pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:674/865)

Pulpety zapiekane pod beszamelem. 153

gotowania 100 g żółtego sera sól pieprz      Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy(...)pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem 84

Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem Lubicie zupy? Ja bardzo, zwłaszcza zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszną i pożywną zupę krem. Uwielbiam takie zupy. Są

Słodkie okruszki
Pieczona perliczka z jabłkami i ziemniakami 167

Perliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy

Moje Małe Czarowanie
Pieczone bataty ze świeżymi figami 152

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima" . Yotam napisał że w Jerozolimie drzewa figowe rosną wszędzie i są niczyje, dlatego można zrywać owoce kiedy

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka owsiane 190

To najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i

kuchnia doski
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 232

Gdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do

Be Fit Be Strong
Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 42

nacieszyć się autorskimi daniami Katarzyny Kowalczyk. W przytulnym wnętrzu można odpocząć przy sałatce z grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy i deserów, a podawane tu ciasta zachwycają świeżością(...)przyjść na lunch lub na spotkanie przy drinku, można też zjeść tu smaczny obiad w przystępnej cenie. Cezar z panierowanymi boczniakami lub kurczakiem, Wege Micha z hummusem i pieczonymi warzywami – oto wybrane propozycje na start. Dania mięsne, kotlet sojowy lub kalafior w panierce są z kolei ciekawszymi ofertami dla tych, którzy chcą najeść się do syta. W Słoiku

Kuchcik gotuje
Mąka i wszystko, co warto o niej wiedzieć! 92

nieco więcej. A naprawdę jest o czym mówić!  Wszystko o mące, czyli jej rodzaje i sposób produkcji Pod określeniem mąka kryje się sypki produkt, który najczęściej używamy do pieczenia ciast, chlebów czy naleśników . Sprawa jednak nie jest taka prosta, o czym świadczą liczne rodzaje mąk, z jakimi mamy do czynienia. Ich podział dotyczy bowiem nie tylko surowca, z jakiego(...)niechlebowe . Te pierwsze są produkowane ze zbóż pszennych i żytnich. Natomiast mąki niechlebowe są produkowane z takich roślin jak kasze (gryka, jęczmień), z owsa, komosy ryżowej, kukurydzy, kokosa, ziemniaków, manioku i wielu innych. Tak naprawdę mąkę można wytworzyć z każdego produktu, który może przyjąć sypką i drobno zmieloną postać.  Proces produkcji mąki polega najczęściej na wielokrotnym przemiale wybranych produktów

Słodkie okruszki
Włoska focaccia z zielonymi oliwkami 114

obłędne. Kiedy ją jesz czujesz jakbyś był we Włoszech i jadł najlepszą włoską focaccię! Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej lub semoliny 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej te z obiadu #zero waste) 15 gram świeżych drożdży (wzięłam paczuszkę suszonych) 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)podsypując mąka.  Rozwałkujemy i przekładamy do formy. Wierzch foccaci posmaruj oliwą z czosnkiem , posyp grubą solą morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Wciśnij oliwki.  Piecz w 180 stopniach ok 30  minut

AZgotuj!
Kotleciki z kalafiora 115

Kotleciki z kalafiora Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami. U mnie(...)spokojnie możesz zrobić ich więcej i zamrozić. Jeśli jesteś fanem kalafiora lub masz jego nadmiar w lodówce, to obowiązkowymi pozycjami do wypróbowania są zupa krem z kalafiora oraz kalafior pieczony . Proste przepisy, które zawsze się sprawdzają. Artykuł Kotleciki z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 164

pieczenia. Nabierać jednakową ilość masy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 232

plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego

ChilliJemy
Pora przeddeszczowa 152

średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody  3 łyżki oliwy  sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut(...)francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie

les mirabelles
Zupa pieczarkowa 198

Nie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze

Ala piecze i gotuje