czasie gdy gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe! Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty! :) (cyt. za Pascalem) SKŁADNIKI NA PUREE(...)gładką masę. Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła. Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie
Słodko-Słony Świat Ilonychce podać coś pysznego, ale też takiego przy czym się nie narobię. Taka pieczeń robi się sama…w piekarniku i wychodzi zawsze udana. Wypróbowałam już wiele wariacji smakowych, zapewne jeszcze nie jeden pomysł na pieczeń na blogu się pojawi. Tym razem postanowiłam moją pieczeń trochę udekorować, nabłyszczyć i pokryłam ją glazurą. Nie muszę chyba mówić, ze wyszła palce lizać(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie wyciągamy pieczeń i smarujemy pozostałą glazurą. Wstawiamy jeszcze na 20 minut. Po tym czasie pieczeń jest gotowa. Polecam przed krojeniem pozostawić ją na jakieś 10 minut do ściągnięcia – będzie się lepiej kroić i nie kruszyć. Ja uwielbiam podawać pieczeń z tłuczonymi ziemniakami, które ubijam z masłem i mlekiem
Smaczna Stronatytułowa biała lazania to nic innego jak... ....następna zapiekanka ziemniaczana w moim wykonaniu. Czy to Wasze smaki musicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów mozzarelli szczypta siekanego szczypioru dla koloru ;) tajemniczy(...)Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na parze na pół miękko. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Naczynie żaroodporne (u mnie gliniane od ROSSI - sprawuje się bosko) wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę talarków ziemniaczanych. Posypujemy odrobiną kurkumy dla kolorku. Układamy 2 - 3 plastry mozzarelli. Wykładamy pokrojone w kostkę pozostałe składniki. No i teraz pora na tajemniczy sos. Z założenia miało być biało. Zapomniałam jednak
Kuchnia po mojemuPieczone ziemniaczki Składniki: ziemniaki świeży rozmaryn oliwa z oliwek sól Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ćwiartki. Przełożyłam do miski, polałam oliwą, dodałam rozmaryn i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i wstawiłam do piekarnika na 190°C. Ziemniaczki pieczemy do momentu zarumienienia się. Jest to to super alternatywa dla frytek
nietadietarazem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi lub według własnych upodobań. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychobjęcia pierwszej młodzieńczej miłostki, do znudzenia mogłam patrzeć w gwiazdy, milczeć i marzyć. Placki ziemniaczane 1kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce (starym, dobrym sposobem, przy którym zawsze razem z ziemniakami ściera się kawałek naskórka z knykci) lub w maszynce (co też z lenistwa preferuję
Przepysznik - BLW i nie tylkoziemniaki równej wielkości mąka ok 2 łyżki Umytą kaczkę osuszamy i nacieramy sosem sojowym solimy w srodku i posypujemy pieprzem. Odstawiamy kaczkę na kilka godzin. Jabłko kroimy na kawałki, posypujemy majerankiem solą i pieprzem. Wkładamy do kaczki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego. Podlewamy wodą ale dobrze jest dodać ok pół szkl wina czerwonego. Pieczemy(...)rzykryciem. Pod koniec można odkryć i przyrumienić w razie potrzeby. W tym czasie myjemy ziemniaki , mąkę mieszamy z solą i dokładnie obtaczamy w niej ziemniaki. Ziemniaki układamy na suchej blaszce i wstawiamy obok naczynia z kaczką na ok 1 godzinę przed zakończeniem pieczenia. Upieczona kaczka z ziemniakami które smakują jak wyjęte z ogniska a do tego sałatka
Gotowanie jest łatweZiemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami(...)kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem
Zasmakuj Kuchniświąt Bożego Narodzenia przybrały świecką formę. Rodziny wręczają sobie prezenty, spędzają czas przy choince ozdobionej małymi chorągiewkami. Ozdoby wytwarza się samodzielnie. W Wigilię spożywają pieczoną kaczkę lub pieczeń z wieprzowiny podawaną z karmelizowanymi ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Deser stanowi risalamande, czyli ryż z dodatkiem owoców i przypraw. Tradycyjnie wkłada się do jednej z miseczek migdał(...)saunie, a potem msza święta. Na stół wigilijny Estończycy kładą palącą się świecę oraz dodatkowe nakrycie dla uczczenia pamięci o bliskich zmarłych. Tradycyjne dania to pieczony indyk lub gęś z jabłkami, kapusta kiszona, ziemniaki, głowizna z brukwią, salceson, sałatka ziemniaczana z dodatkiem z buraków i kapusty w marynacie. Na deser serwowane są pierniczki przyprawione pieprzem, kakao i cynamonem, marcepan
ProstePesto.plwykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 2 cienkie łodygi selera naciowego ? 3 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki oleju ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić do smaku. ? Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. ? Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. ? Wgłębienia(...)blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. ? Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. ? Przykryć blachę folią aluminiową. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut
To co kocham