pieprzem i solą i równomiernie rozkładamy na warzywach. Na wierzch sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia na dnie naczynia zbierze się nieco wody. Nie wylewaj jej, ale wymieszaj wszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy
W SMAKgarść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec ok. 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić. Z brokuła gałązkowego oderwać największe, dolne liście i wyłożyć nimi ostudzone ciasto. Z pozostałej części odłamać dolną, najtwardszą część pędu. Ser ricotta(...)Warzywa trzeba wcisnąć w ser, tak by się w nim zapiekły. W przeciwnym razie wyschną na wiór. Wstawić ponownie do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec ok. 10 minut, po czym na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zapiekać dalej, aż gorgonzola się rozpuści. W zielonej tarcie - wszysto, co zielone: cukinia, brokuł gałązkowy, awokado, szczypior
W SMAKpołówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć królika z naczynia. Do powstałego sosu dodać śmietankę i zredukować
W SMAKuniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem
W SMAKkoniec, cały czas ubijając, dodajemy małymi porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną. Na wystudzone ciasto wykładamy masę cytrynową, a następnie ubite białka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do czasu, aż wierzch bezy się zetnie i nieco zrumieni. Potrwa to ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i piec jeszcze
W SMAKPrzepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na 30 mini pączków 20 g drożdży 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka 2 jajka 150 g masła 300 g mąki pszennej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w rondlu i wlewamy do drożdży(...)Smarujemy je białkiem aby się zbytnio nie przypiekły i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnia na 30 minut. Gdy pączki się zarumienią można je wyjąć. Jeżeli nie lubicie pieczonych polecam je usmażyć w głęboki tłuszczu. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieHerbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić. 2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną(...)Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. 3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plpączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się(...)czasie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeni wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta(...)ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsposób narobił mi smaku na racuchy. Droga powrotna do domu, szybkie zakupy i obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli Drożdże wymieszać
Konrad Gotujemleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka
Powiedz dietom niejuż startej Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, marynujemy w soli i pieprzu, zostawiamy na noc, obtaczamy w bułce tartej i startej mozzarelli na dno foremki do pieczenia kilka kropli oliwy z oliwek potem warstwa pomidorków na to Mozzarella, pokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika
Luźna Kuchniawybraliśmy chyba najgorszy możliwy czas na zwiedzanie (w poniedziałek na dworze było -17 stopni!) udało mi się wstąpić do kilku sklepów z babeczkami i jednego z akcesoriami do pieczenia :) W Nowym Jorku zdecydowanie jest w czym wybierać, podobno właśnie tutaj narodziła się moda na cupcake'i czyli babeczki z dużą porcją kremu, najlepiej posypane sprinkles tzn. naszymi cukrowymi perełkami
Ciastkozercysera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego
Salonik smakówustach. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka minut. SKŁADNIKI: (na ok 6 placuszków) 1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 175g) 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki rozbełtać w dużym kubku (ja robię to widelcem), kłaść łyżką na rozgrzany olej i usmażyć na niezbyt dużym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie z dżemem truskawkowym
Kto ugości moich gości?