dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczaka Składniki: ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól (wedle uznania) świeżo zmielony pieprz odrobina majeranku 2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie) Przygotowanie(...)papierem do wypieków, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Bułeczki smarujemy mlekiem i (wedle uznania) posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałaty kolorowa papryka pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego
Symfonia Smakówpizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju ł yżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa(...)dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również
Słodka StronaJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.
Kuchnia Pokoleńplacki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy kilka(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking Monsterpiersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich odrobina przyprawy do kurczaka do smaku sól i pieprz Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu, kroimy na większą kostkę. Wrzucamy do zamykanego pojemniczka, kurczaka polewamy oliwą oraz sokiem(...)Kurczak powinien marynować się przez ok. 3 h, można przygotować go także dzień wcześniej. *Możecie użyć Waszych ulubionych przypraw, smak kurczaka zależy w głównej mierze od Was. Ja często modyfikuję ten przepis w zależności od tego, na co mam aktualnie ochotę. Kurczaka możecie marynować także w jogurcie z dodatkiem przypraw. Szaszłyki na 2 sposoby*: ok. 650 g zamarynowanego kurczaka pokrojonego
Cooking Monsterkonkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól(...)zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem
Proste PotrawyKaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego tłuszczu, ponieważ kaczka jest dość tłusta i tłuszcz, który będzie się z niej wytapiał podczas pieczenia w zupełności wystarczy. Przyprawy, sprawdzają się(...)przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut z pokrywką. Jak widzicie skórka na nóżkach kaczki, odsunęła ładnie kość, a skórka na piersiach jest bardzo cieniutka i wytopił się
SMYKWKUCHNIzdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz(...)tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu
Wypieki Renesmaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania. Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania(...)emalii. Idealnie mieści się w piekarniku, dobrze utrzymuje ciepło serwowanej potrawy a do tego ładnie prezentuje się na stole. Całość na duży plus. :) Składniki: gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś) 2 puszki pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno
Garniec MagalieŚwiąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej(...)słoniny używając połowę ich ilości (druga połowa paseczków pójdzie na górę pasztetu). Masę mięsną podzielić między dwie keksówki, ułożyć paseczki słoniny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez 50-60 min. Pasztet będzie zarumieniony i miękki. Po wystudzeniu stężeje. Wystudzić w foremkach. Włożyć do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień
Posadzone i zjedzonesiedzę w kawiarni i popijając przepyszną kawę - korzystam z ich wifi, a w międzyczasie pozbyłam się piecyka z którego korzystałam (Konrad, mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywał! :)), więc pieczenie odpadało, ponadto w mieszkaniu miałam do dyspozycji 3 niezbyt ostre noże, po 2 sztuki sztućców, 2 talerze, 1 miskę i deskę do krojenia. Rozgardiasz był niemały, ale mam nadzieję(...)nadzieniem i zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić na kawałki i podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu(...)małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane) 1 grahamka
Pełny talerzwersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek(...)family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Roladki ułożyć na blaszce i piec przez około 25 min w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i np. zapiekanym pomidorem
Zgrabne Gotowaniekurczaka – tyle, ile zjecie Płatki owsiane – kilka garści, na panierkę 1 jajko Olej kokosowy do smażenia Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='Filet z piersi kurczaka Płatki owsiane 1 jajko Olej kokosowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i pieprzymy z dwóch stron. Jajko(...)naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie i mielicie
Proste-przepisy.pldocument.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić(...)chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi
Poezja smaku