pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:461/865)

Kurczak z pieczarkami w pomidorach 132

duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania:  45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oliwy

Smaczny zeszyt
Ryba z brokułami w sosie chrzanowym 143

mieszamy z jajami, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, na nich rybę, a na rybie brokuły i polewamy wszystko sosem chrzanowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 30 minut. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d47c4e6d-07f6-4964-8c86-fc45e8da4ab7','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify

Cynamonowe szczęście
Pałeczki z kurczaka zapiekane z pomidorkami 142

szybko to chociaż na godzinkę. Układamy w brytfance, wokół pałeczek pomidorki koktajlowe oraz posiekanego w plasterki pora. Pieczemy około 50 minut (do godziny!) w 180 stopniach góra/dół. Kurczak ma się zarumienić, nie spalić. Równolegle można upiec ćwiartki ziemniaka jako dodatek do obiadu. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares

Latosiowydom
Podudzia kurczaka po pekińsku 164

Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.  Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie(...)najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Szybki obiad 148

Pieczone udka/podudzia z kurczaka.  Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki:  4-6 udka/podudzia z kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej(...)lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę).  P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany

Na moim talerzu
Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 147

śmietanę lub jogurt z odrobiną masła. Podajemy zamiast ziemniaków do obiadu. Brukiew możemy łączyć z ziemniakami, marchwią lub innymi warzywami.         Dodałam do ciasta chlebowego, przedłuża jego świeżość     Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy i pozostawiamy

Leśny Zakątek
Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych 179

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych. Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad. Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 124

łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego

Niedzielny kucharz
Domowe burgery 211

skóry i kroimy w łódki. Wrzucamy kartofelki do naczynia żaroodpornego, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy do ziemniaków PRYMAT ( nie ma potrzeby już solić!) Mieszamy i gotowe. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg  i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową

Rusty Fork
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI 180

łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia  1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe placuszki. ( ja piekłam kilka małych na jednej patelni, ale równie dobrze możemy piec placki na cala patelnię.). Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami 522

oleju, dodać mięso mielone i przesmażyć. Na koniec doprawić ketchupem. – Ziemniaki wyłożyć na spód naczynia do zapiekania, na nie położyć mięso mielone. – Na mięso wyłożyć rozmrożone warzywa. – Warzywa posypać startym żółtym serem. – Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
PIECZONE FRYTKI Z TOPINAMBURA 208

nastąpi, to będziecie po niego często sięgać.  Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego zaopatrzyłam się w 5 kg i jem te warzywa codziennie. Rano na surowo, później, na obiad, w wersji pieczonej lub gotowanej. O właściwościach topinambura przeczytacie  TUTAJ . Polecam! Składniki na 3 porcje: 6-7 sztuk topinambura

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ziemniaczki pieczone w folii. 162

pokroić w grube plastry. Przełożyć do torebki foliowej do pieczenia.Wsypać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszać ziemniaki ręką żeby przyprawy równomiernie się rozeszły. Na wierzch wrzucić masło i zamknąć torebkę. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 108

kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny i zielony Wykonanie Paprykę umyć, podzielić na części, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć

Raj dla Podniebienia