pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:141/384)

Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami 194

posiekaną natką z pietruszki. Dodać łyżkę oliwy i doprawić sola, pieprzem Cayenne i tymiankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piecpiekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Rybę umyć(...)pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut. Przed podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku. Krok po kroku: 1. Pokroić ziemniaki 2. Pokroić cebulę i czosnek 3. Wymieszać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę 4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego 5. Wysmarować rybę masłem

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz w porach i marchewce 219

przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki(...)rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 226

przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki(...)rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Zapiekanka ziemniaczana. 1472

cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczeń warzywna zamiast pasztetu 117

Dziś zrobiłam próbę pasztecików z soczewicą dla zabieganych. Nie zapominam jednak o jedzeniu na co dzień. Przygotowałam więc kolejną wegetariańską pieczeń, która zastępuje mi klasyczne pasztety. Składniki : 900 g cukinii (po odciśnięciu 520 g) cebula chili 2 marchewki ziemniak (140 g) 250 ml płatków owsianych 3 gałązki natki pietruszki 100 ml oleju 2 jajka płaska łyżeczka kozieradki łyżeczka papryki słodkiej(...)minut. Marchew, ziemniak i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew i ziemniaka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Warzywa połączyć ze sobą w dużej misce, dodać do nich rozbełtane jajka, posiekaną drobno natkę pietruszki i chili oraz przyprawy. Piekarnik włączyć na 200 stopni, pieczenie góra/dół. Płatki owsiane sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do warzyw. Cukinię odcisnąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 280

gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2 kg ziemniakówłyżka olejuok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku2 duże cebule200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30%pieprzprzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Ziemniaki obrać,  pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić i odparować . Boczek pokroić(...)wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną )Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim

Stare Gary
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM 169

czosnku, sól i pieprz Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw

W kuchni Karmel-itki
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 246

doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru  50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka(...)ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy ją ok. 25 minut aż do widocznego zarumienienia powierzchni i wartsw powietrza pod skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obieramy

Symfonia Smaków
Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette 222

ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około 2 minuty, dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka. Wlej wino i dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i przyprawy – proponuję(...)pieprzu i gałki muszkatołowej. Naczynie, którego użyjesz do pieczenia, posmaruj tłuszczem – masłem lub olejem. Wyłóż połowę masy z ziemniakami i boczkiem. Ser pokrój na dość grube plastry. Podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na ziemniakach. Następnie wyłóż na ser masę ziemniaczaną, którą przykryjesz pozostałym serem. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny. Zapiekanka będzie gotowa

Eat me! Fit me!
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 231

Piekę go bardzo często w domu, bo nie ma osoby w rodzinie która by go nie lubiła. Tym razem upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki:  1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże(...)gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia.  Powinien być zwarty i nie „rozłazić „ się. Blacha musi być

Na słodko lub wytrawnie
Chipsy z obierek z ziemniaków .. pyszne ! 219

zimną wodą, aby wypłukać chociaż część skrobi z nich.  Potem odlałam wodę, wlałam oliwę, dodałam przyprawy i wszystko dokładnie wymieszałam. Do piekarnika wstawiłam formę z papierem do pieczenia i na nie wysypałam obierki, całość piekłam przez 30 minut w 180 C. Dobrze patrzeć czy obierki się nie przypalają ( choć takie lekko zwęglone i chrupiące najbardziej mi smakowały(...)teraz moje kury będą narzekać, że obierki do nich nie trafiają …. :)        Chipsy z obierek z ziemniaków .. pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 205

odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy(...)kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę kroimy w półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę.  Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą

Kryzysowa Książka Kucharska
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 225

pieczenia. Ziemniaki wyszorować i pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

GRUBY WAŁEK
Zdrowa zupa ziemniaczana 331

masła (może być tylko oliwa)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę czosnku obieramy z zewnętrzych najgrubszych warstw łupin i smarujemy całość oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek.Pora kroimy na pół i siekamy na paski ok. 5mm. Cebulą kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku

W kuchni wieczorem
Tofu scones. 237

gruszka  bo taki smutny mały kawałek leżał, a w piekarniku po za tofurninikiem, jeszcze go nie było, to czemu by nie? :) i wyszło świetnie, w ogóle nie powiedziałabym, że jest tam tofu.. gdybym tego nie wiedziała :D  tylko ja mogłam sobie zedrzeć podniebienie pieczonymi ziemniakami >.< help, jakieś pomocne rady, by nie bolało przy jedzeniu(...)Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25

More food, love and dreams
Grecka moussaka ( musaka ) 173

układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati(...)padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów. Beszamel

NiePieprz.pl
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce 256

ponownie, więc same w sobie też są świetnym i pożywnym daniem. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc mogą robić się same w piekarniku kiedy przygotowujesz danie główne. Zapraszam po przepis! Scroll down for English Pieczone letnie warzywa w pomidorach (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roslinnego 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół 2 cukinie, pokrojone(...)młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki 400 g puszka krojonych pomidorów posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200oC i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania. Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika

karmelowy