Gulasz wieprzowy z cydrem 112warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml cydru 200 ml wody 1 liść laurowy(...)koniec smażenia dodajemy mąkę, smażymy jeszcze minutę, przekładamy do warzyw. Na patelnię wlewamy wodę i zbieramy wszystkie dobroci po smażeniu, wlewamy do mięsa i warzyw. Dokładamy resztę składników. Pieczemy pod przykryciem, około godziny w 180 stopniach – do miękkości. Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Pieczone żeberka w ketchupie i miodzie 138Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu żeberka. Idealnie nadają się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami oraz domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1 kg żeberek 3/4 szklanki ketchupu ( szklanka o pojemności 250 ml) 2 łyżki sosu sojowego ( można zastąpić przyprawą magii) 3 łyżki miodu 80 ml oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku(...)godziny. Najlepiej jednak jeśli możemy zostawić mięso w marynacie na całą noc. następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia ściągamy przykrycie aby żeberka ładnie się zrumieniły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pieczone żeberka w ketchupie i miodzie first appeared
Blog kulinarny S9.PL
Zupa-krem z pokrzywy / Nettle-cream soup 189średnie ziemniaki 1 pietruszka 10 cm. kawałek zielonych części pora 1 szklanka śmietanki 30% 2 - 2,5 szklanki wody 1 łyżeczka listków tymianku sól świeżo mielony zielony pieprz 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i pora posiekaj. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę(...)servings) 2 handfuls of young nettle leaves 1 handful of spinach leaves 2 tablespoons of butter 1 large onion 2 garlic cloves 3 medium potatoes 1 parsley 10 cm piece of green parts of the leek 1 cup of cream 30% 2-2,5 cups of water 1 teaspoon thyme leaves salt freshly ground green pepper 2 tablespoons of grated
Delicious Place
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 167Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj
Kardamonovy
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 209lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy(...)lekkiego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kiełbaski oddzielić od siebie i naciąć (z 1 strony). Gorący sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć białe kiełbaski (nacięciami do góry). Piec bez przykrycia około 30-35 minut w 195ºC . Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło. Przygotowywanie sosu i ułożenie białych kiełbasek
Ugotować
Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 273mnie mozzarella) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę(...)osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut
Kuchcik gotuje
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 192zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche
Kuchnia Pokoleń
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 428szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g śmietanki 30% 1/4 szklanki cukru pudru 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki wody 50g masła(...)puree buraczki. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45min. KREM: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji
https:KKuchniaMniam
Chłodnik ze śledzia 196Żar leje się z nieba. To nie jest pogoda na siedzenie w mieście, siedzenie w pracy. To zdecydowanie pogoda na odpoczynek nad jakąś wodą. Albo chociaż
Marder&Marder Manufacture
Schab w sosie daktylowo–śmietanowym 208Świetne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko rozbite(...)folią i wstawić na min 2h do lodówki. Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz. Na oleju po pieczeniu zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i gotować około 60 minut ( lub do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania
gotuj ze mną
Pieczarki faszerowane białą kiełbaską 163podstawie tego jakie przyprawy zostały dodane do mięsa. Inne dania przygotowane z brytyjskimi kiełbaskami, które możecie znaleźć na blogu to kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków . Polecam wypróbować! Pieczarki faszerowane białą kiełbaską Składniki: 8-10 pieczarek średniej wielkości 6 małych surowych kiełbasek 1 szalotka 1 ząbek czosnku natka pietruszki parmezan pieprz natka pietruszki oliwa(...)Wymieszać i chwilę smażyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kapelusze pieczarek nafaszerować przesmażonym mięsem z kiełbaski, lekko ugnieść i nałożyć z "górką". Nafaszerowane pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia, posypać parmezanem i oprószyć ostrą papryką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać gorące. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 168łyżka oleju roślinnego Sposób przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam je widelcem dokładnie, żeby nie było grudek (można także przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia). Dodałam mąkę i jajko. Zagniotłam wszystkie składniki, dosypując w razie potrzeby mąkę, żeby się połączyły i uzyskały konsystencję elastycznego ciasta jak na pierogi. W tym czasie(...)dodatkami. Domowe kopytka dobrze smakują jako samodzielne danie, na przykład polane podsmażoną na oleju cebulką lub ulubionym sosem – na przykład staropolskim sosem grzybowym . Kopytka mogą być także dodatkiem do pieczeni czy gulaszu. Świetnie się komponują z ogórkiem kiszonym i zasmażanymi buraczkami. smakowitehistorie.com Artykuł Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 164łyżka oleju roślinnego Sposób przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam je widelcem dokładnie, żeby nie było grudek (można także przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia). Dodałam mąkę i jajko. Zagniotłam wszystkie składniki, dosypując w razie potrzeby mąkę, żeby się połączyły i uzyskały konsystencję elastycznego ciasta jak na pierogi. W tym czasie(...)dodatkami. Domowe kopytka dobrze smakują jako samodzielne danie, na przykład polane podsmażoną na oleju cebulką lub ulubionym sosem – na przykład staropolskim sosem grzybowym . Kopytka mogą być także dodatkiem do pieczeni czy gulaszu. Świetnie się komponują z ogórkiem kiszonym i zasmażanymi buraczkami. smakowitehistorie.com Artykuł Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.com
Duszone polędwiczki wieprzowe 154miałam pewności, w jakim stanie zastanę mięso, ale nie miałam też innego wyboru. Po powrocie okazało się, że mięso pieczone ok. 1-2 godz. dłużej jest... przepyszne! Od tamtej pory, gdy tylko mam wystarczająco dużo czasu, piekę polędwiczki znacznie dłużej niż "przepisowe" 45 minut :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 opakowanie przyprawy gyros 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki(...)Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190०C. 8. Pieczemy 45 minut. 9. Po tym czasie mięso jest już gotowe, ale jeśli chcemy żeby było bardzo miękkie i rozpadające się - zmniejszamy temperaturę do 100०C i pieczemy jeszcze 1-2 godziny. 10. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy
Prosto z Kotła
TEST PATELNI WOLL SZAFIR 216zamontowania rączki patelni użyto technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu jest ona całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Kolejnym plusem jest również to, że rączka się nie nagrzewa podczas smażenia. Jedynie przy pieczeniu w piekarniku należy użyć rękawicy kuchennej do wyciągania patelni. 4) MYCIE Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy dno patelni(...)Szafir... Genialne Tosty z chałki idealnie się zrumieniły , a nie jak to często bywa spaliły na maśle 😏 Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił
Słodko-Słony Świat Ilony