pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:352/865)

,,Szyszki ziemniaczane’’ 220

Oryginalny specjał z ziemniaków w kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Podróż w kulinaria
Karkówka z pieca z warzywami 242

pomidor 4 szt   kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy lub wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: ziemniaki 1 kg   Wykonanie:   Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego . Kabaczek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów(...)stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki. Podane na stół - prawda że wygląda smacznie :)   Ps . Podczas smażenia nie użyłam soli i pieprzu

Różowa kuchnia
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 216

sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz  sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. 2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę  i obsmażyć kurczaka(...)jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki. 7. Gotowe mięso

DefinicjaSmaku
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 203

czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na tartę(...)ziemniaków. Następnie spód posypujemy częścią startego sera (około 1/3 całego sera). Następnie wykładamy nasz farsz, na wierzch układamy plastry ziemniaków. Teraz polewamy wszystko mieszanką śmietany i jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera. Wierzch doprawiamy szczyptą bazylii. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około

Słodkie okruszki
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 98

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku

Kucharzyca
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 141

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku

Kucharzyca
Sałatka ziemniaczana z bobem i miętą 176

Uwielbiam ziemniaczane sałatki - chyba to już niedawno pisałam? No to powtórzę bo naprawdę bardzo je lubię, szczególnie do mięsa pieczonego na grillu. Kiedy więc jechaliśmy do przyjaciół na grillowe spotkanie taką właśnie sałatkę przygotowałam. Ziemniaki i bób, w towarzystwie chrupiącej cebulki, sosu jogurtowego i zieleniny to pyszne danie. Ale możecie je przygotować nawet bez perspektyw na grilla bo zawsze

Smaczna Pyza
Placek ziemniaczany a'la pizza 125

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja!  Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest(...)prowansalskie Wykonanie: Placek: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaczane kule z kurczakiem, serkiem topionym i sosem czosnkowym FolWark, pieczone w piekarniku. 192

Witajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie(...)siekamy.Wszystko przekładamy do ziemniaków, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka i dobrze wyrabiamy.Masa ma być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie smażone to rozgrzewacie olej i smażycie z obydwu stron na złoty kolor, jeśli pieczone

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka pieczona z warzywami 116

wkładacie do piekarnika i samo dochodzi. Do pieczenia użyliśmy naczynia glinianego, dostosowanego do wolnego pieczenia w niskiej temperaturze, jednak z powodzeniem można użyć zwykłej brytfanki. Składniki 1 kg karkówki wieprzowej 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler por biała część 2 małe cebule 4 ziemniaki 100 g mrożonych podgrzybków 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)kroimy w kostkę. Ziemniaki w większą kostkę. Por w piórka. Cebule na ćwiartki. Większe grzyby kroimy na kawałki. Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C . Odtąd pieczemy 5 i pół godziny

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony z warzywami 305

Pyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony  z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :) SKŁADNIKI   4 kawałki kurczaka (np.udka) 5 dużych ziemniaków 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka główka czosnku sól, pieprz,  czerwona papryka tymianek oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.    Ziemniaki

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięso w sosie pieczeniowym 13475

dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki typu kostki mięsne, bulionetki, sosy z torebki czy inne zamienniki. Mięso piekę w całości, a sos przygotowuję z tego co zostaje po upieczeniu mięsa na papierze do pieczenia. Ten obiad powstał na bazie pieczonego mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 244

lubi całego ) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki 1 łyżka cukru dla równowagi kwaśnego smaku 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka smalcu sól, pieprz do smaku Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być(...)żeby kapusta była zanurzona całkowicie , dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i cukier . Ja czasem ,dodaję jeszcze kości od pieczonych żeberek żeby wyciągnąć z nich resztki smaku , a później odławiam . Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dokładamy ziemniaki , marchewkę i pietruszkę -wszystko pokrojone w kostkę, mięso z żeberek , gotujemy następne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą

Ogrodnik w podróży
Puree z dynii i kasztanów jadalnych 216

kupienia praktycznie w każdym supermarkecie. Są lekkostrawne i bardzo odżywcze, dlatego warto wykorzystać ich potencjał. Przypominają ziemniaka, są mączyste, lekko słodkawe z orzechową nutą. Użyłam już gotowych ugotowanych kasztanów. W połączniu z dyniowym puree to doskonały dodatek do pieczonego indyka i gęsi. Składniki: 500g dynii Hokkaido 30 g masła 100 ml mleka 200 g gotowanych kasztanów 2 cebulki(...)około 10 minut. Dynię odcedzić, dodać masło i mleko i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową cebulkę i marony pokroić w drobną kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, dodać kasztany i podsmażyć na chrupiąco podawać puree z dodatkiem kasztanów. Podałam z pieczoną gęsiną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!