Łosoś bardzo często gości na moim stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno(...)Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut. Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć
Słodko-Słony Świat IlonyDelikatna ryba pieczona ze świeżymi pomidorami, podana na szpinaku z dodatkiem wyrazistego czosnku i szalotki to szybki i prosty w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 500g fileta z morszczuka 300g świeżego szpinaku 1 duży dojrzały pomidor 3 szalotki 2 ząbki czosnku sok z cytryny 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą
Szalona Kuchnia Ewelinyprzykryciem wstawiłem do piekarnika z włączonym termoobiegiem, rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłem przez 30 minut, przy czym po około 25 minutach zdjąłem z naczynia przykrycie. Podczas pieczenia ryby obrane ze skóry i pozbawione pestki mango pokroiłem w kostkę o boku około 1 centymetra i włożyłem do miseczki. Do mango dodałem pęczek drobno posiekanej natki kolendry, niewielką ilość czarnego
Wyprawy kulinarnegrilla smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna. Składniki: 2 wypatroszone dorady Ziołowe masło: 2 łyżki masła pęczek świeżego koperku
Wanilia i Kardamonpstrąga układamy na natłuszczonej formie sk ó rą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając do ryby. Rybę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di trota con la pelle rivolta verso il basso, a contatto(...)pirofila. Disponete lo strato di pangrattato con zucchine e carote sulle trote. Infornate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Upieczon ą rybę serwujemy z sałatk ą z cukinii, marchewki, oliwy extravergine, soku z cytryny i opr ó szonej czarnym pieprzem **** Servite il pesce con l'insalata di carote e zucchine, condita
La grande e la piccola cuocatemu moja kuchnia została doposażona w patelnię grillową. Nie zastanawiając się długo padło na to, że jako pierwszy z nowej patelni zejdzie pstrąg. Jest to jedna z Naszych ulubionych ryb. Pieczemy ją standardowo w piekarniku a w lecie na grillu, czasem zdarza się również usmażyć na oleju, ale od tej opcji już raczej odejdziemy, gdyż z patelni grillowej jest równie(...)tego zdrowo. Pstrąg z patelni grillowej SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowoduje, iż danie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki(...)lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaproblemu można znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia(...)sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić na kawałki odpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie
W SMAKUwielbiam ryby!Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii.Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie.SKŁADNIKI:- filet z dorsza(...)łyżek- sól- pieprz + e. przyprawa do rybSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C. Przygotowujemy filet z dorsza( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb – ja to robię! ). Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce ( na grubych oczkach ).Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika
Ostra na Słodkoumyć osuszyć ręczniczkiem papierowym . Ułożyć w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić. Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki i odrobinę soli . Dobrze wymieszać trzepaczką. Zalać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni około 25/ 30 minut , ma powstać delikatna skórka. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Do ugotowanego ryżu dodać 1 łyżkę oleju kokosowego(...)marchewki i pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować. Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane marchewki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru
KorniszonkiKarp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy(...)paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. Kawałki ryby układamy
Kulinarne Fantazje Mariolirobiąc domowe sushi nigdy takiej ryby nie używam. Nie mam pewności, że ryba, którą kupuję jest super świeża i mi nie zaszkodzi. Za to świetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam świeżego(...)sushi (powinien być specjalny do sushi-ma mniejsze ziarna i jest bardziej kleisty) 4 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki cukru pudru pół łyżeczki soli 5-6 płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany
Zawsze głodna!orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej ilości kopru oraz cytryny z dodatkiem niewielkiej ilości miodu, soli i pieprzu. Jako dodatek postawiłam na biały ryż. Danie było bardzo smaczne! Składniki (na 2 porcje(...)Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę kroję na ćwiartki. Koper myję. W naczyniu żaroodpornym umieszczam rybę z dodatkami, wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-10 minut. Po tym czasie wyciągam rybę (i pozostałe dodatki) z naczynia
Mango Papajadań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi(...)wysokie, można wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi
królestwo garów