Polskie truskawki opanowały już stragany, rabarbar piętrzy się na półkach, młode ziemniaki nieśmiało wyglądają ze skrzynek, szparagi leniwie wylegują się na półkach, na dworze sosna okrywa
wegetalerzeoliwkami: 4 kawałki filetu z dorsza (po 150 g każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami: 800 g młodych ziemniaków 200 g kasztanów jadalnych z zalewy 2 łyżki klarowanego masła sól himalajska Szpinak w mleku kokosowym: 500 g liści młodego szpinaku ' baby ' 100 ml mleka kokosowego sól himalajska świeżo mielony(...)pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Smażymy je wraz z pokrojonymi drobno kasztanami na klarowanym maśle przez
Food SquareWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 1 łyżeczka oregano(...)najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliktóry pod wpływem temperatury fajnie je sklei. Dodatkowym atutem jest to,że nie są one nasączone niepotrzebnym tłuszczem,bo piekłam je w piekarniku. Obok kotletów ułożyłam ćwiartki ziemniaków,które wcześniej polałam oliwą i oprószyłam przyprawami i za jednym zamachem bez stania przy garnkach powstał pyszny obiadek. ok. 250 g filetu z piersi kurczaka 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej papryki(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Dłonie nawilżyć i uformować zgrabne kotlety. Kotlety ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 40 minut. Podawać na ciepło np z pieczonymi ziemniaczkami i surówką
Kolorowa kuchnia ElkiMiędzy jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowiłam upiec pasztet 😊 Taki domowy nie ma sobie równych, a że nie jem jajek musiałam trochę poeksperymentować. Dodatek gotowanego ziemniaka okazał się strzałem w dziesiątkę , dzięki niemu pasztet wyszedł wilgotny w środku! Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy Zachęcam do wykonania ! SKŁADNIKI: 3 duże nogi z kurczaka 4 wątróbki kurze 3 marchewki 1 pietruszka(...)zostawiamy do wystygnięcia. 4. Gotujemy wątróbkę w wywarze ok. 20 min. 5. Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy i sól. Ponownie miksujemy. 6. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pasztet. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch. Posypujemy czarnuszką (można pominąć). Pieczemy
Marcepanowa kuchniałyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka Vegety Natur 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Odkładamy 6 połówek orzechów a resztę siekamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jogurt naturalny, jajko, przyprawy oraz mąkę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy ponownie. Przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSchab w zupach to bardzo smaczne, sycące, nie wymagajace specjalnych umiejetnosci danie idealne na obiad. Taki schab najlepiej smakuje podany ziemniakami i ulubioną surówką. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce a także super pomysł nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia. składniki na 5-6 porcji(...)wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką z zupek zalewamy plastry schabu. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy około 90 minut, w trakcie pieczenia mięso często obracamy. Gotowy schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Artykuł Schab w zupach + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapolski comfort food – jest ziemniak, jest masełko, jest chrrrrrupanie. A możecie być pewni, że placki z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie chrupiące! Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa Jako dzieciak nie przepadałam za ziemniakami. Gdy na obiad jako dodatek był ryż albo kasza, byłam zdecydowanie bardziej zadowolona. Ale w jednej postaci mogłam jeść ziemniaki na okrągło – jako placki ziemniaczane(...)dokładnie taki przepis dla Was przygotowałam. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Na placki najlepiej nadają się ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub typu C. Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa – można ja wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Należą do niej m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy
Na-talerzu.plłososia 2 ugotowane jajka 3 łyżki białego sera pół cebuli ok. 1 kg ziemniaków łyżeczka masła klarowanego do cebuli łyżeczka masła klarowanego po usmażenia kotlecików sól, pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy do miękkości i ugniatamy tłuczkiem. Cebule siekamy i szklimy na maśle. Mieszamy z rozdrobnionym pieczonym łososiem, posiekanymi w kosteczkę jajkami, serem i cebulą. Doprawiamy do smaku i formujemy
Mienta blogszybkich mielonych bo pieczonych w piekarniku. Na pewno znajdzie się jakaś osoba która po całym dniu w pracy wraca do domu i musi jeszcze przygotować obiad, taka propozycja na kotlety myślę że Wam się spodoba, nie musicie stać przy patelni a w jednym czasie pieką się kotlety a Wy przygotowujecie sałatkę lub ziemniaki. Ostatnio gdy jest tak ładnie(...)przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajcie kilka łyżek mleka z bułki.Wszystko dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, następnie układamy kotlety. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor, moje piekły się 35 minut.Takie kotlety wyśmienicie smakują na zimno np: z bułką i sałatą. Życzę
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa 100 ml oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości(...)Cebule w piórka a bekon w kostkę. Układamy połowę ziemniaków na dnie blaszki wysmarowanej olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Następnie posypujemy połową cebuli, posypujemy bekonem i układamy połowę plastrów karkówki. Warstwy powtarzamy. Zapiekankę przykrywamy i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Sos: wymieszać śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Sosem polać zapiekankę i podpiec jeszcze ok 5 minut
Smakołyki AsiPrzepis na pączki z ziemniakami przywędrował do mnie od Pani Ewy Cz. i bardzo się z tego cieszę, bo pączki są proste w wykonaniu i do
Słodki sentymentpieczemy 30 minut na pierwszym poziomie piekarnika. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. W między czasie uzupełniamy odparowaną wodę tak aby dno blaszki było cały czas pokryte płynem. Można dla pewności wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut. Aby skórka była złota i chrupiąca na 5 - 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć(...)odczekać jakieś 10 minut przed krojeniem aby mięso odpoczęło, a soki się nieco uspokoiły wtedy nie wyciekną podczas krojenia. Powstały podczas pieczenia sos jest rewelacyjny można go przelać do garnka i zaciągnąć mąką. Cudowny dodatek do ziemniaków czy klusek. Smacznego :) Ps. Skrzydełka można owinąć folią aluminiową aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Folię zdjąć zanim obłożymy kurczaka masłem
Andzia PichciSałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyTakie ziemniaki w słupkach zalane olejem można zajadać same lub jako dodatek do mięs czy warzyw pieczonych. Polecam gorąco, są aromatyczne i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książki "500 potrwa z ziemniaków" W.A.Bołotnikowa, L.M. Wapiennik. Danie szybkie do zrobienia więc czasu dużo nie potrzebujecie. Pyszne ziemniaczki po koreańsku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie