pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:297/865)

Rotmos gourmet 186

musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do piekarnika, polewamy lekko olejem i posypujemy bazylią. Pieczemy w temperaturze 120 stopni jakieś 1,5 h. Ziemniaki gotujemy, a po wszystkim gnieciemy razem z odrobiną wody i wiórkami kokosowymi na puree. Oczywiście to co pokazałem to tylko sugestia podania, ale ja położyłem marchewkę

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 58

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera(...)łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. ? Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. ? Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. ? Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. ? Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 161

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży(...)wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. • Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. • Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym

To co kocham
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 247

około pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Na patelni na oliwie rumienimy bakłażany z obu stron. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy na patelni, na której wcześniej obsmażaliśmy bakłażany. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy delikatnie szklimy(...)małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około

W kuchni Katie
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami (bez miksera) 114

soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig Ponadto: cukier puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym 145

stopni. Wysmaruj formę do tarty grubo masłem. Przełóż ciasto do formy papierem do góry. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone

Rusty Fork
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 207

Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula(...)sera feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM, POREM I ŚMIETANĄ 165

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku

JejKuchnia
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 136

pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej 1 cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem(...)czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną

R'n'G Kitchen
Pstrąg z warzywami 135

wypatroszone pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)ponacinaną stroną do góry. Na blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa. W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa. Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Artykuł Pstrąg z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 426

połowa średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać, zanim wlejemy masę ziemniaczaną na blachę ) 3. Zetrzeć ziemniaki na tarce(...)czerniały. Teraz nie obserwuję tego problemu. Czyżby zmodyfikowano ziemniaki, by nie ulegały utlenieniu? ) 5. Przelać powoli masę ziemniaczaną na blachę. Trzeba uważać, aby nie przesuwać skwarków, bo w przeciwnym razie znajdą się one w tylko dwóch kawałkach. Najlepiej najpierw przekładać masę łyżką i przykrywać skwarki, a potem wylać resztę. 6. Piec ok. godziny (w niektórych kuchenkach nawet 1,5, choć

Weekendy w domu i ogrodzie
Dorada pieczona z warzywami 245

było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie

https:KKuchniaMniam
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 235

zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko, piecze się długo, a smakuje wyśmienicie. W mojej wersji zabrakło ziemniaków... choć czekały na dorzucenie do naczynia, niestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak(...)więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Kuchenna Kontrrewolucya