pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:93/331)

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem 108

Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie.  Potrzebne składniki:  Ciasto francuskie - 300 g  Szparagi – pęczek  Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/  Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony)  Oliwa z oliwek,  sól, pieprz,  Papier do pieczenia (nie próbujcie bez, sprawdzone info)  Oregano.  W pierwszej kolejności szparagi skróciłem o ok 4 cm, ponieważ(...)plasterka sera, pociętego w paski szerokości 1 cm i po plasterku szynki Szwarcwaldzkiej. Każdy z kwadratów został uzupełniony dwoma szparagami, również po skosie. Całość „zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu

Mango Papaja
Pieczony pasztet z wątróbką 181

Dzisiaj polecam pasztet pieczony z wątróbka, robiłam go pierwszy raz ale rodzina się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe(...)pianę. Wszystkie składniki razem połączyć przyprawić przyprawami (ja gałkę muszkatołową tarłam świeżą więc trudno mi powiedzieć ile dodać ale naprawdę starłam jej niewiele. Dosłownie parę razy potarłam na tarce). Pieczony pasztet z wątróbką W zależność czy chcemy pasztet nadający się do smarowania czy nie. Ja wybrałam wersję do smarowania i dodałam wywar z gotowania mięsa, dzięki czemu

Pomysłowa kuchnia
Rolowany boczek pieczony 255

Była gotowana szynka  a teraz  boczuś. Pyszna domowa wędlinka na kanapkę. składniki: 1,3 kg chudego surowego boczku 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe Kamis 1 mała cebula sól morska z pieprzem Kamis 1 łyżeczka ziela angielskiego Kamis 1 łyżeczka jałowca Kamis Boczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi(...)góry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę

Monia miesza i gotuje
Ciasto warzywne z papryką 171

foremka. Produkty 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 garście szpinaku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój(...)kostkę i usmaż wraz z cebulą na maśle. Gdy cebula i szynka się usmaży zdejmij ją z patelni. Na tej samej patelni rozpuść odrobinę masła i usmaż na niej szpinak wraz z rozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka

Fit&Fast Kitchen
Pieczeń z warzywami. 173

warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ(...)Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca

Rozpustne gotowanie
Zapiekane jajka w cieście francuskim. 101

nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego w dużą kostkę. Na wierzch wykładamy farsz szpinakowy. Następnie do każdej kokilki wbijamy jajko. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym

To co lubię - gotuję i polecam
Domowa pizza z figami 48

pizzy. Pizzę smaruję oliwą, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojone kulki mozzarelli, plasterki fig, szynkę prosciutto, posypuję przyprawami do pizzy.  Piernik nagrzewam na temp 270 stopni. Zmniejszam na 240 stopni, wstawiam blaszkę i piekę około 12 minut. Po wyjęciu dekoruję oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, mix sałat, plastrami prosciutto, dodaję jeszcze figę świeżą, pomidorki koktajlowe

wesoła kuchnia
PIECZONA SZAKSZUKA Z KIELBASĄ I PAPRYKĄ 95

papryka czerwona 1 papryka żółta oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu 2 pomidory  sól pieprz 1 łyżka octu winnego 1 papryczka chilli 1/2 pęta kiełbasy morlińskiej z szynki z kurczaka 2 jajka szczypta cukru szczypior do posypania Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać(...)Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dusić przez 1 minutę. Piekarnik podgrzać do 150 st C. W sosie zrobić wgłębienia. Wbić jajka. Piec przez ok 8 minut. Po 3 minutach dodać kiełbasę morlińską z szynki z kurczaka

Kuchnia w oparach
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 210

Moje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego

Pyza i Surówka
calzone klasyczne 140

cztery równe części i forujemy cztery okrągłe placki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min. składniki na farsz: ok. 300 g mozzarelli pokrojonej na plasterki

Domowy Smak Jedzenia
Środa: Błyskawiczna pizza z figami i trzema serami 107

szklanki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy Duża garść rukoli Pęczek rzodkiewek Kilka plastrów szynki parmeńskiej (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Zrób ciasto: do dwóch szklanek mąki wsyp łyżkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Dodaj szklankę jogurtu. Mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki połączą się ze sobą(...)między nimi wypełnij pokruszonym serem pleśniowym. Posyp całość połową startego parmezanu. Wstaw do piekarnika. Piecz 8-10 minut, aż brzegi ciasto mocno zbrązowieją. Podawaj z rukolą i pokrojoną w talarki rzodkiewką, skropionymi sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch pizzy możesz wyłożyć plastry szynki parmeńskiej. Artykuł Środa: Błyskawiczna pizza z figami i trzema serami pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Zapiekanka obiadowa z 3 składników 260

szybki sposób na obiad. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut + 20 minut pieczenia. Cały obiad można przygotować w 30 minut. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty, wręcz banalny. Do jej przygotowania potrzebujemy 3 podstawowych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. A jest to makaron, szynka i ser. Dodatek to śmietana z przyprawami, która sprawia, że zapiekanka(...)wykładamy do naczynia żaroodpornego. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron. Na makaron wykładamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, a wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, grzanie góra-dół

Przepiski.pl
Zupa porowa z szynką i pieczarkami 194

Na jesienno zimowe rozgrzanie proponuję pyszną zupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i

Ala piecze i gotuje
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 152

kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Boczek, szynkę i cebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie na patelni z odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja

Wielki apetyt
Pizza z szynką i sosem chrzanowym 202

kulki mozzarelli  6 plasterków sera żółtego  Sos:  Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję.  Dodatki:  Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze. Najpierw przygotowuję  drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na jakieś 10 -15 minut. Do miski(...)ciasto  nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki,  najpierw plastry mozzarelli, następnie paseczki szynki i na wierzch ser żółty.  Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C. Podaje z sosem chrzanowym.  SMACZNEGO :) Zapraszam po specjały Kuchni Greckiej

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania