybki fit obiadek. Pieczone piersi kurczaka podane na kuskusie z warzywami. Danie szybkie i lekkie. ok 500 g piersi kurczaka ok 300 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku słodka papryka w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz biały bukiet warzyw kwiatowy firmy Hortex 200 g kaszki kuskus Umyte(...)misce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz olej. Dodajemy kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso pokryte z każdej strony jogurtem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do czasu, aż „skorupka
Smaki Na TalerzuPieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal(...)składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Całość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu
Kuchnia co dniaczosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta. Piec(...)nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut. Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Zobacz również: Kurczak imbirowy z miodem
Kuchcik gotujePierś z kurczaka smażona na patelni w papierze do pieczenia. Przygotowana w ten sposób jest bardziej soczysta niż smażona tradycyjnie. Do oleju można dodać ulubione suszone przyprawy i świeże zioła. 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g) 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej(...)papryki 1 łyżka suszonego czosnku kilka liści świeżej bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli Dodatkowo: papier do pieczenia Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia
Bulliowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka. Marchewka pieczona razem z mięsem smakuje rewelacyjnie i stanowi idealny dodatek do obiadu. 500-600g kurczaka (dowolne części) 2 łyżki sosu rybnego (*) papryka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: 250g marchewki junior (może być zwykła) Kurczaka
Di gotujesklepie gotowe wyroby mięsne, często napotykamy się na szereg zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaków, czy barwników, jednak jest sposób, aby tego uniknąć. Polecam Wam przygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka. Skład: - pierś z kurczaka - 1 sztuka, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka miodu, - 2 ząbki czosnku - oregano, - tymianek, - zioła prowansalskie, - słodka(...)Oliwę, miód, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy ( mogą być inne dowolne zioła) dokładnie razem wymieszać. Pierś obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piec w naczyniu żaroodpornym, około 45 minut w 180 stopniach. Podawać jako wędlinę na kanapki. Smacznego
Fit-aminaobiad, postanowiłam upiec piersi kurczaka w folii. Przepis dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni, polecam :-) Szkoda, że nie kupiłam więcej tego kurczaka, bo pieczeń wyszła tak krucha i delikatna, że zniknęła w jeno popołudnie :-) Podaję przepis dla 4 osób: 2 podwójne piersi kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku Kilka listków świeżej bazylii 4 liście
Na słodko lub wytrawniePiec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki
KuchniaWeDwoje.plmoim domu szpinak jest lubiany przez wszystkich, w dowolnej jego postaci. Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno(...)oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę możemy posmarować jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez
ChilliJemynabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki:2 filety z kurczaka3 łyżki
Walijskie PichcenieBardzo smaczne pieczone nóżki z kurczaka w słodkim sosie z coca-coli :) Przepis znalazłam na stronie Shabby Eat i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 8 nóżek (bez udek) z kurczaka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Sos: szklanka coca-coli 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: sezam szczypiorek
My Culinary Artudana! Mięso było miękkie, soczyste i aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam!składniki1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony Gruba sól i pieprz mielony1 łyżka oliwa z oliwek1 średnia(...)pietruszki. Smaczngo!W PiekarnikuKurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut.Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana. Dałam znaczne wiecej czosnku
Stare GaryPowiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z oczyszczonymi wątróbkami. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 50 g masła z żółtkami, dodać bułkę
dom-agi.plpaprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę. Po upływie ok 2 min dodaję warzywa i dalej piekę z kurczakiem. Fix rozpuszczam w szklance zimnej wody. Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam i duszę ok 5 minut. Wykładam do miski albo talerzyk
Gotowanie Patki