oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest(...)moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą
Pieprzyć z Fantazjąwkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Ja skrzydełka piekę w sposób następujący: 45 minut pod przykryciem - w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie(...)podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domumoim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube(...)naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki
Kuchenne Wariacjepyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Ziemniaki zapiekane w piekarniku – pieczone ziemniaki w mundurkach Ziemniaki zapiekane w piekarniku – to przepis na prostą i niezwykle smaczną potrawę! Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się zarówno podane… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie(...)pierogów. ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pulpety z ciecierzycy Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustozamarynowania. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj olej, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki kurczaka, na każdym wyłóż porcję ziemniaków, piecz w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Rada: do kurczaka pod pierzynką ziemniaczaną świetnie pasuje sałata ze śmietaną (u nas tym razem), mizeria lub tzatziki. Można też po prostu
Kulinarna PolskaNiedzielne tłuczenie mięcha zaliczone 😉 Ale zamiast kotletów w panierce, powstały aromatyczne i wilgotne w środku roladki. Piekłam je równolegle z ziemniakami, dzięki czemu oszczędziłam sobie stania przy płycie i mycia było niewiele. Składniki (na 4 porcje): 4 sznycle z indyka (gotowe, już pokrojone) 2 pieczarki pół czerwonej papryki 4 łyżeczki mąki arachidowej liście bazylii papryka ostra w proszku sól pieprz(...)roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo przypomniałam sobie o zarzuconym gdzieś "Ostatnim liście" . Okładka mocno mnie zwiodła, nie przypuszczałam
Weekendy w domu i ogrodziedomowe chipsy. Wy możecie je mniej przypiec. Składniki: 3 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 2 szczypty ulubionych ziół – użyłam przyprawy do pizzy opcjonalnie sól do smaku – tu mała szczypta, ale ilość soli zawsze zależy od upodobań smakowych i innych użytych ziół (czy mają w składzie sól) Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie cieniutko kroimy (najlepiej(...)jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości. Pokrojone plasterki ziemniaków przekładamy do miski, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawami. Mieszamy ręką, tak by przyprawy pokryły nasze plasterki. Ja czasem też doprawiam ziemniaki ułożone już na blaszce – posypuję dodatkową szczyptą przypraw. Blaszkę (u mnie jedna duża i 1 mała) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze plasterki obok
Słodkie okruszkiUdka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka(...)pieczenia, obsypać majerankiem i dodać łyżkę wytopionego tłuszczu ze smażenia. Obok udek ułożyć cebulę i kawałki jabłka. Na dno naczynia wlać cydr - 3 cm*. Naczynie do pieczenia przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową. Udka piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny. Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika
Codziennik Kuchennyktórej obtaczamy pokrojone wcześniej frytki i wkładamy do smażenia. Smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Serio! Z zewnątrz są chrupiące a wewnątrz miękkie i sprężyste. To samo pieczone ziemniaki, warzywa czy też mięso i ryby – są cały czas niezwykle soczyste i absolutnie nie przesuszone. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę ilość oleju zwiększyć(...)ziemniaków obtoczone w odrobinie oleju i soli, a na ruszcie ułożyłam zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka. ( Do marynaty użyłam soli, pieprzu, papryki słodkiej, chili, odrobiny musztardy, miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad ukazał się moim oczom! Chrupiące ziemniaki i mega soczyste i dobrze pieczone
Ostra na SłodkoSkładniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie
UgotujmyTo.plSkładniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie
UgotujmyTo.plchciałam ich zaskoczyć czymś nowym i na pewno oryginalnym w smaku. Całe szczęście wszystko wyszło wyśmienicie i rodzice byli bardzo zadowoleni, co się przerodziło potem w określenie "najedzeni";) Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu. Składniki(...)środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą doprawiamy solą, pieprzem blendujemy:) wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem 4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, żeby ser się rozpuścił, a ziemniaki żeby nie były surowe. Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem
Kuchnia Pełna Pasjimnie prawdziwą przyjemnością. Po drodze zrobiłam zakupy. Znowu kupiłam szparagi, bo kiedy już są to mam na nie ochotę codziennie. Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam(...)pieprz do smaku ½ łyżeczki rozmarynu Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw na godzinę. Obierz ziemniaki, pokrój w ósemki, posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz przez 40 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku. Szparagi pokrój i z groszkiem blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw
codojedzeniapyszny kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie(...)kurczaka Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia do pieczenia. Obok kurczaka układamy ćwiartki jabłek, całość posypujemy majerankiem. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę w temperaturze 160 st. C . Po godzinie zdejmujemy przykrycie, dodajemy do kurczaka pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą ziemniaki . Zapiekamy całość jeszcze przez ok. 30 minut. Kurczaka podajemy z surówką z marchewki – smakuje wybornie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, czy nazwijmy je szykowniej: puree z ziemniaków z pieczoną dynią z dodatkiem zdrowych składników: szpinak, ser kozi, pestki dyni i pomidorki z oliwy to idealny lekki, bezmięsny obiad na zimowe dni. Nazywamy je "tłuczone", choć wszyscy traktujemy je teraz praską. Na pozór to danie wydawać może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego(...)obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną dynię rozłozyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 25 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miekkości i odcedzić. Zachowaj szklankę wody z gotowania ziemniaków. Ziemniaki utłuc lub zmiażdżyć praską na gładkie puree. Dodać następnie łyzkę oliwy
Sztuka gotowania w/g Samiry